Σάββατο 20 Απριλίου 2024

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ ΣΤΟ 1ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ



Το Σάββατο 13 Απριλίου 2024, ομάδα μαθητών του σχολείου μας συμμετείχε στο 1ο Μαθητικό Συνέδριο της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης Ανατολικής Αττικής, το οποίο είχε θέμα « Ερευνητικές Διαδρομές στον Πολιτισμό και τις Επιστήμες». Το συνέδριο αυτό πραγματοποιήθηκε κατά το χρονικό διάστημα 12-14 Απριλίου 2024, στο Μουσικό Σχολείο της Παλλήνης και είχε ως σκοπό τη συλλογική δημιουργία νέας γνώσης από τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας της Ανατολικής Αττικής σε θέματα Πολιτισμού και Επιστημών.
Οι μαθητές του σχολείου μας έλαβαν μέρος στο συνέδριο με την εργασία «Αξιόλογα αρχαιολογικά ευρήματα της Αναβύσσου:Η περίπτωση των γεωμετρικών νεκροταφείων και των Κούρων της Αναβύσσου». Η εργασία αυτή υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Τα μνημεία αφηγούνται την ιστορία τους» και του ευρωπαϊκού προγράμματος E Twinning «Students adopt and present the monuments of their region» με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Γεωργούση Ελένη (Θεολόγο-Φιλόλογο), η οποία ανέλαβε την οργάνωση, τον συντονισμό και την εποπτεία των δράσεων, καθώς και τη συνοδεία των μαθητών στο συνέδριο αυτό.
Κατά τη διεξαγωγή του συνεδρίου παρουσίασαν με επιτυχία την εργασία τους οι μαθήτριες Αδαναλόγλου Ελισάβετ, Κουκά Μαρία, Στεφανίδου Μαρία, Χατζηκυριάκου Γλυκερία και Χατζηπαρασκευά Κατερίνα. Στο συνέδριο συμμετείχαν και οι μαθήτριες Μακροδημήτρη Γεωργία, Μυλωνά Χρυσούλα, Παπαδάκη Μαρία- Κων/να, Φιλίππου Μυρτώ, Χατζηπαρασκευά Μαρία και Χατζηπαρασκευά Νεκταρία.
Οι παραπάνω μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και τις εργασίες μαθητών άλλων σχολείων με τους οποίους συζήτησαν σχετικά με την εμπειρία τους στο συνέδριο. Ακόμα, επισκέφτηκαν την έκθεση που φιλοξενήθηκε στη Βιβλιοθήκη του σχολείου σχετικά με τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, για τον οποίο έλαβαν ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Μάλιστα, παρατήρησαν και το αντίγραφο του Μηχανισμού που είχε παραχωρήσει για τις ανάγκες του συνεδρίου ο κ. Μουσάς Ξενοφώντας, Αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Επιπλέον, οι μαθητές παρακολούθησαν παραδοσιακούς χορούς που παρουσίασαν μαθητές από άλλα σχολεία, καθώς και διάφορες εκθεσιακές εργασίες και επιδείξεις. Στο τέλος του συνεδρίου δήλωσαν ενθουσιασμένοι από αυτήν την εμπειρία και τις γνώσεις που απέκτησαν συνειδητοποιώντας τον ρόλο τους και τη συνεισφορά τους στην οικοδόμηση και διάδοση του πολιτισμού μέσα από την ανταλλαγή πληροφοριών που προέρχονται από τις ερευνητικές εργασίες τους. Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι το γεγονός ότι αισθάνθηκαν ως μέλη μιας ευρύτερης μαθητικής κοινότητας, η οποία είναι ευαισθητοποιημένη σε θέματα πολιτισμού και ιδιαίτερα ενεργή ως προς την έρευνα και τη διατύπωση προτάσεων για την εξεύρεση λύσεων στα εκάστοτε σχετικά προβλήματα που ανακύπτουν. Μέσα από δράσεις, όπως το συνέδριο αυτό, οι μαθητές συνειδητοποιούν ότι, αν και βρίσκονται σε διφορετικά σχολεία, μπορούν να είναι ενωμένοι και να υπηρετούν από κοινού τα ιδανικά της αλληλεγγύης, του σεβασμού και της προόδου.

Επιμέλεια άρθρου

Γεωργούση Ελένη (Θεολόγος- Φιλόλογος)


Οι μαθητές παρουσιάζουν την εργασία τους










Οι μαθητές ενημερώνονται για τον μηχανισμό των Αντικυθήρων







Παραδοσιακοί χοροί


Η ομάδα που συμμετείχε στο συνέδριο

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ ΣΤΙΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΩΝ ΚΑΛΥΒΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΝΑΟ ΤΟΥ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ ΣΤΟ ΣΟΥΝΙΟ


Την Τρίτη 16 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στους βυζαντινούς ναούς των Καλυβίων και στον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο  στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Τα μνημεία αφηγούνται την ιστορία τους» και του ευρωπαϊκού Ε twinning «Students adopt and present the monuments of their region», τα οποία διενεργούνται στο σχολείο κατά το τρέχον σχολικό έτος. Τη δράση αυτή οργάνωσε η υπεύθυνη καθηγήτρια των προγραμμάτων, κ. Γεωργούση Ελένη (Θεολόγος-Φιλόλογος), και έλαβαν μέρος και οι καθηγητές κ. Κατωπόδης Γεράσιμος (Φιλόλογος) και κ. Λιοδάκη Ιωάννα (Φιλόλογος).  

Αρχικά, οι μαθητές επισκέφτηκαν τον ναό των Ταξιαρχών στα Καλύβια, ο οποίος έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο από το 1923. Πρόκειται για έναν ναό που χτίστηκε τον 5ο-6ο αιώνα ως τρίκλιτη βασιλική και στη σημερινή του μορφή είναι μια μονόχωρη ξυλόστεγη μεταβυζαντινή βασιλική με δίκλινη κεραμοσκεπή στέγη, ύστερα από διάφορες ανακατασκευές που πραγματοποιήθηκαν. Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από το κτιστό τέμπλο με τα εντοιχισμένα παλαιοχριστιανικά γλυπτά, το δίδυμο προσκυνητάρι και την απεικόνιση σε υπερφυσικό μέγεθος του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Μάλιστα, είχαν την ευκαιρία να βιώσουν την κατάνυξη που προκαλεί αυτός ο ιερός χώρος με τη βοήθεια βυζαντινών ύμνων που άκουσαν κατά τη διάρκεια της περιήγησής τους στο εσωτερικό του ναού. Επίσης, αξιοπρόσεκτα είναι τα κελιά που ανεγέρθηκαν στον περίβολο του ναού κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, καθώς είχε λειτουργήσει ως Μονή, την οποία είχε επισκεφτεί ο Λόρδος Βύρων το 1920 κατά τη διαδρομή του προς το Σούνιο.

Στη συνέχεια, οι μαθητές επισκέφτηκαν τον ναό της Παναγίας της Μεσοσπορίτισσας, ο οποίος κτίστηκε περίπου τον 11ο-12ο αιώνα και είναι αφιερωμένος στα Εισόδια της Θεοτόκου. Εντύπωση προκάλεσε ο κομψός τρούλος, ο οποίος είναι οκταγωνικός εξωτερικά και κυλινδρικός εσωτερικά με οκτώ μονόλοβα επιμήκη παράθυρα σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά των τρούλων των Αθηναϊκών ναών του 11ου-12ου αιώνα.

Επόμενος σταθμός ήταν ο ναός του Αγίου Πέτρου, ένα αληθινό κόσμημα της περιοχής. Τοποθετείται χρονικά στα τέλη του 12ου αιώνα και διακρίνεται όχι μόνο για την αρχιτεκτονική του αλλά και τις τοιχογραφίες του. Αξιοσημείωτη είναι η μοναδική προσωπογραφία του επισκόπου Αθηνών Μιχαήλ Χωνιάτη (1182-1204) που υπάρχει στο Ιερό και τον απεικονίζει με φωτοστέφανο. 

Η περιήγηση συνεχίστηκε με την επίσκεψη στον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, ο οποίος ανοικοδομήθηκε πάνω στα θεμέλια αρχαιότερου ναού περίπου το 444-440 π.Χ. Πρόκειται για έναν δωρικό ναό κατασκευασμένο από τοπικό μάρμαρο της Αγριλέζας με έξι κίονες στις στενές πλευρές και δεκατρείς στις μακριές. Σήμερα όμως σώζονται μόνο 15 κίονες. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο ναός του Ποσειδώνα αποτελεί την κορυφή ισοσκελούς τριγώνου που δημιουργείται με τον ναό της Αφαίας στην Αίγινα (μήκος πλευράς 44,82 χ.λ.μ.) και τον ναό του Ηφαίστου στο Θησείο (μήκος πλευράς 44,96 χ.λ.μ.).

Οι μαθητές κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στα παραπάνω μνημεία συμμετείχαν στην ξενάγηση που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την υπεύθυνη καθηγήτρια κ. Γεωργούση και κατέγραψαν βασικές πληροφορίες στα φύλλα εργασίας τους, τις οποίες παρουσίασαν ανταλλάσσοντας απόψεις για την κατάσταση των μνημείων και την αναγκαιότητα προστασίας και προβολής τους στην ευρύτερη κοινότητα. Μάλιστα, ενθουσιάστηκαν από την ευκαιρία που τους δόθηκε να γνωρίσουν αξιόλογα μνημεία της περιοχής τους, τα οποία αγνοούσαν και να αντιληφθούν τη συνεισφορά του τόπου τους στη διαμόρφωση του ελληνικού πολιτισμού.

Επιμέλεια άρθρου: Γεωργούση Ελένη (Θεολόγος- Φιλόλογος)


Οι μαθητές στον ναό των Ταξιαρχών


Πρόσοψη του ναού των Ταξιαρχών


Εντοιχισμένα μέλη από παλαιοχριστιανική βασιλική


Δίδυμο προσκυνητάρι

Ο αρχάγγελος Μιχαήλ


  






Στον Άγιο Πέτρο Καλυβίων



Στον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο


Σάββατο 6 Απριλίου 2024

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ ΣΤΗ ΒΡΑΥΡΩΝΑ

Την Παρασκευή 5 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στη Βραυρώνα στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Τα μνημεία αφηγούνται την ιστορία τους» και του ευρωπαϊκού Ε twinning «Students adopt and present the monuments of their region», τα οποία διενεργούνται στο σχολείο κατά το τρέχον σχολικό έτος. Τη δράση αυτή οργάνωσε η υπεύθυνη καθηγήτρια των προγραμμάτων, κ. Γεωργούση Ελένη (Θεολόγος-Φιλόλογος), και έλαβαν μέρος και οι καθηγητές κ. Κατωπόδης Γεράσιμος (Φιλόλογος) και κ. Αβραμίδη Ειρήνη (Φιλόλογος). 

Οι μαθητές που συμμετείχαν στην εκπαιδευτική επίσκεψη είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το αρχαιολογικό μουσείο της Βραυρώνας και τα αρχαία μνημεία της περιοχής. Συγκεκριμένα, οι μαθητές επισκέφτηκαν αρχικά το μουσείο, όπου χωρισμένοι σε ομάδες αναζήτησαν και περιέγραψαν διάφορα εκθέματα τόσο από το ναό της θεάς Άρτεμης όσο και από το γεωμετρικό νεκροταφείο της Αναβύσσου. Εντύπωση τους προκάλεσαν οι μικρές «άρκτοι», δηλαδή τα κοριτσάκια που παρέμεναν στο ιερό της θεάς προκειμένου να προετοιμαστούν για τον έγγαμο βίο και τη μητρότητα. Στο μουσείο φιλοξενούνται πολλά αγάλματα αυτών των κοριτσιών καταλαμβάνοντας μια ολόκληρη αίθουσα, όπου υποδέχονται τον επισκέπτη με το μοναδικό τους παιδικό χαμόγελο.

Στη συνέχεια, οι μαθητές επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο της Βραυρώνας, όπου λατρευόταν η θεά Άρτεμη ως θεά της φύσης και προστάτιδα του γάμου, των γυναικών, της οικογενειακής ζωής, της γέννησης και της ανατροφής των παιδιών. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στα μνημεία από την καθηγήτρια κ. Γεωργούση Ελένη και έλαβαν πληροφορίες για τον ναό της θεάς, ο οποίος είχε κατασκευαστεί τον 5ο αιώνα π.Χ. και τον μυθικό τάφο της Ιφιγένειας, η οποία παρέμεινε στο Ιερό της Βραυρώνας ως κλειδούχος ιέρεια της Αρτέμιδος ως το τέλος της ζωής της. Ακόμα, παρατήρησαν και γνώρισαν από κοντά τη Στοά της Βραυρώνας, όπου τελούνταν οι λατρευτικές πράξεις προς τιμή της θεάς. Εκεί εντόπισαν τα σημεία όπου διέμεναν οι άρκτοι και υπηρετούσαν τη θεά, καθώς και τα βάθρα όπου είχαν τοποθετηθεί τα διάφορα αναθήματα, τα οποία είχαν ήδη μελετήσει στο μουσείο.

Επίσης, συνάντησαν την αρχαία πηγή κάτω από τη βορειοδυτική γωνία του ναού της Αρτέμιδος, όπου τρέχει ακόμα νερό και όπου βρέθηκαν πολλά αφιερώματα προς τη θεά, όπως αγγεία, ειδώλια, κάτοπτρα, σφραγιδόλιθοι με παραστάσεις ζώων και άλλα αντικείμενα μικροτεχνίας. Τέλος, γνώρισαν τον μικρό ναό του Αγίου Γεωργίου που ιδρύθηκε μετά το 1450 τονίζοντας τη διαχρονική ιερότητα και τη λατρευτική ιδιότητα του χώρου.

Η επίσκεψη αυτή εντυπωσίασε τους μαθητές, οι οποίοι δήλωσαν ευχαριστημένοι καθώς είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν με βιωματικές δραστηριότητες μνημεία της περιοχής τους που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην αρχαία ελληνική ιστορία και την ανάπτυξη του ελληνικού πολιτισμού.


                                                      Επιμέλεια άρθρου: Γεωργούση Ελένη (Θεολόγος- Φιλόλογος)

Μαθητές μελετούν εκθέματα του μουσείου της Βραυρώνας



Άρκτοι


Η αρχαία Στοά στον ιερό χώρο της θεάς Άρτεμης



Οι μαθητές στη Στοά του ιερού της Αρτέμιδος



Το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου


Τεφροδόχος αμφορέας από το γεωμετρικό νεκροταφείο Αναβύσσου (8ος αιώ. π.Χ.)



Διάφορα ευρήματα από το γεωμετρικό νεκροταφείο Αναβύσσου (8ος αιώ. π.Χ.)