Σάββατο 20 Απριλίου 2024

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ ΣΤΟ 1ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ



Το Σάββατο 13 Απριλίου 2024, ομάδα μαθητών του σχολείου μας συμμετείχε στο 1ο Μαθητικό Συνέδριο της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης Ανατολικής Αττικής, το οποίο είχε θέμα « Ερευνητικές Διαδρομές στον Πολιτισμό και τις Επιστήμες». Το συνέδριο αυτό πραγματοποιήθηκε κατά το χρονικό διάστημα 12-14 Απριλίου 2024, στο Μουσικό Σχολείο της Παλλήνης και είχε ως σκοπό τη συλλογική δημιουργία νέας γνώσης από τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας της Ανατολικής Αττικής σε θέματα Πολιτισμού και Επιστημών.
Οι μαθητές του σχολείου μας έλαβαν μέρος στο συνέδριο με την εργασία «Αξιόλογα αρχαιολογικά ευρήματα της Αναβύσσου:Η περίπτωση των γεωμετρικών νεκροταφείων και των Κούρων της Αναβύσσου». Η εργασία αυτή υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Τα μνημεία αφηγούνται την ιστορία τους» και του ευρωπαϊκού προγράμματος E Twinning «Students adopt and present the monuments of their region» με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Γεωργούση Ελένη (Θεολόγο-Φιλόλογο), η οποία ανέλαβε την οργάνωση, τον συντονισμό και την εποπτεία των δράσεων, καθώς και τη συνοδεία των μαθητών στο συνέδριο αυτό.
Κατά τη διεξαγωγή του συνεδρίου παρουσίασαν με επιτυχία την εργασία τους οι μαθήτριες Αδαναλόγλου Ελισάβετ, Κουκά Μαρία, Στεφανίδου Μαρία, Χατζηκυριάκου Γλυκερία και Χατζηπαρασκευά Κατερίνα. Στο συνέδριο συμμετείχαν και οι μαθήτριες Μακροδημήτρη Γεωργία, Μυλωνά Χρυσούλα, Παπαδάκη Μαρία- Κων/να, Φιλίππου Μυρτώ, Χατζηπαρασκευά Μαρία και Χατζηπαρασκευά Νεκταρία.
Οι παραπάνω μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και τις εργασίες μαθητών άλλων σχολείων με τους οποίους συζήτησαν σχετικά με την εμπειρία τους στο συνέδριο. Ακόμα, επισκέφτηκαν την έκθεση που φιλοξενήθηκε στη Βιβλιοθήκη του σχολείου σχετικά με τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, για τον οποίο έλαβαν ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Μάλιστα, παρατήρησαν και το αντίγραφο του Μηχανισμού που είχε παραχωρήσει για τις ανάγκες του συνεδρίου ο κ. Μουσάς Ξενοφώντας, Αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Επιπλέον, οι μαθητές παρακολούθησαν παραδοσιακούς χορούς που παρουσίασαν μαθητές από άλλα σχολεία, καθώς και διάφορες εκθεσιακές εργασίες και επιδείξεις. Στο τέλος του συνεδρίου δήλωσαν ενθουσιασμένοι από αυτήν την εμπειρία και τις γνώσεις που απέκτησαν συνειδητοποιώντας τον ρόλο τους και τη συνεισφορά τους στην οικοδόμηση και διάδοση του πολιτισμού μέσα από την ανταλλαγή πληροφοριών που προέρχονται από τις ερευνητικές εργασίες τους. Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι το γεγονός ότι αισθάνθηκαν ως μέλη μιας ευρύτερης μαθητικής κοινότητας, η οποία είναι ευαισθητοποιημένη σε θέματα πολιτισμού και ιδιαίτερα ενεργή ως προς την έρευνα και τη διατύπωση προτάσεων για την εξεύρεση λύσεων στα εκάστοτε σχετικά προβλήματα που ανακύπτουν. Μέσα από δράσεις, όπως το συνέδριο αυτό, οι μαθητές συνειδητοποιούν ότι, αν και βρίσκονται σε διφορετικά σχολεία, μπορούν να είναι ενωμένοι και να υπηρετούν από κοινού τα ιδανικά της αλληλεγγύης, του σεβασμού και της προόδου.

Επιμέλεια άρθρου

Γεωργούση Ελένη (Θεολόγος- Φιλόλογος)


Οι μαθητές παρουσιάζουν την εργασία τους










Οι μαθητές ενημερώνονται για τον μηχανισμό των Αντικυθήρων







Παραδοσιακοί χοροί


Η ομάδα που συμμετείχε στο συνέδριο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου