Σάββατο 9 Μαρτίου 2024

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΘΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΥΡΙΟΥ

Τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024 και την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024 πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές επισκέψεις στο ΚΕΠΕΑ Λαυρίου (Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία), στις οποίες συμμετείχαν διαφορετικές ομάδες μαθητών του Γενικού Λυκείου Αναβύσσου στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Τα μνημεία αφηγούνται την ιστορία τους» και του ευρωπαϊκού e twinning «Students adopt and present the monuments of their region», τα οποία διενεργούνται στο σχολείο κατά το τρέχον σχολικό έτος. Τη δράση αυτή οργάνωσε η υπεύθυνη καθηγήτρια των προγραμμάτων, κ. Γεωργούση Ελένη (Θεολόγος-Φιλόλογος), και έλαβε μέρος και ο καθηγητής κ. Κατωπόδης Γεράσιμος (Φιλόλογος). 

Οι μαθητές που συμμετείχαν στην εκπαιδευτική επίσκεψη στις 4/3/2024 είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Στον δρόμο του Μεταλλωρύχου». Αρχικά, επισκέφτηκαν το ΚΕΠΕΑ Λαυρίου, όπου έλαβαν σημαντικές πληροφορίες για την ιστορία του Λαυρίου και τον ρόλο που διαδραμάτισαν τα μεταλλεία όχι μόνο σε αυτήν αλλά και στην οικονομία και γενικότερα τον πολιτισμό όλης της Ελλάδας. Στη συνέχεια, ακολούθησε μετάβαση στο αρχαίο θέατρο Θορικού, όπου οι μαθητές συμμετείχαν σε δραστηριότητες προκειμένου να ανακαλύψουν τα μνημεία της περιοχής. Εντύπωση προκάλεσε το θέατρο, το οποίο θεωρείται το αρχαιότερο, αφού τοποθετείται στον 6ο αιώνα π.Χ. και η αρχιτεκτονική του διαφέρει από τα υπόλοιπα αρχαία θέατρα, καθώς το κοίλο αντί για ημικυκλικό έχει ακανόνιστο ελλειψοειδές σχήμα και η ορχήστρα είναι στενόμακρη αντί κυκλική. Οι μαθητές ανακάλυψαν και μια στοά μεταλλείου, καθώς και ένα πλυντήριο εμπλουτισμού μεταλλευμάτων του 4ου αιώνα π.Χ. Μάλιστα, με διαδραστικό τρόπο κατανόησαν τον τρόπο εξόρυξης και επεξεργασίας των μεταλλευμάτων.

Οι μαθητές που συμμετείχαν στην εκπαιδευτική επίσκεψη στις 8/3/2024 παρακολούθησαν το πρόγραμμα «Αργύρου πηγή», κατά τη διάρκεια του οποίου έλαβαν πληροφορίες για τα μεταλλεύματα και ειδικά τον άργυρο, τα οποία αποτέλεσαν την κινητήρια δύναμη της οικονομίας κατά τον 5ο αιώνα π.Χ., αφού σε αυτά βασίστηκε ο Περικλής, για την ανοικοδόμηση της Ακρόπολης και γενικότερα την πολιτιστική ανάπτυξη της Αθήνας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αναπαραστήσουν τη διαδικασία συλλογής και επεξεργασίας των μεταλλευμάτων λαμβάνοντας τον ρόλο των μεταλλωρύχων. Επιπλέον, επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο της Σούριζας, όπου αποκαλύφθηκαν επτά μεταλλουργικά εργαστήρια για τον καθαρισμό του μεταλλεύματος, τα οποία χρονολογούνται στον 5ο και 4ο αιώνα π.Χ. Τα κύρια στοιχεία του εργαστηρίου ήταν το πλυντήριο ή καθαριστήριο κατά τους αρχαίους, και η μεγάλη υπαίθρια δεξαμενή που διευκόλυναν την παραγωγή αργύρου και μολύβδου στους κλασικούς χρόνους. Η λειτουργία τους βασιζόταν στη συγκέντρωση και χρήση βρόχινου νερού και στην ανακύκλωσή του, ώστε να γίνεται η μεγαλύτερη δυνατή οικονομία του. Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από τον τρόπο λειτουργίας αυτών των εργαστηρίων, τον οποίο είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν διαδραστικά.

Οι δύο παραπάνω επισκέψεις ενθουσίασαν τους μαθητές και συνέβαλαν στη γνωριμία με σημαντικά μνημεία της περιοχής τους και τη συνειδητοποίηση της αξίας τους και της ανάγκης προστασίας τους, ώστε να παραμένουν μάρτυρες των γεγονότων της ιστορίας και του πολιτισμού.


Επιμέλεια άρθρου: Γεωργούση Ελένη (Θεολόγος- Φιλόλογος)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΥ"



ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ ΚΕΠΕΑ ΛΑΥΡΙΟΥ



ΓΑΛΗΝΙΤΗΣ ΚΑΙ ΑΡΓΥΡΟ ΝΟΜΙΣΜΑ



ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΔΙΟΥ



ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΘΟΡΙΚΟΥ


                                                  ΜΕΛΕΤΗ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ



ΟΜΑΔΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ



                                          Η ΑΝΟΙΞΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΘΟΡΙΚΟΥ



ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΟΣ



ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ


ΣΤΟΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΥ ΣΤΟΝ ΘΟΡΙΚΟ




ΠΑΤΗΜΑΤΑ ΔΟΥΛΟΥ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΤΑΝ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ



ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΘΟΡΙΚΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΑΡΓΥΡΟΥ ΠΗΓΗ"


ΕΝΤΑΞΗ ΓΕΩΠΑΡΚΟΥ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ ΣΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΓΕΩΠΑΡΚΑ ΤΗΣ UNESCO



ΕΞΟΡΥΞΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΟΣ



ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ



ΘΡΑΥΣΗ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ


ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΛΙΚΟΥ



ΥΛΙΚΟ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ



ΠΛΥΣΙΜΟ ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΟΣ


ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΑΡΧΑΙΕΣ ΣΤΟΕΣ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ



ΑΡΧΑΙΕΣ ΣΤΟΕΣ



ΑΡΧΑΙΑ ΣΤΟΑ


ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΣΤΟΑΣ

ΓΑΛΑΡΙΑ ΣΤΟΑΣ

ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ (ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ)


Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΣΟΥΡΙΖΑΣ



ΑΡΧΑΙΟ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ


ΜΕΛΕΤΗ ΑΡΧΑΙΟΥ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟΥ


ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΝ ΜΙΑ ΑΡΧΑΙΑ ΔΕΞΑΜΕΝΗ

ΑΡΧΑΙΑ ΔΕΞΑΜΕΝΗ


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου