Δευτέρα 27 Μαΐου 2024

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ ΣΤΟΝ 27ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΥΠΑΤΗΣ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΜΕ ΘΕΜΑ « ΑΝΗΚΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΟΜΑΔΑ»

Μαθητές του Γενικού Λυκείου Αναβύσσου συμμετείχαν σε μία δράση για τα δικαιώματα των προσφύγων στο πλαίσιο του 27 ου Μαθητικού Διαγωνισμού Ζωγραφικής που οργάνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στην Ελλάδα (https://www.unhcr.org/gr/ekpaideutiko_yliko). Τη δράση αυτή πραγματοποίησε η καθηγήτρια κ. Γεωργούση Ελένη (Θεολόγος- Φιλόλογος) με αφορμή το γεγονός ότι ζούμε σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, όπου δυστυχώς είναι έντονα τα προβλήματα του ρατσισμού και των διακρίσεων.Μια σημαντική μερίδα της κοινωνίας αποτελούν οι πρόσφυγες, οι οποίοι αναγκασμένοι να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους για λόγους επιβίωσης, έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές δυσκολίες προσαρμογής στη νέα τους ζωή. Οι μαθητές είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουν ότι όλα τα μέλη της κοινωνίας είναι ισότιμα και έχουν τα ίδια ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία πρέπει να είναι σεβαστά από όλους. Ιδιαίτερα η νέα γενιά είναι σημαντικό να αφήσει πίσω τα στερεότυπα και να μυηθεί σε ηθικές αξίες εκδηλώνοντας έμπρακτα την ενσυναίσθηση και το ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο.
Ο αθλητισμός προσφέρεται για την εφαρμογή αξιών, όπως η αλληλεγγύη και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα.Με την επεξεργασία λοιπόν του θέματος του διαγωνισμού, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν περιπτώσεις προσφύγων που αγωνίστηκαν με δύναμη ψυχής για να συνεχίσουν τη ζωή τους και να επιτύχουν τους στόχους τους. Με τον τρόπο αυτό, έλαβαν σημαντικά μηνύματα για τη ζωή τους, η οποία είναι καλό να διακρίνεται από αισιοδοξία και ελπίδα, ώστε να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες που προκύπτουν. Επιπλέον, συνειδητοποίησαν τη σημασία της συνεργασίας και της ομαδικότητας για την ένταξη όλων των μελών αδιακρίτως με πνεύμα αγάπης και κατανόησης.
Ακολουθεί το έργο της μαθήτριας Ζανγκ Υξίν, με το οποίο έλαβε μέρος στον διαγωνισμό.




                                                             Η υπεύθυνη εκπαιδευτικός της δράσης
                                                                 Ελένη Γεωργούση (Θεολόγος- Φιλόλογος)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου