ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ



ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Κατά το σχολικό έτος 2023-2024 λειτούργησε στη Σχολική Βιβλιοθήκη του Γενικού Λυκείου Αναβύσσου για δεύτερη συνεχή σχολική χρονιά το «Εργαστήρι ορθογραφίας της ελληνικής γλώσσας». Πρόκειται για μία δράση, την οποία οργάνωσε και πραγματοποίησε η υπεύθυνη της Σχολικής Βιβλιοθήκης, κ. Γεωργούση Ελένη (Θεολόγος- Φιλόλογος). Κατά τη διάρκεια αυτής της δράσης δόθηκε η δυνατότητα στους μαθητές να ασχοληθούν με την ορθογραφία ελληνικών λέξεων, να γνωρίσουν κανόνες ορθογραφίας και να τους εμπεδώσουν με την ανάθεση και τη διεκπεραίωση σχετικών εργασιών. Ακόμα, οι μαθητές εξασκήθηκαν στα συνώνυμα και αντώνυμα λέξεων συνειδητοποιώντας τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας. Στο εργαστήρι αυτό προσκλήθηκαν και συμμετείχαν μαθητές από όλες τις τάξεις του σχολείου, οι οποίοι εντάχθηκαν σε ομάδες εργασίας. Η ανταπόκρισή τους ήταν εντυπωσιακή, καθώς έδειξαν ενδιαφέρον περίπου πενήντα μαθητές.

                                                                 Η υπεύθυνη εκπαιδευτικός της δράσης
                                                                 Ελένη Γεωργούση (Θεολόγος- Φιλόλογος)











ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ ΣΤΟΝ 27ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΥΠΑΤΗΣ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΜΕ ΘΕΜΑ « ΑΝΗΚΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΟΜΑΔΑ»


Μαθητές του Γενικού Λυκείου Αναβύσσου συμμετείχαν σε μία δράση για τα δικαιώματα των προσφύγων στο πλαίσιο του 27 ου Μαθητικού Διαγωνισμού Ζωγραφικής που οργάνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στην Ελλάδα (https://www.unhcr.org/gr/ekpaideutiko_yliko). Τη δράση αυτή πραγματοποίησε η καθηγήτρια κ. Γεωργούση Ελένη (Θεολόγος- Φιλόλογος) με αφορμή το γεγονός ότι ζούμε σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, όπου δυστυχώς είναι έντονα τα προβλήματα του ρατσισμού και των διακρίσεων.Μια σημαντική μερίδα της κοινωνίας αποτελούν οι πρόσφυγες, οι οποίοι αναγκασμένοι να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους για λόγους επιβίωσης, έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές δυσκολίες προσαρμογής στη νέα τους ζωή. Οι μαθητές είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουν ότι όλα τα μέλη της κοινωνίας είναι ισότιμα και έχουν τα ίδια ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία πρέπει να είναι σεβαστά από όλους. Ιδιαίτερα η νέα γενιά είναι σημαντικό να αφήσει πίσω τα στερεότυπα και να μυηθεί σε ηθικές αξίες εκδηλώνοντας έμπρακτα την ενσυναίσθηση και το ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο.
Ο αθλητισμός προσφέρεται για την εφαρμογή αξιών, όπως η αλληλεγγύη και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα.Με την επεξεργασία λοιπόν του θέματος του διαγωνισμού, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν περιπτώσεις προσφύγων που αγωνίστηκαν με δύναμη ψυχής για να συνεχίσουν τη ζωή τους και να επιτύχουν τους στόχους τους. Με τον τρόπο αυτό, έλαβαν σημαντικά μηνύματα για τη ζωή τους, η οποία είναι καλό να διακρίνεται από αισιοδοξία και ελπίδα, ώστε να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες που προκύπτουν. Επιπλέον, συνειδητοποίησαν τη σημασία της συνεργασίας και της ομαδικότητας για την ένταξη όλων των μελών αδιακρίτως με πνεύμα αγάπης και κατανόησης.
Ακολουθεί το έργο της μαθήτριας Ζανγκ Υξίν, με το οποίο έλαβε μέρος στον διαγωνισμό.




                                                             Η υπεύθυνη εκπαιδευτικός της δράσης

                                                                 Ελένη Γεωργούση (Θεολόγος- Φιλόλογος)




ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ E TWINNING ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2023-2024 ΜΕ ΘΕΜΑ “ STUDENTS “ADOPT” AND PRESENT THE MONUMENTS OF THEIR REGION”

Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2023-2024  πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Λύκειο Αναβύσσου ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα eTwinning με τίτλο «Students adopt and present the monuments of their region» («Οι μαθητές υιοθετούν και παρουσιάζουν τα μνημεία της περιοχής τους»), το οποίο δημιούργησε και συντόνισε η εκπαιδευτικός Γεωργούση Ελένη (Θεολόγος- Φιλόλογος). 
   Το eTwinning αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσω της οποίας σχολεία από διαφορετικές  ευρωπαϊκές  χώρες  με  τη  χρήση  των  Τεχνολογιών  Πληροφορίας  και  Επικοινωνίας  (ΤΠΕ) συνεργάζονται  ώστε  να  αποκομίσουν  παιδαγωγικά,  κοινωνικά  και  πολιτισμικά  οφέλη.  Το  eTwinning (https://www.etwinning.net) -η Κοινότητα των Σχολείων της Ευρώπης- είναι μια ασφαλής διαδικτυακή πλατφόρμα που παρέχει ευρύ φάσμα δυνατοτήτων για συνεργατικές δραστηριότητες όπως κοινά έργα σχολείων σε υπερεθνικό αλλά και σε εθνικό επίπεδο. 
  Σε αυτό το πρόγραμμα έγινε μια προσπάθεια να μελετηθούν από τους μαθητές σημαντικά μνημεία της χώρας τους με σκοπό τη γνωριμία με τον εθνικό πολιτισμό, καθώς και με τον ευρωπαϊκό, μέσα από την  ανταλλαγή πληροφοριών με μαθητές άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Συγκεκριμένα, οι μαθητές επέλεξαν κάποια μνημεία της περιοχής τους και μελέτησαν την ιστορία τους. Ακόμα, διερεύνησαν τον ρόλο που διαδραμάτισαν στην εποχή που ιδρύθηκαν, αλλά και τον ρόλο τους στην εποχή μας, καθώς και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν από τις κλιματικές αλλαγές. Στο τέλος,  δημιούργησαν ένα ψηφιακό λεύκωμα με βιντεοπαρουσιάσεις των μνημείων που μελέτησαν.
Στο παραπάνω πρόγραμμα, το οποίο  πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά,  συμμετείχαν τα ακόλουθα σχολεία:
1. Γενικό Λύκειο Αναβύσσου (Ελλάδα)
2. Ies Guia (Ισπανία- Κανάριοι νήσοι)
3. Escola Secundaria Almaida Garret, Vila Nova De Gaia (Πορτογαλία)
4. Liceul “Mihai Viteazul” Bumbesti – Jiu (Ρουμανία)
5. Streoni Skola Spolecneho Stravovani, Ostrava- Hrabuvka, Prispevkova Organizace (Τσεχία)

Η συνεργασία των μαθητών πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια του δικτυακού τόπου twinspace της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας Σχολικής Εκπαίδευσης (ESEP). Η επικοινωνία μεταξύ των μαθητών και των καθηγητών έγινε στην αγγλική γλώσσα.



                                                                 Η υπεύθυνη εκπαιδευτικός του προγράμματος
                                                                 Ελένη Γεωργούση (Θεολόγος- Φιλόλογος)








ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2023-2024: «ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΑΦΗΓΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ»

Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2023-2024 πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Λύκειο Αναβύσσου πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο «Τα μνημεία αφηγούνται την ιστορία τους». Το πρόγραμμα αυτό εγκρίθηκε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής με την απόφαση Φ41/32171/4-12-2023).
Συντονίστρια και υπεύθυνη του προγράμματος ήταν η εκπαιδευτικός Γεωργούση Ελένη (Θεολόγος-Φιλόλογος). Στο πρόγραμμα συμμετείχε και ο εκπαιδευτικός Κατωπόδης Γεράσιμος (Φιλόλογος). Έλαβαν μέρος τριάντα μαθητές από την Α και Β τάξη του σχολείου.


Οι θεματικές ενότητες του προγράμματος ήταν οι παρακάτω:
Γνωριμία με σημαντικά μνημεία του ελληνικού πολιτισμού.
Ο ρόλος των μνημείων στην εποχή ίδρυσής τους και σήμερα.
Οι κίνδυνοι των μνημείων από την κλιματική αλλαγή.
Δημιουργική γραφή- καλλιτεχνική έκφραση με αφορμή τα μνημεία.
Βασικοί στόχοι του προγράμματος ήταν οι ακόλουθοι:
Η γνωριμία των μαθητών με τα μνημεία της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και την ιστορία τους.
Η έρευνα με ερωτηματολόγια των αντιλήψεων των μαθητών για τα μνημεία.
Ο σχεδιασμός και η πραγματοποίηση παρουσίασης των μνημείων με ψηφιακά μέσα.
Η καλλιέργεια της δημιουργικής φαντασίας των μαθητών μέσα από τη συγγραφή αφηγήσεων για τα μνημεία.
Η έκφραση των συναισθημάτων των μαθητών διαμέσου της δημιουργικής γραφής με αφορμή τα μνημεία. Ανάπτυξη συναισθηματικής νοημοσύνης.
Αισθητική καλλιέργεια μαθητών.
Η συνειδητοποίηση της αξίας των μνημείων και της ανάγκης προστασίας τους.
Η ανάπτυξη της συνεργατικής ικανότητας.
Η ανάπτυξη του οπτικού και ψηφιακού γραμματισμού, καθώς και της δημιουργικής γραφής.


Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω δραστηριότητες:


Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Ακρόπολη, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν σημαντικά μνημεία της αρχαίας Αθήνας και την ιστορία τους. Για περισσότερες πληροφορίες επιλέξτε τον σύνδεσμο http://lyk-anavyss.att.sch.gr/?p=5753 ή https://lyk-anavyss-new.att.sch.gr/?p=5648 ή https://selidesthriskeutikon.blogspot.com/2024/02/blog-post.html



Συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα «Στον δρόμο του Μεταλλωρύχου» και «Αργύρου πηγή» του ΚΕΠΕΑ Λαυρίου (Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία). Οι μαθητές συμμετέχοντας σε αυτά τα βιωματικά προγράμματα ανακάλυψαν αξιόλογα μνημεία, όπως τα αρχαία μεταλλεία του Λαυρίου και τον ρόλο τους στην οικονομία της Αθήνας την εποχή του Περικλή. Ακόμα, επισκέφτηκαν και γνώρισαν το αρχαίο θέατρο Θορικού, το οποίο είναι ένα από τα αρχαιότερα θέατρα στον κόσμο. Για περισσότερες πληροφορίες μεταβείτε στον σύνδεσμο http://lyk-anavyss.att.sch.gr/?p=5770 ή https://lyk-anavyss-new.att.sch.gr/?p=5663 ή https://selidesthriskeutikon.blogspot.com/2024/03/blog-post.html


Εκπαιδευτική επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο της Βραυρώνας και τα αρχαία μνημεία της περιοχής. Οι μαθητές ξεκινώντας την ξενάγησή τους από το μουσείο αναζήτησαν και περιέγραψαν διάφορα εκθέματα τόσο από το ναό της θεάς Άρτεμης όσο και από το γεωμετρικό νεκροταφείο της Αναβύσσου. Έπειτα, επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο της Βραυρώνας, όπου λατρευόταν η θεά Άρτεμη. Για περισσότερες πληροφορίες επιλέξτε τον σύνδεσμο http://lyk-anavyss.att.sch.gr/?p=5828 ή https://lyk-anavyss-new.att.sch.gr/?p=5714 ή https://selidesthriskeutikon.blogspot.com/2024/04/blog-post.html




Εκπαιδευτική επίσκεψη στους βυζαντινούς ναούς των Καλυβίων και στον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο. Συγκεκριμένα, οι μαθητές επισκέφτηκαν τους Ταξιάρχες Καλυβίων, τον Άγιο Πέτρο και την Παναγία Μεσοσπορίτισσα και συμμετείχαν σε βιωματικό πρόγραμμα. Επιπλέον, επισκέφτηκαν τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία του και να μελετήσουν τα βασικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του. Για περισσότερες πληροφορίες επιλέξτε τον σύνδεσμο http://lyk-anavyss.att.sch.gr/?p=5894 ή https://lyk-anavyss-new.att.sch.gr/?p=5777 ή https://selidesthriskeutikon.blogspot.com/2024/04/blog-post_19.html




Συμμετοχή στο 1ο Μαθητικό Συνέδριο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευση Ανατολικής Αττικής « Ερευνητικές Διαδρομές στον Πολιτισμό και τις Επιστήμες». Οι μαθητές παρουσίασαν στο συνέδριο την εργασία τους με θέμα «Αξιόλογα αρχαιολογικά ευρήματα της Αναβύσσου:Η περίπτωση των γεωμετρικών νεκροταφείων και των Κούρων της Αναβύσσου». Για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε την εργασία των μαθητών, επιλέξτε τον σύνδεσμο http://lyk-anavyss.att.sch.gr/?p=5863 ή https://lyk-anavyss-new.att.sch.gr/?p=5741 ή https://selidesthriskeutikon.blogspot.com/2024/04/1.html

Επιμέλεια άρθρου: Γεωργούση Ελένη (Θεολόγος- Φιλόλογος)














ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ ΣΤΟ 1ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Το Σάββατο 13 Απριλίου 2024, ομάδα μαθητών του σχολείου μας συμμετείχε στο 1ο Μαθητικό Συνέδριο της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης Ανατολικής Αττικής, το οποίο είχε θέμα « Ερευνητικές Διαδρομές στον Πολιτισμό και τις Επιστήμες». Το συνέδριο αυτό πραγματοποιήθηκε κατά το χρονικό διάστημα 12-14 Απριλίου 2024, στο Μουσικό Σχολείο της Παλλήνης και είχε ως σκοπό τη συλλογική δημιουργία νέας γνώσης από τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας της Ανατολικής Αττικής σε θέματα Πολιτισμού και Επιστημών.
Οι μαθητές του σχολείου μας έλαβαν μέρος στο συνέδριο με την εργασία «Αξιόλογα αρχαιολογικά ευρήματα της Αναβύσσου:Η περίπτωση των γεωμετρικών νεκροταφείων και των Κούρων της Αναβύσσου». Η εργασία αυτή υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Τα μνημεία αφηγούνται την ιστορία τους» και του ευρωπαϊκού προγράμματος E Twinning «Students adopt and present the monuments of their region» με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Γεωργούση Ελένη (Θεολόγο-Φιλόλογο), η οποία ανέλαβε την οργάνωση, τον συντονισμό και την εποπτεία των δράσεων, καθώς και τη συνοδεία των μαθητών στο συνέδριο αυτό.
Κατά τη διεξαγωγή του συνεδρίου παρουσίασαν με επιτυχία την εργασία τους οι μαθήτριες Αδαναλόγλου Ελισάβετ, Κουκά Μαρία, Στεφανίδου Μαρία, Χατζηκυριάκου Γλυκερία και Χατζηπαρασκευά Κατερίνα. Στο συνέδριο συμμετείχαν και οι μαθήτριες Μακροδημήτρη Γεωργία, Μυλωνά Χρυσούλα, Παπαδάκη Μαρία- Κων/να, Φιλίππου Μυρτώ, Χατζηπαρασκευά Μαρία και Χατζηπαρασκευά Νεκταρία.
Οι παραπάνω μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και τις εργασίες μαθητών άλλων σχολείων με τους οποίους συζήτησαν σχετικά με την εμπειρία τους στο συνέδριο. Ακόμα, επισκέφτηκαν την έκθεση που φιλοξενήθηκε στη Βιβλιοθήκη του σχολείου σχετικά με τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, για τον οποίο έλαβαν ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Μάλιστα, παρατήρησαν και το αντίγραφο του Μηχανισμού που είχε παραχωρήσει για τις ανάγκες του συνεδρίου ο κ. Μουσάς Ξενοφώντας, Αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Επιπλέον, οι μαθητές παρακολούθησαν παραδοσιακούς χορούς που παρουσίασαν μαθητές από άλλα σχολεία, καθώς και διάφορες εκθεσιακές εργασίες και επιδείξεις. Στο τέλος του συνεδρίου δήλωσαν ενθουσιασμένοι από αυτήν την εμπειρία και τις γνώσεις που απέκτησαν συνειδητοποιώντας τον ρόλο τους και τη συνεισφορά τους στην οικοδόμηση και διάδοση του πολιτισμού μέσα από την ανταλλαγή πληροφοριών που προέρχονται από τις ερευνητικές εργασίες τους. Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι το γεγονός ότι αισθάνθηκαν ως μέλη μιας ευρύτερης μαθητικής κοινότητας, η οποία είναι ευαισθητοποιημένη σε θέματα πολιτισμού και ιδιαίτερα ενεργή ως προς την έρευνα και τη διατύπωση προτάσεων για την εξεύρεση λύσεων στα εκάστοτε σχετικά προβλήματα που ανακύπτουν. Μέσα από δράσεις, όπως το συνέδριο αυτό, οι μαθητές συνειδητοποιούν ότι, αν και βρίσκονται σε διφορετικά σχολεία, μπορούν να είναι ενωμένοι και να υπηρετούν από κοινού τα ιδανικά της αλληλεγγύης, του σεβασμού και της προόδου.

Επιμέλεια άρθρου

Γεωργούση Ελένη (Θεολόγος- Φιλόλογος)


Οι μαθητές παρουσιάζουν την εργασία τους










Οι μαθητές ενημερώνονται για τον μηχανισμό των Αντικυθήρων







Παραδοσιακοί χοροί


Η ομάδα που συμμετείχε στο συνέδριο




ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ ΣΤΙΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΩΝ ΚΑΛΥΒΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΝΑΟ ΤΟΥ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ ΣΤΟ ΣΟΥΝΙΟ

Την Τρίτη 16 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στους βυζαντινούς ναούς των Καλυβίων και στον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο  στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Τα μνημεία αφηγούνται την ιστορία τους» και του ευρωπαϊκού Ε twinning «Students adopt and present the monuments of their region», τα οποία διενεργούνται στο σχολείο κατά το τρέχον σχολικό έτος. Τη δράση αυτή οργάνωσε η υπεύθυνη καθηγήτρια των προγραμμάτων, κ. Γεωργούση Ελένη (Θεολόγος-Φιλόλογος), και έλαβαν μέρος και οι καθηγητές κ. Κατωπόδης Γεράσιμος (Φιλόλογος) και κ. Λιοδάκη Ιωάννα (Φιλόλογος).  

Αρχικά, οι μαθητές επισκέφτηκαν τον ναό των Ταξιαρχών στα Καλύβια, ο οποίος έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο από το 1923. Πρόκειται για έναν ναό που χτίστηκε τον 5ο-6ο αιώνα ως τρίκλιτη βασιλική και στη σημερινή του μορφή είναι μια μονόχωρη ξυλόστεγη μεταβυζαντινή βασιλική με δίκλινη κεραμοσκεπή στέγη, ύστερα από διάφορες ανακατασκευές που πραγματοποιήθηκαν. Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από το κτιστό τέμπλο με τα εντοιχισμένα παλαιοχριστιανικά γλυπτά, το δίδυμο προσκυνητάρι και την απεικόνιση σε υπερφυσικό μέγεθος του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Μάλιστα, είχαν την ευκαιρία να βιώσουν την κατάνυξη που προκαλεί αυτός ο ιερός χώρος με τη βοήθεια βυζαντινών ύμνων που άκουσαν κατά τη διάρκεια της περιήγησής τους στο εσωτερικό του ναού. Επίσης, αξιοπρόσεκτα είναι τα κελιά που ανεγέρθηκαν στον περίβολο του ναού κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, καθώς είχε λειτουργήσει ως Μονή, την οποία είχε επισκεφτεί ο Λόρδος Βύρων το 1920 κατά τη διαδρομή του προς το Σούνιο.

Στη συνέχεια, οι μαθητές επισκέφτηκαν τον ναό της Παναγίας της Μεσοσπορίτισσας, ο οποίος κτίστηκε περίπου τον 11ο-12ο αιώνα και είναι αφιερωμένος στα Εισόδια της Θεοτόκου. Εντύπωση προκάλεσε ο κομψός τρούλος, ο οποίος είναι οκταγωνικός εξωτερικά και κυλινδρικός εσωτερικά με οκτώ μονόλοβα επιμήκη παράθυρα σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά των τρούλων των Αθηναϊκών ναών του 11ου-12ου αιώνα.

Επόμενος σταθμός ήταν ο ναός του Αγίου Πέτρου, ένα αληθινό κόσμημα της περιοχής. Τοποθετείται χρονικά στα τέλη του 12ου αιώνα και διακρίνεται όχι μόνο για την αρχιτεκτονική του αλλά και τις τοιχογραφίες του. Αξιοσημείωτη είναι η μοναδική προσωπογραφία του επισκόπου Αθηνών Μιχαήλ Χωνιάτη (1182-1204) που υπάρχει στο Ιερό και τον απεικονίζει με φωτοστέφανο. 

Η περιήγηση συνεχίστηκε με την επίσκεψη στον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, ο οποίος ανοικοδομήθηκε πάνω στα θεμέλια αρχαιότερου ναού περίπου το 444-440 π.Χ. Πρόκειται για έναν δωρικό ναό κατασκευασμένο από τοπικό μάρμαρο της Αγριλέζας με έξι κίονες στις στενές πλευρές και δεκατρείς στις μακριές. Σήμερα όμως σώζονται μόνο 15 κίονες. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο ναός του Ποσειδώνα αποτελεί την κορυφή ισοσκελούς τριγώνου που δημιουργείται με τον ναό της Αφαίας στην Αίγινα (μήκος πλευράς 44,82 χ.λ.μ.) και τον ναό του Ηφαίστου στο Θησείο (μήκος πλευράς 44,96 χ.λ.μ.).

Οι μαθητές κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στα παραπάνω μνημεία συμμετείχαν στην ξενάγηση που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την υπεύθυνη καθηγήτρια κ. Γεωργούση και κατέγραψαν βασικές πληροφορίες στα φύλλα εργασίας τους, τις οποίες παρουσίασαν ανταλλάσσοντας απόψεις για την κατάσταση των μνημείων και την αναγκαιότητα προστασίας και προβολής τους στην ευρύτερη κοινότητα. Μάλιστα, ενθουσιάστηκαν από την ευκαιρία που τους δόθηκε να γνωρίσουν αξιόλογα μνημεία της περιοχής τους, τα οποία αγνοούσαν και να αντιληφθούν τη συνεισφορά του τόπου τους στη διαμόρφωση του ελληνικού πολιτισμού.

Επιμέλεια άρθρου: Γεωργούση Ελένη (Θεολόγος- Φιλόλογος)


Οι μαθητές στον ναό των Ταξιαρχών


Πρόσοψη του ναού των Ταξιαρχών


Εντοιχισμένα μέλη από παλαιοχριστιανική βασιλική


Δίδυμο προσκυνητάρι

Ο αρχάγγελος Μιχαήλ


  






Στον Άγιο Πέτρο Καλυβίων



Στον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο





ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ ΣΤΗ ΒΡΑΥΡΩΝΑ

Την Παρασκευή 5 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στη Βραυρώνα στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Τα μνημεία αφηγούνται την ιστορία τους» και του ευρωπαϊκού Ε twinning «Students adopt and present the monuments of their region», τα οποία διενεργούνται στο σχολείο κατά το τρέχον σχολικό έτος. Τη δράση αυτή οργάνωσε η υπεύθυνη καθηγήτρια των προγραμμάτων, κ. Γεωργούση Ελένη (Θεολόγος-Φιλόλογος), και έλαβαν μέρος και οι καθηγητές κ. Κατωπόδης Γεράσιμος (Φιλόλογος) και κ. Αβραμίδη Ειρήνη (Φιλόλογος). 
Οι μαθητές που συμμετείχαν στην εκπαιδευτική επίσκεψη είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το αρχαιολογικό μουσείο της Βραυρώνας και τα αρχαία μνημεία της περιοχής. Συγκεκριμένα, οι μαθητές επισκέφτηκαν αρχικά το μουσείο, όπου χωρισμένοι σε ομάδες αναζήτησαν και περιέγραψαν διάφορα εκθέματα τόσο από το ναό της θεάς Άρτεμης όσο και από το γεωμετρικό νεκροταφείο της Αναβύσσου. Εντύπωση τους προκάλεσαν οι μικρές «άρκτοι», δηλαδή τα κοριτσάκια που παρέμεναν στο ιερό της θεάς προκειμένου να προετοιμαστούν για τον έγγαμο βίο και τη μητρότητα. Στο μουσείο φιλοξενούνται πολλά αγάλματα αυτών των κοριτσιών καταλαμβάνοντας μια ολόκληρη αίθουσα, όπου υποδέχονται τον επισκέπτη με το μοναδικό τους παιδικό χαμόγελο.
Στη συνέχεια, οι μαθητές επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο της Βραυρώνας, όπου λατρευόταν η θεά Άρτεμη ως θεά της φύσης και προστάτιδα του γάμου, των γυναικών, της οικογενειακής ζωής, της γέννησης και της ανατροφής των παιδιών. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στα μνημεία από την καθηγήτρια κ. Γεωργούση Ελένη και έλαβαν πληροφορίες για τον ναό της θεάς, ο οποίος είχε κατασκευαστεί τον 5ο αιώνα π.Χ. και τον μυθικό τάφο της Ιφιγένειας, η οποία παρέμεινε στο Ιερό της Βραυρώνας ως κλειδούχος ιέρεια της Αρτέμιδος ως το τέλος της ζωής της. Ακόμα, παρατήρησαν και γνώρισαν από κοντά τη Στοά της Βραυρώνας, όπου τελούνταν οι λατρευτικές πράξεις προς τιμή της θεάς. Εκεί εντόπισαν τα σημεία όπου διέμεναν οι άρκτοι και υπηρετούσαν τη θεά, καθώς και τα βάθρα όπου είχαν τοποθετηθεί τα διάφορα αναθήματα, τα οποία είχαν ήδη μελετήσει στο μουσείο.
Επίσης, συνάντησαν την αρχαία πηγή κάτω από τη βορειοδυτική γωνία του ναού της Αρτέμιδος, όπου τρέχει ακόμα νερό και όπου βρέθηκαν πολλά αφιερώματα προς τη θεά, όπως αγγεία, ειδώλια, κάτοπτρα, σφραγιδόλιθοι με παραστάσεις ζώων και άλλα αντικείμενα μικροτεχνίας. Τέλος, γνώρισαν τον μικρό ναό του Αγίου Γεωργίου που ιδρύθηκε μετά το 1450 τονίζοντας τη διαχρονική ιερότητα και τη λατρευτική ιδιότητα του χώρου.
Η επίσκεψη αυτή εντυπωσίασε τους μαθητές, οι οποίοι δήλωσαν ευχαριστημένοι καθώς είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν με βιωματικές δραστηριότητες μνημεία της περιοχής τους που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην αρχαία ελληνική ιστορία και την ανάπτυξη του ελληνικού πολιτισμού.

  Επιμέλεια άρθρου: Γεωργούση Ελένη (Θεολόγος- Φιλόλογος)


Μαθητές μελετούν εκθέματα του μουσείου της Βραυρώνας


Άρκτοι


Η αρχαία Στοά στον ιερό χώρο της θεάς Άρτεμης



Οι μαθητές στη Στοά του ιερού της Αρτέμιδος



Το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου


Τεφροδόχος αμφορέας από το γεωμετρικό νεκροταφείο Αναβύσσου (8ος αιώ. π.Χ.)








Διάφορα ευρήματα από το γεωμετρικό νεκροταφείο Αναβύσσου (8ος αιώ. π.Χ.)



ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΘΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΥΡΙΟΥ

Τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024 και την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024 πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές επισκέψεις στο ΚΕΠΕΑ Λαυρίου Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία), στις οποίες συμμετείχαν διαφορετικές ομάδες μαθητών του Γενικού Λυκείου Αναβύσσου στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Τα μνημεία αφηγούνται την ιστορία τους» και του ευρωπαϊκού e twinning «Students adopt and present the monuments of their region», τα οποία διενεργούνται στο σχολείο κατά το τρέχον σχολικό έτος. Τη δράση αυτή οργάνωσε η υπεύθυνη καθηγήτρια των προγραμμάτων, κ. Γεωργούση Ελένη (Θεολόγος-Φιλόλογος), και έλαβε μέρος και ο καθηγητής κ. Κατωπόδης Γεράσιμος (Φιλόλογος). 

Οι μαθητές που συμμετείχαν στην εκπαιδευτική επίσκεψη στις 4/3/2024 είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Στον δρόμο του Μεταλλωρύχου». Αρχικά, επισκέφτηκαν το ΚΕΠΕΑ Λαυρίου, όπου έλαβαν σημαντικές πληροφορίες για την ιστορία του Λαυρίου και τον ρόλο που διαδραμάτισαν τα μεταλλεία όχι μόνο σε αυτήν αλλά και στην οικονομία και γενικότερα τον πολιτισμό όλης της Ελλάδας. Στη συνέχεια, ακολούθησε μετάβαση στο αρχαίο θέατρο Θορικού, όπου οι μαθητές συμμετείχαν σε δραστηριότητες προκειμένου να ανακαλύψουν τα μνημεία της περιοχής. Εντύπωση προκάλεσε το θέατρο, το οποίο θεωρείται το αρχαιότερο, αφού τοποθετείται στον 6ο αιώνα π.Χ. και η αρχιτεκτονική του διαφέρει από τα υπόλοιπα αρχαία θέατρα, καθώς το κοίλο αντί για ημικυκλικό έχει ακανόνιστο ελλειψοειδές σχήμα και η ορχήστρα είναι στενόμακρη αντί κυκλική. Οι μαθητές ανακάλυψαν και μια στοά μεταλλείου, καθώς και ένα πλυντήριο εμπλουτισμού μεταλλευμάτων του 4ου αιώνα π.Χ. Μάλιστα, με διαδραστικό τρόπο κατανόησαν τον τρόπο εξόρυξης και επεξεργασίας των μεταλλευμάτων.

Οι μαθητές που συμμετείχαν στην εκπαιδευτική επίσκεψη στις 8/3/2024 παρακολούθησαν το πρόγραμμα «Αργύρου πηγή», κατά τη διάρκεια του οποίου έλαβαν πληροφορίες για τα μεταλλεύματα και ειδικά τον άργυρο, τα οποία αποτέλεσαν την κινητήρια δύναμη της οικονομίας κατά τον 5ο αιώνα π.Χ., αφού σε αυτά βασίστηκε ο Περικλής, για την ανοικοδόμηση της Ακρόπολης και γενικότερα την πολιτιστική ανάπτυξη της Αθήνας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αναπαραστήσουν τη διαδικασία συλλογής και επεξεργασίας των μεταλλευμάτων λαμβάνοντας τον ρόλο των μεταλλωρύχων. Επιπλέον, επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο της Σούριζας, όπου αποκαλύφθηκαν επτά μεταλλουργικά εργαστήρια για τον καθαρισμό του μεταλλεύματος, τα οποία χρονολογούνται στον 5ο και 4ο αιώνα π.Χ. Τα κύρια στοιχεία του εργαστηρίου ήταν το πλυντήριο ή καθαριστήριο κατά τους αρχαίους, και η μεγάλη υπαίθρια δεξαμενή που διευκόλυναν την παραγωγή αργύρου και μολύβδου στους κλασικούς χρόνους. Η λειτουργία τους βασιζόταν στη συγκέντρωση και χρήση βρόχινου νερού και στην ανακύκλωσή του, ώστε να γίνεται η μεγαλύτερη δυνατή οικονομία του. Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από τον τρόπο λειτουργίας αυτών των εργαστηρίων, τον οποίο είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν διαδραστικά.

Οι δύο παραπάνω επισκέψεις ενθουσίασαν τους μαθητές και συνέβαλαν στη γνωριμία με σημαντικά μνημεία της περιοχής τους και τη συνειδητοποίηση της αξίας τους και της ανάγκης προστασίας τους, ώστε να παραμένουν μάρτυρες των γεγονότων της ιστορίας και του πολιτισμού.

Επιμέλεια άρθρου: Γεωργούση Ελένη (Θεολόγος- Φιλόλογος)



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΥ"



ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ ΚΕΠΕΑ ΛΑΥΡΙΟΥ



ΓΑΛΗΝΙΤΗΣ ΚΑΙ ΑΡΓΥΡΟ ΝΟΜΙΣΜΑ



ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΔΙΟΥ



ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΘΟΡΙΚΟΥ


                                                  ΜΕΛΕΤΗ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ



ΟΜΑΔΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ



                                          Η ΑΝΟΙΞΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΘΟΡΙΚΟΥ



ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΟΣ



ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ


ΣΤΟΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΥ ΣΤΟΝ ΘΟΡΙΚΟ




ΠΑΤΗΜΑΤΑ ΔΟΥΛΟΥ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΤΑΝ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ



ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΘΟΡΙΚΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΑΡΓΥΡΟΥ ΠΗΓΗ"


ΕΝΤΑΞΗ ΓΕΩΠΑΡΚΟΥ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ ΣΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΓΕΩΠΑΡΚΑ ΤΗΣ UNESCO



ΕΞΟΡΥΞΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΟΣ



ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ



ΘΡΑΥΣΗ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ


ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΛΙΚΟΥ



ΥΛΙΚΟ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ



ΠΛΥΣΙΜΟ ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΟΣ


ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΑΡΧΑΙΕΣ ΣΤΟΕΣ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ



ΑΡΧΑΙΕΣ ΣΤΟΕΣ



ΑΡΧΑΙΑ ΣΤΟΑ


ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΣΤΟΑΣ

ΓΑΛΑΡΙΑ ΣΤΟΑΣ

ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ (ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ)


Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΣΟΥΡΙΖΑΣ



ΑΡΧΑΙΟ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ


ΜΕΛΕΤΗ ΑΡΧΑΙΟΥ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟΥ


ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΝ ΜΙΑ ΑΡΧΑΙΑ ΔΕΞΑΜΕΝΗ

ΑΡΧΑΙΑ ΔΕΞΑΜΕΝΗ




ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ



Την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στην Ακρόπολη, στην οποία συμμετείχαν μαθητές του Γενικού Λυκείου Αναβύσσου στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Τα μνημεία αφηγούνται την ιστορία τους» και του ευρωπαϊκού e twinning «Students adopt and present the monuments of their region», τα οποία διενεργούνται στο σχολείο κατά το τρέχον σχολικό έτος. Τη δράση αυτή οργάνωσε η υπεύθυνη καθηγήτρια των προγραμμάτων, κ. Γεωργούση Ελένη (Θεολόγος-Φιλόλογος), και έλαβαν μέρος και οι καθηγητές κ. Κατωπόδης Γεράσιμος (Φιλόλογος) και κ. Λιοδάκη Ιωάννα (Φιλόλογος). 

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το Ωδείο του Ηρώδη του Αττικού, στο οποίο μέχρι σήμερα πραγματοποιούνται πολλές εκδηλώσεις. Στη συνέχεια, ανηφορίζοντας προς τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, στάθηκαν στα Προπύλαια, που αποτελούν την είσοδο στον χώρο των μνημείων και ενημερώθηκαν για την ιστορία τους από την καθηγήτρια κ. Γεωργούση Ελένη, η οποία πραγματοποίησε την ξενάγηση.
Επόμενος σταθμός ήταν ο Παρθενώνας, όπου οι μαθητές παρατήρησαν την περίφημη αρχιτεκτονική του και γνώρισαν την ιστορία του.Η περιήγηση συνεχίστηκε στο Ερεχθείο, όπου δεσπόζουν οι εντυπωσιακές Καρυάτιδες. Μάλιστα, οι μαθητές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προέλευσή τους και τη σημερινή τους κατάσταση. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη βοήθεια ψηφιακών αναπαραστάσεων που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, έγινε αισθητό το μεγαλείο του ιερού χώρου της Ακροπόλεως. Σχηματίστηκε η εντύπωση ότι τα μνημεία παραμένοντας ζωντανά κατά τη διάρκεια των αιώνων, είχαν να αφηγηθούν πολλές περιπέτειες και να τονίσουν την επιβλητική παρουσία της θεάς Αθηνάς. Το κολοσσιαίο άγαλμα της Αθηνάς Προμάχου, το οποίο υποδεχόταν τους επισκέπτες κατά την είσοδό τους στην Ακρόπολη, καθώς και το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς που φιλοξενούταν στον Παρθενώνα, αποτελούν μάρτυρες της εξαιρετικής τιμής που απέδιδαν οι αρχαίοι Έλληνες στη θεά, η οποία τους προστάτευε από τους κινδύνους.
Στο τέλος αυτής της περιήγησης οι μαθητές δήλωσαν ενθουσιασμένοι από όσα είδαν και άκουσαν και εντυπωσιάστηκαν από τον τρόπο με τον οποίο τα μνημεία ζωντανεύουν  μνήμες και περιστατικά του παρελθόντος.

Επιμέλεια άρθρου: Γεωργούση Ελένη (Θεολόγος- Φιλόλογος)

Ψηφιακή αναπαράσταση Προπυλαίων



                                            Ψηφιακή αναπαράσταση του Παρθενώνα



    Αναπαράσταση της Αθηνάς Προμάχου


                                Αναπαράσταση του χρυσελεφάντινου αγάλματος της Αθηνάς



ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ

Την Παρασκευή 12 Μαΐου 2023 πραγματοποιήθηκε λογοτεχνικός περίπατος στην Πλάκα, στον οποίο συμμετείχαν μαθητές του Γενικού Λυκείου Αναβύσσου στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος φιλαναγνωσίας που διενεργείται στο σχολείο κατά το τρέχον σχολικό έτος. Τη δράση αυτή οργάνωσε η υπεύθυνη καθηγήτρια του προγράμματος, κ. Γεωργούση Ελένη (Θεολόγος-Φιλόλογος), και έλαβαν μέρος και οι καθηγητές κ. Κατωπόδης Γεράσιμος (Φιλόλογος) και κ. Παπά Αικατερίνη (Φυσικός). Ο λογοτεχνικός περίπατος έγινε με τη συνδρομή του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης με οδηγό τον δημοσιογράφο και συγγραφέα κ. Κωνσταντίνο Στοφόρο.

Αρχικά, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν το σπίτι, όπου έζησε ο Γεώργιος Σεφέρης στην οδό Κυδαθηναίων. Πρόκειται για την οικία Σεφεριάδη, ένα από τα ιστορικά παλιά σπίτια της Αθήνας, το οποίο χτίστηκε στη δεκαετία του 1920 και ανήκε στον Στυλιανό Σεφεριάδη (1873-1951), πατέρα του Γιώργου Σεφέρη και της Ιωάννας Τσάτσου. Ο Σεφεριάδης, προβλέποντας το αβέβαιο  μέλλον του Ελληνισμού στη Μικρά Ασία, μετέφερε με την έναρξη του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου το 1914 την οικογένειά του στην Αθήνα, όπου κατοίκησε σε αυτήν την οικία. 

Στη συνέχεια, οι μαθητές πέρασαν έξω από το σπίτι, όπου έζησε και πέθανε ο Κωστής Παλαμάς στην οδό Περιάνδρου. Ο κύριος Στοφόρος αναφέρθηκε στις τελευταίες στιγμές της ζωής του μεγάλου ποιητή τονίζοντας τη σπουδαιότητά του μέσα από την ακόλουθη χαρακτηριστική πρόταση που ειπώθηκε όταν εκείνος πέθανε: «Σε αυτό το φέρετρο ακουμπά όλη η Ελλάδα».

Επόμενος σταθμός του λογοτεχνικού ταξιδιού ήταν η οδός Αφροδίτης, στην οποία διαδραματίστηκε η «Μενεξεδένια Πολιτεία» του Άγγελου Τερζάκη.

Η περιήγηση συνεχίστηκε στην οδό Τριπόδων, που θεωρείται ο παλαιότερος δρόμος της Αθήνας, ο οποίος οδηγούσε στο θέατρο του Διονύσου και πήρε την ονομασία του από τους τρίποδες που υπήρχαν κατά μήκος στην αρχαιότητα, τους οποίους έπαιρναν ως βραβεία οι χορηγοί των θεατρικών αγώνων. Μάλιστα, οι μαθητές είδαν το σπίτι, όπου έζησε ο ποιητής Γεώργιος Δροσίνης, στο οποίο έγραψε και το γνωστό ποίημα «Ανθισμένη αμυγδαλιά». Απέναντι βρίσκεται το σπίτι, όπου γυρίστηκε η ταινία «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα», ενώ στην ίδια γειτονιά έχουν γυριστεί και άλλες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, όπως «Η μοντέρνα σταχτοπούτα» και οι «Διπλοπενιές».

Ο περίπατος συνεχίστηκε στα Αναφιώτικα, τη γνωστή συνοικία της Πλάκας, η οποία δημιουργήθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν εγκαταστάθηκαν εκεί εργάτες από την Ανάφη, οι οποίοι είχαν έρθει στην Αθήνα, για να εργαστούν ως χτίστες στην ανοικοδόμηση της πόλης και στην ανέγερση των ανακτόρων του Όθωνα.  Στη νησιώτικη αυτή συνοικία αναφέρονται ο Κώστας Ουράνης στο ταξιδιωτικό του έργο «Αποχρώσεις», ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στο κείμενό του «Αι Αθήναι ως ανατολική πόλις» αλλά και ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ο οποίος στο «Οδοιπορικό στην Ελλάδα» (1841) γράφει χαρακτηριστικά: «Λίγες οικογένειες μαύρων, δούλοι από τον καιρό της Τουρκοκρατίας, ξετρύπωσαν από τα χαμηλά χωματένια σπίτια τους».

Οι μαθητές ανηφορίζοντας και διαβαίνοντας τα σοκάκια αυτής της γειτονιάς αισθάνθηκαν σαν να βρίσκονται σε νησί στην καρδιά της Αθήνας . Στην κορυφή της συνοικίας αγνάντεψαν τη μαγευτική θέα της Αθήνας και του λόφου του Λυκαβητού.

Κατηφορίζοντας, στην οδό Θεωρίας 2 συνάντησαν το Παλαιό Πανεπιστήμιο, που διαμορφώθηκε από τον αρχιτέκτονα Σταμάτιο Κλεάνθη, στο οποίο και έζησε. Ήταν το πρώτο πανεπιστήμιο που ιδρύθηκε στο ανεξάρτητο κράτος 1837-1841.

Ο περίπατος τελείωσε με την επίσκεψη στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, το οποίο στεγάζεται σε ένα διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο στην Πλάκα. Εκεί οι μαθητές έλαβαν πολλές πληροφορίες για την ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης και ξεναγήθηκαν στις συλλογές σχολικών βιβλίων και σχολικού υλικού που καλύπτουν διάστημα περίπου τριών αιώνων.

Στο τέλος αυτού του ταξιδιού δήλωσαν ενθουσιασμένοι από όσα είδαν και άκουσαν για πρώτη φορά και εντυπωσιάστηκαν από τον τρόπο με τον οποίο η λογοτεχνία ζωντανεύει με παραστατικότητα μνήμες και περιστατικά του παρελθόντος.


ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ




ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΚΥΔΑΘΗΝΑΙΩΝ




ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ




ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ




ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΡΟΣΙΝΗ




ΟΙΚΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ "Η ΔΕ ΓΥΝΗ ΙΝΑ ΦΟΒΗΤΑΙ ΤΟΝ ΑΝΔΡΑ"




ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΤΡΙΠΟΔΩΝ




ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΡΑΓΚΑΒΑ




ΣΤΟ ΡΙΖΟΚΑΣΤΡΟ




ΡΙΖΟΚΑΣΤΡΟ



ΑΝΑΦΙΩΤΙΚΑ. ΕΝΑ "ΝΗΣΙ" ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

 


ΑΝΗΦΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΦΙΩΤΙΚΑ




ΑΝΑΦΙΩΤΙΚΑ




ΑΝΑΦΙΩΤΙΚΑ





ΣΥΖΗΤΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΦΙΩΤΙΚΑ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ




Η ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΑΦΙΩΤΙΚΑ




ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ



ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ



ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΩΝΑΣΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ

Τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε η συμμετοχή μαθητών του σχολείου μας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Ωνάση με τίτλο «Διαδικτυακές Περιηγήσεις στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη». Η ζωντανή διαδικτυακή περιήγηση έγινε στον χώρο της Βιβλιοθήκης του σχολείου μας με τη χρήση της πλατφόρμας Zoom. Έλαβαν μέρος οι μαθητές του προγράμματος της Φιλαναγνωσίας με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Γεωργούση Ελένη (Θεολόγο-Φιλόλογο), καθώς και μαθητές του τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών της Γ΄τάξης. Τη διαδικτυακή περιήγηση πραγματοποίησε η υπεύθυνη της Ωνασείου Βιβλιοθήκης, κ. Βίκυ Γεροντοπούλου.

Αρχικά, αναφέρθηκε στην ιστορία αυτής της Βιβλιοθήκης, η οποία στεγάζεται σε ένα νεοκλασσικό κτίριο κοντά στην Ακρόπολη. Διαθέτει δύο συλλογές βιβλίων (την Ελληνική Βιβλιοθήκη και την Περιηγητική Συλλογή) καθώς και δύο αρχεία (Αρχείο Καβάφη και Αρχείο Ωνάση). Τα βιβλία που παρουσιάστηκαν στους μαθητές χρονολογούνται από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα. Η αρχή έγινε με ένα πιστό αντίγραφο της Βίβλου του Γουτεμβέργιου, εφευρέτη της τυπογραφίας (1455). Μάλιστα, τονίστηκε ότι εκείνη την εποχή άρχισαν να τυπώνονται τα πρώτα βιβλία. Ανάμεσά τους τυπώθηκαν και ελληνικά βιβλία από τους Έλληνες της διασποράς, οι οποίοι έφυγαν από την πρώην Βυζαντινή αυτοκρατορία για την Ιταλία, όπου η Βενετία έγινε το πρώτο τυπογραφικό κέντρο.

Στη συνέχεια, έγινε λόγος για άλλες σημαντικές εκδόσεις που τυπώθηκαν στη Βιέννη τον 18ο αιώνα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή, την οποία οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν και να μελετήσουν, ανακαλύπτοντας τα σύμβολα που τύπωσε ο Ρήγας. Συγκεκριμένα, με τη βοήθεια της εφαρμογής AR(επαυξημένης πραγματικότητας), παρουσιάστηκαν τα σύμβολα και τα μηνύματα που κρύβονται σε αυτόν τον ιστορικό χάρτη.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της περιήγησης, οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να υποβάλλουν ερωτήσεις στην υπεύθυνη της Ωνασείου Βιβλιοθήκης και να συμμετάσχουν σε έναν δημιουργικό διάλογο σχετικά με τα εκθέματα και τον ρόλο τους στην Ιστορία της Ελλάδας.

Ακολουθούν σχετικό φωτογραφικό υλικό και οδηγίες για τη λειτουργία της εφαρμογής για τη Χάρτα του Ρήγα.



                                                         Ωνάσειος Βιβλιοθήκη




Στιγμιότυπο από τη διαδικτυακή περιήγηση




Στιγμιότυπο από τη διαδικτυακή περιήγηση





Η Βίβλος του Γουτεμβέργιου





Εισαγωγή στα Γεωγραφικά και Σφαιρικά του Χρύσανθου Νοταρά




Η Χάρτα του Ρήγα

                               

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΡΤΑ ΤΟΥ ΡΗΓΑ


1. Κατεβάστε την εφαρμογή από τον ακόλουθο σύνδεσμο:

                     Εφαρμογή για Χάρτα Ρήγα

2. Για να λειτουργήσει η εφαρμογή θα πρέπει να φέρετε την κάμερα του κινητού σας αντικριστά με ένα αντίγραφο της Χάρτας ψηφιακό ή φυσικό. Μπορείτε να δοκιμάσετε με αυτό το φύλλο: Φωτογραφία Χάρτας Ρήγα 

3. Παρακολουθήστε βίντεο με τα σύμβολα που κρύβονται στη Χάρτα του Ρήγα στον ακόλουθο σύνδεσμο:

Βίντεο




ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ ΣΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ “ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΘΑΥΜΑΤΑ: ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΑΥΤΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΜΟΣ”

Στις 17 Μαρτίου 2023, μαθητές της ομάδας Φιλαναγνωσίας του Γενικού Λυκείου Αναβύσσου επισκέφτηκαν το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη για να συμμετάσχουν σε ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα με θέμα τη διαφορετικότητα. Τους μαθητές συνόδευσαν η υπεύθυνη καθηγήτρια  του πολιτιστικού προγράμματος «Η καλλιέργεια της ελληνικής γλώσσας και της φιλαναγνωσίας στο πλαίσιο λειτουργίας της σχολικής Βιβλιοθήκης» κα Γεωργούση Ελένη (Θεολόγος-Φιλόλογος) και ο καθηγητής κος Κατωπόδης Γεράσιμος (Φιλόλογος).

Οι μαθητές συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Δραματοποιώντας θαύματα: Διαφορετικότητα, αυτενέργεια, αντιρατσισμός» το οποίο εισηγήθηκε η κα Φανουράκη Κλειώ (Επίκουρος Καθηγήτρια ΕΚΠΑ).

Σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι η εξοικείωση των μαθητών  με τις έννοιες της διαφορετικότητας, της αυτενέργειας και του σεβασμού για τον άλλο, μέσα από βιωματικές εμπειρίες παιχνιδιού, δραματοποίησης και διερεύνησης. Οι μαθητές έχοντας ως οδηγό την ιστορία του «νεαρού Τζώνυ  με την ουρά» συμμετείχαν σε ελεύθερους και ημικαθοδηγούμενους αυτοσχεδιασμούς με τους οποίους διερεύνησαν την έννοια της πρόσληψης του διαφορετικού σε πολλαπλά πολιτισμικά,ιστορικά, θρησκευτικά, γενετικά/βιολογικά και κοινωνικοπολιτικά πλαίσια. Με ιδιαίτερη προθυμία συμμετείχαν σε ομάδες εργασίες, συνεργάστηκαν άψογα μεταξύ τους και κατάφεραν να δραματοποιήσουν θαυμάσια σενάρια, τα οποία με αξιέπαινη επινοητικότητα κατασκεύασαν αναπαριστώντας σκηνές της καθημερινής ζωής των εφήβων, όπου συχνά έρχονται αντιμέτωποι με το πρόβλημα του ρατσισμού και των διακρίσεων. Στο τέλος, κατέγραψαν τα μηνύματά τους για τη σημασία της διαφορετικότητας και την ανάγκη σεβασμού και αγάπης μεταξύ των ανθρώπων τονίζοντας ότι «είμαστε διαφορετικοί αλλά ισότιμοι».


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ














Σύνταξη άρθρου

Ελένη Γεωργούση (Θεολόγος-Φιλόλογος)








ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ ΣΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ “ΓΑΛΙΛΑΙΑ”









Μια πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συνάντηση πραγματοποίησαν μαθητές του Γενικού Λυκείου Αναβύσσου, οι οποίοι επισκέφτηκαν τη Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας “Γαλιλαία” την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023.  Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος των Θρησκευτικών και του πολιτιστικού προγράμματος για τη Φιλαναγνωσία με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Γεωργούση Ελένη (Θεολόγο-Φιλόλογο).
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την ίδρυση, την αποστολή και το έργο της Γαλιλαίας από τον κ. Τσοτάκο Σπύρο (Κοινωνικό Λειτουργό-Ψυχολόγο).
Η “Γαλιλαία” ιδρύθηκε το 2010  υπό την σκέπη της  Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής υλοποιώντας το όραμα του Μητροπολίτη της, κ. Νικολάου σύμφωνα με τον οποίο «Σκοπός μας είναι να ανακουφίσουμε τον πόνο, να αγκαλιάσουμε τη δυσκολία, να μοιραστούμε το βάρος με τον ασθενή και την οικογένειά του και να συμπαρασταθούμε με κάθε δυνατό μέσο».
Για τον σκοπό αυτό η “Γαλιλαία” προσφέρει Ανακουφιστική Φροντίδα σε ασθενείς με καρκίνο και νόσο του κινητικού νευρώνα (ALS):
Στο σπίτι των ασθενών που διαμένουν στην περιοχή των Μεσογείων και της Λαυρεωτικής
Στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας και Απασχόλησης
Στον Ξενώνα Ανακουφιστικής Φροντίδας (Hospice) για ασθενείς που διαμένουν στο λεκανοπέδιο Αττικής
Η Μονάδα στελεχώνεται από εξειδικευμένη Διεπιστημονική Ομάδα λειτουργών υγείας και πλήθος εκπαιδευμένων εθελοντών και παρέχει τις υπηρεσίες της δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στην ιστοσελίδα της Μονάδας   ( www.galilee.gr ).
Οι μαθητές κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης διατύπωσαν τα ερωτήματά τους και εξέφρασαν τις απόψεις τους σχετικά με τη σημασία υποστήριξης ανθρώπων που βιώνουν τον πόνο της αρρώστιας και τον φόβο του θανάτου. Θεώρησαν μάλιστα αξιόλογη τη βοήθεια που παρέχεται από τη Μονάδα τόσο στους ασθενείς όσο και στην οικογένειά τους με στόχο τη στήριξη, τη φροντίδα, την ανακούφιση και την ελπίδα.
Ακολουθούν κάποιες απόψεις των μαθητών, όπως τις κατέγραψαν στο βιβλίο εντυπώσεων της Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας «Γαλιλαία».

«Το έργο της ανακουφιστικής μονάδας είναι άκρως σημαντικό και απαραίτητο, όχι μόνο για τους νοσούντες, αλλά γενικότερα για την ανθρωπότητα. Αποτελεί πηγή ελπίδας για την κοινωνία, διότι κατανοούμε όλοι ότι πάντα υπάρχουν διέξοδοι και πάντα μπορούμε να επιλύουμε καταστάσεις που φαινομενικά είναι συνταρακτικές και τρομακτικές. Μαζί οι άνθρωποι αντέχουν τα πάντα! Ευχαριστούμε!»

«Ευχαριστούμε πολύ για το έργο σας που βοηθάει, όχι μόνο στην ανακούφιση των ασθενών και των κοντινών τους ανθρώπων αλλά και στην κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση όλων των ανθρώπων να βοηθούν έμπρακτα άτομα που βρίσκονται σε ανάγκη».

«Πολλά μπράβο στο σημαντικότατο έργο που προσφέρει η Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη να έχουν τέτοιους ανθρώπους κοντά τους σε τέτοιου είδους δύσκολες καταστάσεις της ζωής τους. Καλή δύναμη στους νοσούντες και ευχόμαστε τα καλύτερα σε όλους όσους συμβάλλουν στο έργο και στους ασθενείς. Ευχαριστούμε για την όμορφη ενημέρωση. Καλή συνέχεια!

                                                     Γεωργούση Ελένη (Θεολόγος-Φιλόλογος)




ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ (Μ.Α.Φ.) “ΓΑΛΙΛΑΙΑ”

Η Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας (ΜΑΦ) «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» διοργάνωσε διαγωνισμό ζωγραφικής με στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών στην εθελοντική διακονία και τις αρχές της Ανακουφιστικής Φροντίδας, καθώς και την έκφραση των εικαστικών τους δεξιοτήτων. Το θέμα του Διαγωνισμού ήταν: «Ανακουφιστική Φροντίδα, ας μην αφήσουμε κανέναv χωρίς  τη  φροντίδα  που  χρειάζεται στην ασθένεια».

Μαθητές του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το έργο της Γαλιλαίας στο πλαίσιο του μαθήματος των Θρησκευτικών από την καθηγήτρια κ. Γεωργούση Ελένη (Θεολόγο-Φιλόλογο) και να προετοιμαστούν για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό. Η Μ.Α.Φ. «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» ιδρύθηκε το 2010 υπό την σκέπη της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής  για την  παροχή δωρεάν Ανακουφιστικής Φροντίδας σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο και νόσο του κινητικού νευρώνα (ALS) υλοποιώντας το όραμα του Μητροπολίτη της κ. Νικολάου: «Σκοπός μας είναι να ανακουφίσουμε τον πόνο, να αγκαλιάσουμε τη δυσκολία, να μοιραστούμε το βάρος με τον ασθενή και την οικογένειά του και να συμπαρασταθούμε με κάθε δυνατό μέσο». Με αφετηρία αυτό το όραμα οι μαθητές αποτύπωσαν τις ιδέες τους σε σκίτσα που έφτιαξαν για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό. Στις 27 Δεκεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε εορταστική εκδήλωση και τελετή βράβευσης των νικητών. Όλοι οι μαθητές έλαβαν συγχαρητήρια για τις δημιουργίες τους και τιμήθηκαν με έπαινο συμμετοχής και αναμνηστικά δώρα.

Ακολουθούν τα έργα των μαθητών του σχολείου μας, με τα οποία συμμετείχαν στον διαγωνισμό.


Πετρίτση Παναγιώτα, Μαθήτρια Α τάξης Γενικού Λυκείου Αναβύσσου


Πατσέλος Δημήτριος, Μαθητής Α τάξης Γενικού Λυκείου Αναβύσσου


Νταλιπάι Γιονάντα, Μαθήτρια Β τάξης Γενικού Λυκείου Αναβύσσου


Πρέντι Ειρήνη, Μαθήτρια Β τάξης Γενικού Λυκείου Αναβύσσου



Τούντα Κυριακή, Μαθήτρια Β τάξης Γενικού Λυκείου Αναβύσσου

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ ΣΤΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΔΩΡΟΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ "ΓΑΛΙΛΑΙΑ

Με μεγάλη χαρά οι μαθητές του Λυκείου Αναβύσσου αποφάσισαν και κατά τη νέα σχολική χρονιά να συμβάλλουν στην ενίσχυση της Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας «Γαλιλαία». Γι’ αυτό, κατασκεύασαν και πρόσφεραν χριστουγεννιάτικα στολίδια και διακοσμητικά για τη φετινή δωροαγορά, που πραγματοποιήθηκε στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2022. Την εθελοντική δράση των μαθητών οργάνωσε και συντόνισε η καθηγήτρια κ. Γεωργούση Ελένη (Θεολόγος- Φιλόλογος). Στο πλαίσιο του μαθήματος των Θρησκευτικών είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την προσφορά της «Γαλιλαίας» όλοι οι μαθητές του σχολείου, οι οποίοι συγκινήθηκαν από τη συνεισφορά της στην ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου. Η συμβολή τους στην ετήσια Χριστουγεννιάτικη δωροαγορά ενίσχυσε σημαντικά το έργο της "Γαλιλαίας", το οποίο είναι η παροχή δωρεάν Ανακουφιστικής Φροντίδας σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο και νόσο του κινητικού νευρώνα (ALS). 

Ακολουθεί η ευχαριστήρια επιστολή προς τους μαθητές του σχολείου από τη συντονίστρια των εθελοντών Μ.Α.Φ. "ΓΑΛΙΛΑΙΑ", Καρολίνα Λως. Για να διαβάσετε την επιστολή, πατήστε εδώ.

Φωτογραφίες από τις κατασκευές των μαθητών


































ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΑΝ ΤΡΟΦΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΥΡΕΙΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ


Με μεγάλη χαρά οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Αναβύσσου συγκέντρωσαν τρόφιμα για να εκφράσουν την συμπαράστασή τους στο πολύτιμο έργο του Λύρειου Παιδικού Ιδρύματος. Στο πλαίσιο του μαθήματος των Θρησκευτικών είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την προσφορά του Λύρειου και ενθουσιάστηκαν από τη συνεισφορά του στην προστασία των παιδιών. Μάλιστα, μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ευχετήριες κάρτες και βραχιολάκια για τα παιδιά στέλνοντας τους χαιρετισμούς της και εκφράζοντας την αλληλεγγύη με έναν συγκινητικό τρόπο που φέρνει κοντά τις παιδικές ψυχές. Ακόμα, μαθητές της Β΄Λυκείου έφτιαξαν αρωματικά σαπουνάκια, για να τα δωρίσουν στα παιδιά που φιλοξενούνται στο Λύρειο.

Ελπίζουμε με αυτήν την εθελοντική προσφορά να συμβάλουμε στη στήριξη της αποστολής του «Λύρειου», το οποίο ευχόμαστε να στέκεται πάντα ως πολύτιμος αρωγός στο πλευρό των συνανθρώπων μας.



                                      Η υπεύθυνη καθηγήτρια της εθελοντικής δράσης των μαθητών

                                                          Ελένη Γεωργούση (Θεολόγος-Φιλόλογος)



Ακολουθούν σχετικές φωτογραφίες.





























ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ «ΓΑΛΙΛΑΙΑ»

Με μεγάλη χαρά οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Αναβύσσου κατασκεύασαν και πρόσφεραν πασχαλινές λαμπάδες για τη φετινή πασχαλινή δωροαγορά που διοργανώνει η «Γαλιλαία» με σκοπό την ενίσχυσή της. Στο πλαίσιο του μαθήματος των Θρησκευτικών είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την προσφορά της «Γαλιλαίας, η οποία προσφέρει Ανακουφιστική Φροντίδα σε ασθενείς με καρκίνο και νόσο του κινητικού νευρώνα (ΑLS) παρέχοντας τις υπηρεσίες της δωρεάν. Ιδρύθηκε το 2010  υπό την σκέπη της  Ιεράς Μητρόπολεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής υλοποιώντας το όραμα του Μητροπολίτη της κ. Νικολάου σύμφωνα με τον οποίο «Σκοπός μας είναι να ανακουφίσουμε τον πόνο, να αγκαλιάσουμε τη δυσκολία, να μοιραστούμε το βάρος με τον ασθενή και την οικογένειά του και να συμπαρασταθούμε με κάθε δυνατό μέσο».
Οι μαθητές συγκινήθηκαν από τη συνεισφορά της «Γαλιλαίας» στην ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου και θέλησαν να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στο έργο της και να βοηθήσουν στην ενίσχυσή της με τον παραπάνω τρόπο. Η πασχαλινή δωροαγορά θα πραγματοποιηθεί στις 2 και 3 Απριλίου 2022 στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.galilee.gr . Ευχόμαστε η «Γαλιλαία» να στέκεται πάντα ως πολύτιμος αρωγός στο πλευρό των συνανθρώπων μας.



                                 Η υπεύθυνη καθηγήτρια της εθελοντικής δράσης των μαθητών
                                               Ελένη Γεωργούση (Θεολόγος-Φιλόλογος)



Για να γνωρίσετε το έργο της «Γαλιλαίας», πατήστε εδώ.


Ακολουθούν φωτογραφίες με τις πασχαλινές λαμπάδες που κατασκεύασαν οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Αναβύσσου.





















ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ

Οι μαθητές του τμήματος Α3 του Γενικού Λυκείου Αναβύσσου συμμετείχαν στην 9η πανελλαδική σχολική ενέργεια ενάντια στην Ενδοσχολική Βία που οργάνωσε “ Το Χαμόγελο του παιδιού” στο πλαίσιο της εκστρατείας “ Μίλα Τώρα” εν όψει της 6ης Μαρτίου 2022 (Σχολικής Ημέρας ενάντια στην ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό). Την προετοιμασία και τον συντονισμό των μαθητών ανέλαβε η καθηγήτρια κα Γεωργούση Ελένη (Θεολόγος –Φιλόλογος). Οι μαθητές συνεργάστηκαν άψογα και κατασκεύασαν ένα πανό με το σύνθημα“ Μίλα Τώρα-Πες όχι στη Βία”. Ακόμα, σχεδίασαν μάσκες, στις οποίες έδωσαν τη μορφή κακοποιημένων προσώπων και τις χρησιμοποίησαν σ’ ένα δρώμενο εκφράζοντας την αντίθεσή τους και τη διαμαρτυρία τους απέναντι σε περιστατικά βίας. Επίσης, ζωγράφισαν διάφορες παραστάσεις, τις οποίες πλαισίωσαν με μηνύματα κατά της κακοποίησης. Τη φωτογράφηση της δράσης πραγματοποίησε ο μαθητής του Α3 Δημήτρης Ματσανίκας. Το υλικό που προέκυψε εστάλη στο “Χαμόγελο του Παιδιού” και αναρτήθηκε στο site milatora.gr. Για να δείτε το σχετικό link, πατήστε εδώ.

Ακολουθούν φωτογραφίες σχετικά με τη δράση και τα έργα των μαθητών.


























ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

 Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώ.


ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LEARN INN ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020, οι μαθητές των τμημάτων Α1 και Β1 του Γενικού Λυκείου Αναβύσσου συμμετείχαν στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Learn Inn του Ε.Κ.Π.Α. "Ποιοι φίλοι...". Η δραστηριότητα αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος των Θρησκευτικών με υπεύθυνη την καθηγήτρια Ελένη Γεωργούση ( Θεολόγο- Φιλόλογο). Οι μαθητές επισκέφτηκαν την Πανεπιστημιούπολη και αφού ξεναγήθηκαν σε διάφορες σχολές, συγκεντρώθηκαν στο χώρο της Θεολογικής Σχολής για την διεξαγωγή του Προγράμματος.
Θέμα του Προγράμματος ήταν η περιπέτεια της εφηβείας και η αγωνιώδης  διαδικασία των εφήβων να βρουν απαντήσεις στις ερωτήσεις «Ποιος είμαι;» και «Ποια είναι η θέση μου στον κόσμο;». Οι μαθητές στη διάρκεια του Προγράμματος είχαν την ευκαιρία α) να αντιμετωπίσουν την πολυπλοκότητα της εφηβικής ζωής και τα ερωτήματα σχετικά με την ταυτότητα ως ένα στάδιο αυτοσυνειδησίας στη ζωή κάθε ανθρώπου,  β) να αντιληφθούν ότι στο πλαίσιο της αναζήτησης ταυτότητας οι αποφάσεις, που παίρνει ο έφηβος, και οι επιλογές, που κάνει, έχουν τις συνέπειές τους, και γ) να αναλύσουν την επίδραση που έχει το οικογενειακό, σχολικό και φιλικό (συνομήλικοι) περιβάλλον  στο φαινόμενο  του εκφοβισμού.  
 Με όχημα μία ιστορία σχολικής τάξης με πρωταγωνιστές  τους  μαθητές  και τους  ενήλικες που τους περιβάλλουν, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν μέσα από δραστηριότητες να προσεγγίσουν τις αλλαγές που παρατηρούνται στη μετάβαση από την παιδική στην εφηβική ηλικία, αλλά και τις  σχέσεις με τους συνομήλικους και με τους γονείς στην εφηβεία και να πάρουν θέση γι’ αυτά.




Οι μαθητές κατά τη διεξαγωγή του Προγράμματος


Μία από τις δραστηριότητες των μαθητών









ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΣΕΛΙΔΟΔΕΙΚΤΗ 2019



Την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου Καλυβίων η βράβευση των μαθητών που διακρίθηκαν στο Διαγωνισμό Σελιδοδείκτη 2019 με θέμα “Γνώρισε τον τόπο σου”. Πρόκειται για το Διαγωνισμό που διοργάνωσαν για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο Δήμος Σαρωνικού και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλυβίων του ΝΠΔΔ «Αριστόδικος» του Δήμου Σαρωνικού.Ο διαγωνισμός διεξήχθη από το Μάρτιο ως και τον Ιούνιο του 2019, με τη συμμετοχή 115 μαθητών από σχολεία του Δήμου. Οι μαθητές διαγωνίστηκαν  στη δημιουργία σελιδοδείκτη, σε δύο θεματικές ενότητες :
Α. Δάσος Κουβαρά, ο πράσινος πνεύμονας της Σαρωνικής γης
Β. Η δική μας γαστρονομία, μια βόλτα στα προϊόντα της Σαρωνικής γης

Στο Διαγωνισμό αυτό είχαν συμμετάσχει και οκτώ μαθητές από το Γενικό Λύκειο Αναβύσσου με έργα από όλες τις θεματικές ενότητες με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Γεωργούση Ελένη (Θεολόγο-Φιλόλογο, υπεύθυνη της Σχολικής Βιβλιοθήκης του ΓΕΛ Αναβύσσου). Πρόκειται για τους:
Αυγουστάτου Μαρία-Μαγδαληνή, Εξάρχου Μαρία, Κωνσταντουλάκη Αριστέα, Μακροδημήτρης Κώστας, Μπινίκου Στέλλα, Παγίδας Μάκης, Παππά Ειρήνη και Φιλιππίδη Μαρία. Μεταξύ όλων όσων συμμετείχαν στο Διαγωνισμό διακρίθηκαν δύο μαθητές του σχολείου μας. Συγκεκριμένα, βραβεύτηκαν οι παρακάτω: Μπινίκου Στέλλα στη θεματική ενότητα “Δάσος Κουβαρά, ο πράσινος πνεύμονας της Σαρωνικής γης” και Παγίδας Μάκης στη θεματική κατηγορία“Η δική μας γαστρονομία, μια βόλτα στα προϊόντα της Σαρωνικής γης ” . Αξίζει να σημειωθεί ότι στους νικητές, εκτός από τα βραβεία, απονεμήθηκε από το Δήμαρχο κ. Φιλίππου Πέτρο και ο τίτλος “Πρεσβευτής του Δήμου Σαρωνικού”.
Ακολουθούν τα έργα των μαθητών του σχολείου μας.


ΕΡΓΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ ΠΟΥ ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΑΝ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΣΕΛΙΔΟΔΕΙΚΤΗ 2019 ΜΕ ΘΕΜΑ “ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ


 Μπινίκου Στέλλα                 Παγίδας Μάκης





ΕΡΓΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΣΕΛΙΔΟΔΕΙΚΤΗ 2019 ΜΕ ΘΕΜΑ “ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ”




 Αυγουστάτου Μ.                         Εξάρχου Μαρία       


  Κωνσταντουλάκη Αρ.            Μακροδημήτρης Κώστας


 Παγίδας Μάκης                           Παππά Ειρήνη


 Φιλιππίδη Μαρία                        Φιλιππίδη Μαρία     





ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ "ΚΑΛΟΣ ΣΑΜΑΡΕΙΤΗΣ"

Την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019 , μαθητές της Α΄τάξης του Γενικού Λυκείου Αναβύσσου, συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό παιχνίδι “Μυστήριο στο Γηροκομείο” στο πλαίσιο του μαθήματος των Θρησκευτικών με υπεύθυνη την καθηγήτρια Ελένη Γεωργούση (Θεολόγο- Φιλόλογο). Συγκεκριμένα, επισκέφτηκαν το Γηροκομείο “Καλός Σαμαρείτης” στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους ηλικιωμένους και να συνεργαστούν μαζί τους προκειμένου να επιλύσουν μια υπόθεση μυστηρίου. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι που έχει σχεδιαστεί από την Challedu, μια Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, με σκοπό οι μαθητές να λειτουργήσουν συνεργατικά, να αξιοποιήσουν με κριτική και συνδυαστική σκέψη τις πληροφορίες που λαμβάνουν, να εφεύρουν τρόπους επικοινωνίας με τους ηλικιωμένους και να ευαισθητοποιηθούν για τα προβλήματα της τρίτης ηλικίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαθητές ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες των υπευθύνων του παιχνιδιού, συνεργάστηκαν άψογα τόσο μεταξύ τους όσο και με τους ηλικιωμένους και κατάφεραν να επιλύσουν την υπόθεση που είχαν αναλάβει. Μετά το τέλος του παιχνιδιού πρόσφεραν στους φιλοξενούμενους του Γηροκομείου δώρα και χριστουγεννιάτικες κάρτες, που οι ίδιοι είχαν κατασκευάσει και αφού αντάλλαξαν ευχές για Χαρούμενα Χριστούγεννα, αναχώρησαν ευχαριστημένοι και συγκινημένοι από αυτήν την εμπειρία που είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν.


                                  Ενημέρωση μαθητών για το Γηροκομείο " Ο Καλός Σαμαρείτης"






Από το υλικό των φακέλων για την επίλυση του μυστηρίου





Οι μαθητές συνεργάζονται με τους ηλικιωμένους για την επίλυση του μυστηρίου






Οι μαθητές ρωτούν τους ηλικιωμένους για να συλλέξουν πληροφορίες για την επίλυση του μυστηρίου





Ζωγραφίζοντας ευχάριστες παραστάσεις





Η ομάδα είναι κοντά στη λύση του μυστηρίου




Όλοι οι μαθητές μαζί μετά την επίλυση του μυστηρίου




Οι μαθητές μοιράζουν δώρα στους ηλικιωμένους




Ευχάριστες στιγμές με ευχετήριες κάρτες που έφτιαξαν οι μαθητές




Η συγκίνηση της προσφοράς 




Τα δώρα αγάπης 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ “ΚΙΒΩΤΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ”

Την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019, μαθητές της Γ΄τάξης του σχολείου μας επισκέφτηκαν την « Κιβωτό του κόσμου» στο πλαίσιο του μαθήματος των Θρησκευτικών με υπεύθυνη  διοργάνωσης την καθηγήτρια κ. Γεωργούση Ελένη, Θεολόγο-Φιλόλογο.
Η «Κιβωτός του κόσμου» είναι ένας εθελοντικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού. Ιδρύθηκε το 1998 από τον πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου με όπλα την αγάπη του για τα παιδιά και την επιθυμία του για μια φωλιά στοργής και φροντίδας για το παιδί, το νέο και το γονιό που βρίσκεται σε ανάγκη. Σήμερα, στηρίζει πάνω από 400 παιδιά σε όλη την Ελλάδα και περισσότερες από 500 οικογένειες που έχουν μεγάλη ανάγκη από βοήθεια.
   Οι μαθητές του σχολείου μας, αφού παρέδωσαν τα τρόφιμα που είχε συγκεντρώσει το σύνολο της μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας του Γενικού Λυκείου Αναβύσσου, ξεναγήθηκαν στους χώρους της Κιβωτού στον Κολωνό και ενημερώθηκαν από παιδαγωγούς για τα προγράμματα και τις δραστηριότητές της. Μάλιστα, παρακολούθησαν και σχετικό βίντεο, όπου είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τον πατέρα Αντώνιο και τα παιδιά της Κιβωτού να μιλούν για το σημαντικό έργο που επιτελείται. Αξίζει να σημειωθούν κάποια από αυτά τα λόγια, όπως τα παρακάτω:
«Προσπαθούμε να κάνουμε τα παιδιά πάλι παιδιά, γιατί έχει μαυρίσει η ψυχή τους από διάφορες καταστάσεις».
«Στην κοινωνία των παιδιών, τίποτα δεν υπάρχει που να τα χωρίζει».
«Η αγάπη μηχανεύεται τρόπους και βρίσκει διέξοδο και λύσεις, αν είναι αληθινή».
« Η αγάπη είναι σαν τη φωτιά. Αν την κρατήσεις μόνο για τον εαυτό σου, καίγεσαι».
«Μέσα σε έναν κόσμο έρημο, να έχεις το θάρρος να επιμένεις».
«Οι άνθρωποι που με αγάπησαν και με στήριξαν, είναι η οικογένειά μου».
Για περισσότερες πληροφορίες για το έργο και τις ανάγκες της « Κιβωτού του κόσμου», πατήστε εδώ.

Φωτογραφίες από την επίσκεψη στην «Κιβωτό του κόσμου»

Τα τρόφιμα που συγκέντρωσε το Λύκειο Αναβύσσου για την “Κιβωτό του κόσμου”


Το κτίριο της Κιβωτού στον Κολωνό


Ο πατήρ Αντώνιος Παπανικολάου, ο ιδρυτής της Κιβωτού


Οι μαθητές του σχολείου μας στο χώρο της Κιβωτού



    Κατασκευές των παιδιών της Κιβωτού





Οι μαθητές του σχολείου μας στο αμφιθέατρο της Κιβωτού


   Ξενάγηση στους χώρους της Κιβωτού




ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ
Την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019, οι μαθητές όλων των τάξεων του Γενικού Λυκείου Αναβύσσου, στο πλαίσιο του μαθήματος των Θρησκευτικών με υπεύθυνη διοργάνωσης την καθηγήτρια κ. Γεωργούση Ελένη (Θεολόγο-Φιλόλογο), επισκέπτηκαν το θέατρο “Κάτω από τη Γέφυρα”, όπου παρακολούθησαν την παράσταση “Ο έμπορος της Βενετίας” του Ουΐλιαμ Σαίξπηρ. Οι μαθητές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την παράσταση και ενθουσιάστηκαν από τις ερμηνείες των ηθοποιών.
Κατά τη διάρκεια της παράστασης, είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν, από τη μια μεριά, τη σημασία της αληθινής φιλίας, της καθαρής καρδιάς, της άδολης αγάπης και της γενναιοδωρίας, και από την άλλη μεριά, τις δυσάρεστες συνέπειες που προκαλεί η πονηριά, η φιλαργυρία, το μίσος και ο ρατσισμός. Αυτό που αξίζει είναι η διαρκής προσπάθεια που καταβάλλει κανείς, ώστε να αποτελεί πηγή αγάπης και στήριγμα για τους γύρω του, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε κάποιους στίχους του έργου: “Τώρα που βρήκες την ευτυχία, βρες και τον τρόπο να την κρατήσεις. Σου δίνουν 20; Δίνε 40! Κράτα το χέρι της ζεστό για πάντα…”.
Μετά το τέλος της παράστασης, ακολούθησε συζήτηση με τον σκηνοθέτη του έργου, κ. Δαφνή Νίκο, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη να σεβόμαστε τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων, όσο διαφορετικοί κι αν είναι από εμάς.

Οι μαθητές κατά τη διάρκεια της παράστασης



   Σκηνές από την παράσταση






ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΕΞΩΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

   Την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019, οι μαθητές του τμήματος Α1 του Γενικού Λυκείου Αναβύσσου πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη σε παλαιά εξωκλήσια του Δήμου Σαρωνικού στο πλαίσιο του μαθήματος της Ερευνητικής Εργασίας με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Γεωργούση Ελένη, Θεολόγο- Φιλόλογο.
Συγκεκριμένα, οι μαθητές με τη συνοδεία της υπεύθυνης καθηγήτριας και του υποδιευθυντή του σχολείου, κ. Κατωπόδη Γεράσιμου, επισκέφτηκαν αρχικά τον Άγιο Παντελεήμονα Αναβύσσου, όπου παρατήρησαν τα κύρια χαρακτηριστικά του ναού και σημείωσαν τις παρατηρήσεις τους στα αντίστοιχα φύλλα εργασίας.
   Στη συνέχεια, μετακινήθηκαν στα Καλύβια, όπου ξεναγήθηκαν στους Ταξιάρχες, τον Άγιο Πέτρο και την Παναγία τη Μεσοσπορίτισσα, από την κ. Πέτρου Δήμητρα, αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής.
Οι μαθητές κατά τη διάρκεια του Α΄τετραμήνου είχαν μελετήσει από βιβλιογραφικές και διαδικτυακές πηγές τα παλαιά εξωκλήσια του Δήμου Σαρωνικού και είχαν καταγράψει τα αποτελέσματα της έρευνάς τους σε σχετικές εργασίες. Με την επίσκεψη στα παραπάνω εξωκλήσια είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν με διερευνητικό και βιωματικό τρόπο χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής, ζωγραφικής και γλυπτικής τους προκειμένου να αντλήσουν στοιχεία για να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους. Μάλιστα, δήλωσαν ενθουσιασμένοι που ήλθαν σε επαφή με τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου τους και έμαθαν σημαντικές πληροφορίες για αξιόλογα μνημεία της περιοχής τους.
   Σημειώνεται ότι τα παραπάνω εξωκλήσια είναι ανοικτά για όποιον επιθυμεί να τα επισκεφτεί κάθε Τρίτη 10:00-13:00 (10:00-11:00 Ταξιάρχες, 11:00-12:00 Άγιος Πέτρος και 12:00-13:00 Παναγία Μεσοσπορίτισσα). Περισσότερες πληροφορίες για αυτά καθώς και για άλλα εξωκλήσια του Δήμου Σαρωνικού θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του σχολείου μας μετά την ολοκλήρωση των εργασιών των μαθητών.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ


  Μελέτη στοιχείων αρχιτεκτονικής του ναού του 
  Αγίου Παντελεήμονος Αναβύσσου


           Άγιος Παντελεήμων Αναβύσσου


     Περιήγηση στο ναό Ταξιαρχών Καλυβίων


Η είσοδος στον περίβολο του ναού που στο παρελθόν λειτουργούσε ως μοναστήρι


    Άποψη του ναού των Ταξιαρχών


Οι μαθητές στο εσωτερικό του ναού των Ταξιαρχών


Οι μαθητές καταγράφουν τις παρατηρήσεις τους από τη  μελέτη του ναού των Ταξιαρχών


Άγιος Πέτρος Καλυβίων (τέλη 12ου αιώνα μ.Χ.)


Οι μαθητές μελετούν την αρχιτεκτονική του ναού του Αγίου Πέτρου Καλυβίων


Οι μαθητές στο εσωτερικό του ναού του Αγίου Πέτρου


Παναγία Μεσοσπορίτισσα (11ος αιώνας μ.Χ.)







ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΒΗΘΛΕΕΜ
Οι μαθητές της Α΄τάξης του Γενικού Λυκείου Αναβύσσου συμμετείχαν την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019 σε διδακτική επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος των Θρησκευτικών και οργανώθηκε από την καθηγήτρια Γεωργούση Ελένη, Θεολόγο και Φιλόλογο. Συγκεκριμένα, οι μαθητές αρχικά επισκέφτηκαν το ναό των Αγίων Θεοδώρων Αναβύσσου, όπου εκκλησιάστηκαν. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας παρατήρησαν τα μέρη του ναού και συζήτησαν για τα στάδια της Θείας Λειτουργίας και τη σημασία τους.
Στη συνέχεια επισκέφτηκαν τη Μονή Βηθλεέμ στο Κορωπί, όπου τους υποδέχτηκαν οι μοναχές με μεγάλη χαρά και προθυμία να τους ξεναγήσουν και να συζητήσουν μαζί τους για την ιστορία και τον τρόπο λειτουργίας της Μονής. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το Καθολικό της Μονής και το παρεκκλήσι με τις εξαιρετικές αγιογραφίες που έχουν φιλοτεχνήσει μοναχές της Μονής. Ακόμα, επισκέφτηκαν τα εργαστήρια της Μονής, όπου οι μοναχές ασχολούνται με την αγιογράφηση και το κέντημα και φτιάχνουν εντυπωσιακά εργόχειρα.
Τέλος, αφού τους προσφέρθηκε κέρασμα που με ιδιαίτερη επιμέλεια είχαν ετοιμάσει οι μοναχές, επέστρεψαν στο σχολείο ευχαριστημένοι με μοναδικές εμπειρίες από αυτήν την επίσκεψη σε ένα αξιόλογο θρησκευτικό μνημείο, που όπως δήλωσαν οι ίδιοι, τους μεταφέρει μακριά από την καθημερινότητα και τους φανερώνει έναν κόσμο καλοσύνης και γαλήνης που τους γεμίζει δύναμη και ελπίδα.
Φωτογραφίες από την επίσκεψη στη Μονή Βηθλεέμ
 Το Καθολικό της Μονής

 Άποψη των εργαστηρίων

 Άποψη του περίβολου

Οι μαθητές στο Καθολικό της Μονής

 Στο εργαστήριο της Μονής

 Εργόχειρο μοναχών

 Εργόχειρο μοναχών













ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΣΕΛΙΔΟΔΕΙΚΤΗ 2018

   Την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου Καλυβίων η βράβευση των μαθητών που διακρίθηκαν  στο Διαγωνισμό Σελιδοδείκτη 2018 με θέμα “Γνώρισε τον τόπο σου”.
Πρόκειται για το Διαγωνισμό που είχε διοργανώσει ο Δήμος Σαρωνικού σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σαρωνικού και τις Σχολικές Βιβλιοθήκες των: 2ο ΓΕΛ Καλυβίων, ΓΕΛ Αναβύσσου, 2ο Γυμνάσιο Καλυβίων, 4ο Δημοτικό Καλυβίων, 3ο Δημοτικό Καλυβίων και Δημοτικό Κουβαρά. Ο Διαγωνισμός αφορούσε όλους τους μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου του Δήμου Σαρωνικού με στόχο να αποτυπώσουν με πρωτότυπο και ευφάνταστο τρόπο τις τρεις θεματικές ενότητες, οι οποίες ήταν “η βυζαντινή μας κληρονομιά”, “η πατρίδα των Κούρων” και “Σαρωνικός, η θάλασσά μας”.
   Στο Διαγωνισμό αυτό είχαν συμμετάσχει και εννέα μαθητές από το Γενικό Λύκειο Αναβύσσου με έργα από όλες τις θεματικές ενότητες με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Γεωργούση Ελένη (Θεολόγο-Φιλόλογο, υπεύθυνη της Σχολικής Βιβλιοθήκης του ΓΕΛ Αναβύσσου). Πρόκειται για τους:
Άννα Λιζάρδου, Ηλιάνα Μωυσίδη, Αγγελική Παρδάλη, Νίκη Πασβάντη, Αρσίντα Σεριανάι, Στέλιο Πουπάκη, Παππά Ειρήνη, Αθανασίου Μάνο και Ιωάννα Κοντού. Μεταξύ όλων όσων συμμετείχαν στο Διαγωνισμό διακρίθηκαν τρεις μαθητές του σχολείου μας. Συγκεκριμένα, βραβεύτηκαν οι παρακάτω: Άννα Λιζάρδου στη θεματική ενότητα “η βυζαντινή μας κληρονομιά”, Νίκη Πασβάντη στη θεματική ενότητα “η πατρίδα των Κούρων” και Ειρήνη Παππά στη θεματική ενότητα “Σαρωνικός, η θάλασσά μας”. Αξίζει να σημειωθεί ότι στους νικητές, εκτός από τα βραβεία, απονεμήθηκε από το Δήμαρχο κ. Σωφρόνη Γεώργιο και ο τίτλος “Πρεσβευτής του Δήμου Σαρωνικού”.

   Ακολουθούν τα έργα των μαθητών του σχολείου μας.

ΕΡΓΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΟΥ ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΑΝ
 






  

                    


Νίκη Πασβάντη                     Άννα Λιζάρδου

















Ειρήνη Παππά

ΕΡΓΑ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ



                       

Αρσίντα Σεριανάι                     Ιωάννα Κοντού   









                                                                  Αγγελική Παρδάλη






                                             Μάνος Αθανασίου




                                            Ηλιάνα Μωυσίδη



                                            Νίκη Πασβάντη


                                                                   Στέλιος Πουπάκης




ΔΡΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ
 ( BULLYING)
 Οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Αναβύσσου στο πλαίσιο του μαθήματος της Ερευνητικής Εργασίας με θέμα «Ανθρώπινα Δικαιώματα» και υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Ελένη Γεωργούση (Θεολόγο-Φιλόλογο) συμμετείχαν στη δράση του Χαμόγελου του Παιδιού εν όψει της 6ης Μαρτίου Σχολικής Ημέρας Ενάντια στην Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό. Με βασικό μήνυμα το «ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ» οι μαθητές ζωγράφισαν σχετικά θέματα και έφτιαξαν ένα πόστερ με το οποίο φωτογραφήθηκαν στην αυλή του σχολείου εκδηλώνοντας την αντίθεσή τους στο φαινόμενο του bullying.Τα έργα των μαθητών αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Χαμόγελου του Παιδιού.
Πατήστε εδώ για να δείτε τα έργα των μαθητών.


ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ

   Στις 31 Μαρτίου 2016, στις 14:00 μ.μ., πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Λύκειο
Αναβύσσου μια ιδιαίτερη εκδήλωση. Συγκεκριμένα, μαθητές από όλες τις τάξεις του Λυκείου μαζί με την καθηγήτριά τους κ. Ελένη Γεωργούση  (Θεολόγο-Φιλόλογο) διοργάνωσαν μια εκδήλωση που είχε τη μορφή ενός ενδοσχολικού μαθητικού συνεδρίου με θέμα «Θρησκεία και Επιστήμη». Πρόκειται για μια ιδιαίτερη διδακτική τεχνική, όπου οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να λάβουν πρωτοβουλίες, να αυτενεργήσουν, να εργαστούν ομαδικά, να εκφράσουν τις απόψεις τους και να έρθουν σε επαφή και επικοινωνία με την ευρύτερη τοπική κοινωνία.
   Οι μαθητές με το συντονισμό της καθηγήτριάς τους είχαν ξεκινήσει την επεξεργασία του θέματος από την αρχή της σχολικής χρονιάς στο πλαίσιο του μαθήματος των Θρησκευτικών, όπου έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τη σχέση θρησκείας και επιστήμης. Αφού ερεύνησαν τον τρόπο που δραστηριοποιείται η καθεμία, τη δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ τους και το εάν και κατά πόσο ένας επιστήμονας μπορεί παράλληλα να πιστεύει και στο Θεό, κατέγραψαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους και τα παρουσίασαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.
   Ειδικότερα, στην εκδήλωση αυτή πήραν μέρος μαθητές που έκαναν σχετικές εισηγήσεις και η οργανωτική επιτροπή μαθητών που είχε αναλάβει την εγγραφή των συμμετεχόντων, τη διανομή υλικού, την κατανομή των θέσεων στο χώρο της αίθουσας εκδηλώσεων του σχολείου και την οργάνωση μπουφέ για το τέλος της εκδήλωσης. Ακόμα, συμμετείχαν η οργανωτική επιτροπή ερωτήσεων, που συγκέντρωνε ερωτήσεις και απορίες των μαθητών, η δημοσιογραφική ομάδα των μαθητών που κατέγραψε την εκδήλωση με οπτικοακουστικά μέσα, έλαβε συνεντεύξεις και έγραψε σχετικά άρθρα και άλλοι μαθητές ως ακροατές.
   Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση αυτή κατόπιν επιθυμίας των μαθητών είχε προσκληθεί και ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, ο οποίος συνδυάζοντας την επιστήμη και τη θρησκεία στη ζωή του, δέχτηκε με χαρά να απαντήσει σε ερωτήσεις τους για τη σχέση θρησκείας και επιστήμης και δήλωσε ενθουσιασμένος από τον τρόπο οργάνωσης του συνεδρίου και τα αποτελέσματα των ερευνών των μαθητών.
   Επιπλέον, συμμετείχαν η διευθύντρια και οι καθηγητές του σχολείου, διευθυντές και καθηγητές όμορων σχολείων, γονείς και εκπρόσωποι τοπικών φορέων. Επίσης, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο προϊστάμενος της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής κ. Στέφανος Καπέλλας και ο παιδαγωγικός σύμβουλος του σχολείου μας και παράλληλα σύμβουλος Θεολόγων κ. Άγγελος Βαλλιανάτος.
   Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 16:30 μ.μ. και όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν μεταξύ τους και να ανταλλάξουν απόψεις απολαμβάνοντας παράλληλα τα αλμυρά και γλυκά εδέσματα που είχαν ετοιμάσει οι μαθητές του σχολείου.
   Στη συνέχεια ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση, όπως το κατέγραψε η δημοσιογραφική ομάδα των μαθητών.

                                                                        Η υπεύθυνη διοργάνωσης

                                                           Ελένη Γεωργούση (Θεολόγος-Φιλόλογος)





ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ ΣΤΟ CERN




Μία πραγματικά πολύτιμη εμπειρία απέκτησαν μαθητές του Γενικού Λυκείου Αναβύσσου που επισκέφτηκαν το CERN της Ελβετίας, ύστερα από την ευγενική χορηγία της Μητρόπολης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής ως επιβράβευση για την επιτυχή διοργάνωση και διεξαγωγή του ενδοσχολικού μαθητικού συνεδρίου με θέμα «Θρησκεία και Επιστήμη» που είχε πραγματοποιηθεί στο χώρο του σχολείου στις 31 Μαρτίου 2016 με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Γεωργούση Ελένη (Θεολόγο – Φιλόλογο).Οι μαθητές που επισκέφτηκαν το CERN ήταν αριστούχοι μαθητές Θετικών Επιστημών της Β και της Γ΄ τάξης του σχολείου, οι οποίοι είχαν συμμετάσχει στο συνέδριο και σύμφωνα με την πρόταση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής μετέβησαν στο CERN για να ερευνήσουν διεξοδικότερα το θέμα του συνεδρίου.

Η ομάδα των μαθητών αποτελούμενη από την Αδαναλόγλου Θεοδώρα, τον Θεοδωρίδη Φώτη, τη Λακέ Μαντώ, την Πανάγου Ευγενία, τη Χατζηβουκούδη Μυρτώ, τον Ακαρέπη Ανδρέα, την Κονδύλη Λίλα, τη Μακροδημήτρη Κωνσταντίνα, την Προύντζου Ελενα και τη Χατζηλιάδη Νικολέτα, συνοδευόμενη από τη Διευθύντρια του σχολείου κα Σπύρου Χριστίνα και την εκπαιδευτικό κα Γεωργούση Ελένη, μετέβη στη Γενεύη κατά το χρονικό διάστημα 10 έως 13 Ιανουαρίου 2017.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην πόλη της Γενεύης και να δουν από κοντά μεταξύ άλλων

1. τη λίμνη Λε Μαν με το μοναδικό συντριβάνι Jet d? eau, το οποίο με ύψος 140 μέτρα εκτοξεύει 500 λίτρα νερό το δευτερόλεπτο

2. τους Αγγλικούς κήπους με το περίφημο ρολόι από λουλούδια

3.  την κεντρική πλατεία της Γενεύης (Place Neuve), η οποία περιστοιχίζεται από την Όπερα κα το Μέγαρο Μουσικής

4. το πάρκο Parc des Bastions με τα αγάλματα των τεσσάρων ηγετών της μεταρρύθμισης και το Πανεπιστήμιο της πόλης

5.  τον καθεδρικό ναό του Αγίου Πέτρου

6. το Παλάτι των Εθνών, όπου βρίσκεται η ευρωπαϊκή έδρα του Ο.Η.Ε.

7. τον περίφημο Βοτανικό κήπο της Γενεύης.

Στις 12 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη στο CERN (Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Σωματιδιακής Φυσικής), το μεγαλύτερο στον κόσμο ερευνητικό κέντρο του είδους του. Η ίδρυση του το 1954 αποτέλεσε μία από τις πρώτες κοινές ευρωπαϊκές προσπάθειες και συνιστά ένα φωτεινό παράδειγμα διεθνούς συνεργασίας. Τα 12 ιδρυτικά κράτη – μέλη (στα οποία ανήκει και η Ελλάδα), έχουν αυξηθεί σήμερα σε 22. Περίπου 6.500 επιστήμονες, δηλαδή σχεδόν το 50% των επιστημόνων σε όλο τον κόσμο που ασχολούνται με τα σωματίδια, χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις του CERN. Οι επιστήμονες αυτοί εκπροσωπούν 500 Πανεπιστήμια και πάνω από 80 εθνότητες.

Έργο του CERN είναι η διερεύνηση των πλέον θεμελιωδών ερωτημάτων: Τι είναι η ύλη; Από πού προέρχεται; Πώς συγκρατείται για να σχηματίσει άστρα πλανήτες και ανθρώπινα όντα; Ποιά είναι τα συστατικά της ύλης στην πιό στοιχειώδη μορφή; Πώς είναι φτιαγμένο το σύμπαν; Ο κύριος εξοπλισμός του Εργαστηρίου, οι επιταχυντές των σωματιδίων και οι ανιχνευτές, συγκαταλέγονται στα μεγαλύτερα και πολυπλοκότερα επιστημονικά όργανα στον κόσμο. Οι επιταχυντές είναι διατάξεις που επιταχύνουν σωματίδια (ηλεκτρόνια, πρωτόνια κ.α.) σε πολύ μεγάλες ταχύτητες και ενέργειες. Μέσω της σύγκρουσης αυτών των σωματιδίων με ακίνητους στόχους ή μεταξύ τους και της καταγραφής των αποτελεσμάτων των συγκρούσεων με ανιχνευτές, οι Φυσικοί μπορούν να ανακαλύψουν τις δυνάμεις που ασκούνται μεταξύ των σωματιδίων. Στο CERN, οι δέσμες των σωματιδίων χρησιμοποιούνται για να διεισδύσουν μέσα στην καρδιά της ύλης και να δημιουργήσουν καταστάσεις ανάλογες με αυτές που επικρατούσαν λίγο μετά τη Μεγάλη Έκρηξη. Οι ερευνητές του CERN εξετάζουν εκατομμύρια από ασυνήθιστα γεγονότα προσπαθώντας να καταλάβουν πώς, μετά από περίπου 14 δισεκατομμύρια χρόνια, το Σύμπαν κατέληξε σε ό,τι βλέπουμε σήμερα. Για να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα, το CERN έχει κατασκευάσει ένα νέο επιταχυντή, τον Μεγάλο Επιταχυντή Συγκρουόμενων Δεσμών Αδρονίων (Large Hadron Collider LHC) μήκους 27 km σε τούνελ 100 μέτρα κάτω από τη γη διασχίζοντας τα σύνορα Γαλλίας – Ελβετίας που ξεκίνησε την κανονική λειτουργία του τον Οκτώβριο του 2009.

Οι μαθητές, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τους στο CERN, ξεναγήθηκαν στις εκθέσεις «Μικρόκοσμος» και «Universe of Particles», όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν μυστικά του Σύμπαντος μέσα από διαδραστικές δραστηριότητες. Στη συνέχεια, παρακολούθησαν την εισήγηση της κας Χατζηφωτιάδου Δέσποινας, ερευνήτριας Πυρηνικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Bologna της Ιταλίας, η οποία αναφέρθηκε στον τρόπο λειτουργίας του CERN και τα επιτεύγματά του. Έπειτα, ακολούθησε επίσκεψη και ξενάγηση στο Synchrocyclotron, τον πρώτο επιταχυντή του CERN που κατασκευάσθηκε το 1957. Τέλος, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις ενός από τα τέσσερα μεγάλα πειράματα που διεξάγονται στο CERN. Πρόκειται για το πείραμα ATLAS, έναν τεράστιο ανιχνευτή μεγέθους ενός πενταώροφου κτιρίου, που μετρά τις ενέργειες, τις διευθύνσεις καθώς και την ταυτότητα των σωματιδίων που προέρχονται από τις συγκρούσεις δύο δεσμών πρωτονίων. Το πείραμα ATLAS κάνει έρευνες εκτός από το μποζόνιο Higgs και για τις έξτρα διαστάσεις και τα τυχόν υπερσυμμετρικά σωματίδια, σαν συστατικά σκοτεινής ύλης.

Οι μαθητές ύστερα από αυτήν την επίσκεψη δήλωσαν ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι από τις γνώσεις και την εμπειρία που απέκτησαν και ευχαρίστησαν το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο για τη μοναδική ευκαιρία που τους πρόσφερε, ενώ παράλληλα ενημέρωσαν την κοινότητα του σχολείου τους για τα αποτελέσματα των εργασιών τους στο CERN.

Γεωργούση Ελένη (Θεολόγος – Φιλόλογος)

Για να δείτε το φωτογραφικό υλικό, πατήστε εδώ.



ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
              ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ




   Την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018, οι μαθητές της Β΄τάξης του Γενικού Λυκείου Αναβύσσου συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη με θέμα «Σχέσεις και αυτοεκτίμηση». Η δραστηριότητα αυτή διοργανώθηκε από την καθηγήτρια κ. Ελένη Γεωργούση, θεολόγο-φιλόλογο, στο πλαίσιο των μαθημάτων της Φιλοσοφίας και των Θρησκευτικών που διδάσκει.
   Οι μαθητές κατά την επίσκεψή τους στο κτίριο όπου στεγάζεται η Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και παρακολούθησαν σε διαφορετικές αίθουσες το πρόγραμμα από τις εισηγήτριες  κ. Αικατερίνη Σοφιανοπούλου( MSc in Stress Management, Ψυχολόγος) και κ. Αναστασία Σοφιανοπούλου (PhD,Ψυχολόγος, Δρ Κλινικής Ψυχολογίας ΕΚΠΑ).
Σκοπός του προγράμματος ήταν οι μαθητές να βοηθηθούν να γνωρίσουν λίγο περισσότερο τον εαυτό τους, να ξεκλειδώσουν τα θετικά χαρακτηριστικά τους, να τονώσουν τις μεταξύ τους σχέσεις και να αρχίσουν να χτίζουν καλύτερα την αυτοεκτίμησή τους.
   Για την επίτευξη αυτού του σκοπού ερευνήθηκαν τα παρακάτω ερωτήματα:
·      Τι είναι η αυτοεκτίμηση, τι την ενισχύει και τι την αποδυναμώνει;
·      Πώς μπορούμε να διαμορφώσουμε μια θετικότερη εικόνα για τον εαυτό μας;
·      Πώς διαμορφώνουμε υγιείς και ειλικρινείς διαπροσωπικές σχέσεις;

 Οι μαθητές κατά την επεξεργασία των ερωτημάτων έλαβαν μέρος σε βιωματικές ασκήσεις, παρακολούθησαν σχετικό βίντεο, διατύπωσαν τις απόψεις τους και συζήτησαν τρόπους που θα τους βοηθήσουν να τονώσουν την αυτοεκτίμησή τους. Από τη συζήτηση προέκυψε ότι τα βήματα που είναι ανάγκη να ακολουθεί κάποιος για να δυναμώνει την αυτοεκτίμησή του είναι
·      να μιλάει θετικά στον εαυτό του
·      να σκέφτεται τι έχει καταφέρει μέχρι στιγμής
·      να καταγράφει τους στόχους του και να προσπαθεί να τους πετύχει
·      να φαντάζεται τον εαυτό του να τα καταφέρνει
·      να καταγράφει κάθε μέρα τρία πράγματα που τον έκαναν πραγματικά χαρούμενο

   Εκείνο, όμως, που έχει σημασία και κάνει πραγματικά ευτυχισμένο κάποιον είναι η δύναμη της αγάπης που οδηγεί στην επίτευξη υγιών διαπροσωπικών σχέσεων.





             ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ ΣΤΟ ΛΥΡΕΙΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ

                                 

   Την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017 οι μαθητές της Α΄τάξης του τμήματος της Ερευνητικής Εργασίας με θέμα «Ανθρώπινα δικαιώματα» και υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Γεωργούση Ελένη, επισκέφτηκαν το Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα.
Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε με σκοπό να γνωρίσουν οι μαθητές από κοντά ένα κέντρο που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των παιδιών με το να φροντίζει για την ομαλή διαβίωσή τους καλύπτοντας τις ανάγκες τους και προσφέροντάς τους μια ζεστή οικογένεια που για διάφορους λόγους στερήθηκαν.
   Το Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα ιδρύθηκε το 1967 από 12 μοναχές και από το 1969 κι έπειτα, το ίδρυμα ευεργετήθηκε με τη σημαντική δωρεά του Καπτά- Μάρκου Λύρα. Τα παιδιά διαβιούν σε διώροφα σπίτια, όλα κτισμένα με δωρεές. Λειτουργούν 6 σπίτια που στεγάζουν 10 με 12 παιδιά το καθένα. Σε κάθε σπίτι μια μοναχή, που τα παιδιά αποκαλούν «μάνα», φροντίζει μια ομάδα παιδιών διαφόρων ηλικιών.
 Ειδικότερα, σκοπός του Ιδρύματος είναι η δωρεάν φροντίδα, ανατροφή, περίθαλψη και εκπαίδευση απροστάτευτων παιδιών που στερούνται γονέων είτε γιατί αυτοί δεν βρίσκονται στη ζωή είτε γιατί έχουν κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.
   Τους μαθητές του σχολείου μας υποδέχτηκαν κάποιες από τις μοναχές και τα παιδιά του Δημοτικού σχολείου του Λυρείου συνοδευόμενα από τη δασκάλα τους. Ακολούθησαν συγκινητικές στιγμές, καθώς οι μαθητές του Λυκείου Αναβύσσου πρόσφεραν δώρα στα παιδιά, συζήτησαν και έπαιξαν μαζί τους. Ακόμα, πρόσφεραν στο Ίδρυμα τρόφιμα που συγκεντρώθηκαν με τη συνδρομή μαθητών και καθηγητών του Λυκείου Αναβύσσου.
   Ύστερα, από αυτήν την πολύτιμη εμπειρία που απόκτησαν, αναχώρησαν με την υπόσχεση να επιστρέψουν σύντομα για να επισκεφτούν και πάλι τους μικρούς φίλους τους.

                                           






ΤΟ “ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ” ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ




   Τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Γενικού Λυκείου Αναβύσσου ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαδραστικής παρέμβασης, πρόληψης και ενημέρωσης από το “Χαμόγελο του παιδιού” για την ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό. Το πρόγραμμα αυτό πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της Ερευνητικής Εργασίας της Α΄ τάξης με θέμα “Ανθρώπινα Δικαιώματα” ύστερα από εισήγηση της καθηγήτριας που διδάσκει το μάθημα, κ. Γεωργούση Ελένης, η οποία διοργάνωσε την εκδήλωση. Στη δράση αυτή συμμετείχαν μαθητές της Α΄τάξης του Λυκείου, ενώ το “Χαμόγελο του παιδιού” εκπροσώπησε η κ. Τεμεκενίδου Πόπη (Ψυχολόγος).
   Βασικός σκοπός της διαδραστικής παρέμβασης ήταν η επισήμανση βασικών ενδείξεων για την κακοποίηση, η ουσιαστική κατανόηση του φαινομένου, η διαχείριση των συναισθημάτων που προκαλούνται, η ανάπτυξη βασικών συμπεριφορών απέναντι στους κινδύνους και η ενημέρωση για το πού και το πώς μπορούμε να ζητήσουμε βοήθεια. Η κ. Τεμεκενίδου, αφού ενημέρωσε τους μαθητές για τις δραστηριότητες του “Χαμόγελου του παιδιού”, τους μίλησε για την εθνική γραμμή SOS για παιδιά 1056, την οποία μπορούν να χρησιμοποιούν σε περίπτωση που χρειάζονται βοήθεια για κάποιο σοβαρό περιστατικό έχοντας τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με ειδικούς ψυχολόγους.
   Στη συνέχεια τους παρουσίασε μία πραγματική ιστορία ενός μαθητή που βίωνε για ένα χρόνο εκφοβισμό από κάποιους συμμαθητές του και αποφάσισε να απευθυνθεί στο “Χαμόγελο του παιδιού” για να ζητήσει βοήθεια. Οι μαθητές παρακολουθώντας αυτήν την περίπτωση, συμμετείχαν βιωματικά και εξέφρασαν τις απόψεις τους για το πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί ένα τέτοιο περιστατικό. Ύστερα από συζήτηση που ακολούθησε, ενημερώθηκαν για τον τρόπο που είναι ανάγκη να διαχειριζόμαστε τέτοιου είδους καταστάσεις λαμβάνοντας το μήνυμα ότι είναι ανάγκη να παίρνουμε θέση στο τι θεωρούμε δίκαιο και τι άδικο.
  
                       
                                                       






COMENIUS: TRADITION AND YOUNG GENERATION




Πατήστε εδώ για να δείτε το υλικό του προγράμματος και τις εργασίες των μαθητών.




Δεν υπάρχουν σχόλια: