Δευτέρα 27 Μαΐου 2024

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ E TWINNING ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2023-2024 ΜΕ ΘΕΜΑ “ STUDENTS “ADOPT” AND PRESENT THE MONUMENTS OF THEIR REGION”

   Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2023-2024  πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Λύκειο Αναβύσσου ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα eTwinning με τίτλο «Students adopt and present the monuments of their region» («Οι μαθητές υιοθετούν και παρουσιάζουν τα μνημεία της περιοχής τους»), το οποίο δημιούργησε και συντόνισε η εκπαιδευτικός Γεωργούση Ελένη (Θεολόγος- Φιλόλογος). 
   Το eTwinning αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσω της οποίας σχολεία από διαφορετικές  ευρωπαϊκές  χώρες  με  τη  χρήση  των  Τεχνολογιών  Πληροφορίας  και  Επικοινωνίας  (ΤΠΕ) συνεργάζονται  ώστε  να  αποκομίσουν  παιδαγωγικά,  κοινωνικά  και  πολιτισμικά  οφέλη.  Το  eTwinning (https://www.etwinning.net) -η Κοινότητα των Σχολείων της Ευρώπης- είναι μια ασφαλής διαδικτυακή πλατφόρμα που παρέχει ευρύ φάσμα δυνατοτήτων για συνεργατικές δραστηριότητες όπως κοινά έργα σχολείων σε υπερεθνικό αλλά και σε εθνικό επίπεδο. 
  Σε αυτό το πρόγραμμα έγινε μια προσπάθεια να μελετηθούν από τους μαθητές σημαντικά μνημεία της χώρας τους με σκοπό τη γνωριμία με τον εθνικό πολιτισμό, καθώς και με τον ευρωπαϊκό, μέσα από την  ανταλλαγή πληροφοριών με μαθητές άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Συγκεκριμένα, οι μαθητές επέλεξαν κάποια μνημεία της περιοχής τους και μελέτησαν την ιστορία τους. Ακόμα, διερεύνησαν τον ρόλο που διαδραμάτισαν στην εποχή που ιδρύθηκαν, αλλά και τον ρόλο τους στην εποχή μας, καθώς και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν από τις κλιματικές αλλαγές. Στο τέλος,  δημιούργησαν ένα ψηφιακό λεύκωμα με βιντεοπαρουσιάσεις των μνημείων που μελέτησαν.
Στο παραπάνω πρόγραμμα, το οποίο  πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά,  συμμετείχαν τα ακόλουθα σχολεία:
1. Γενικό Λύκειο Αναβύσσου (Ελλάδα)
2. Ies Guia (Ισπανία- Κανάριοι νήσοι)
3. Escola Secundaria Almaida Garret, Vila Nova De Gaia (Πορτογαλία)
4. Liceul “Mihai Viteazul” Bumbesti – Jiu (Ρουμανία)
5. Streoni Skola Spolecneho Stravovani, Ostrava- Hrabuvka, Prispevkova Organizace (Τσεχία)

Η συνεργασία των μαθητών πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια του δικτυακού τόπου twinspace της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας Σχολικής Εκπαίδευσης (ESEP). Η επικοινωνία μεταξύ των μαθητών και των καθηγητών έγινε στην αγγλική γλώσσα.


Τελικό προϊόν του προγράμματος είναι ένα ψηφιακό άλμπουμ, το οποίο περιλαμβάνει τις βιντεοπαρουσιάσεις των μνημείων και το υλικό των δράσεων των μαθητών. Για να δείτε το ψηφιακό άλμπουμ, επιλέξτε τον σύνδεσμο https://read.bookcreator.com/2gdPsvSalJQMl9Z4ogGaTgy2jOZ2/PJ5untncSv6xvLmzdW8wR



                                                                 Η υπεύθυνη εκπαιδευτικός του προγράμματος
                                                                 Ελένη Γεωργούση (Θεολόγος- Φιλόλογος)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου