Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ


Την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στην Ακρόπολη, στην οποία συμμετείχαν μαθητές του Γενικού Λυκείου Αναβύσσου στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Τα μνημεία αφηγούνται την ιστορία τους» και του ευρωπαϊκού e twinning «Students adopt and present the monuments of their region», τα οποία διενεργούνται στο σχολείο κατά το τρέχον σχολικό έτος. Τη δράση αυτή οργάνωσε η υπεύθυνη καθηγήτρια των προγραμμάτων, κ. Γεωργούση Ελένη (Θεολόγος-Φιλόλογος), και έλαβαν μέρος και οι καθηγητές κ. Κατωπόδης Γεράσιμος (Φιλόλογος) και κ. Λιοδάκη Ιωάννα (Φιλόλογος). 

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το Ωδείο του Ηρώδη του Αττικού, στο οποίο μέχρι σήμερα πραγματοποιούνται πολλές εκδηλώσεις. Στη συνέχεια, ανηφορίζοντας προς τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, στάθηκαν στα Προπύλαια, που αποτελούν την είσοδο στον χώρο των μνημείων και ενημερώθηκαν για την ιστορία τους από την καθηγήτρια κ. Γεωργούση Ελένη, η οποία πραγματοποίησε την ξενάγηση.
Επόμενος σταθμός ήταν ο Παρθενώνας, όπου οι μαθητές παρατήρησαν την περίφημη αρχιτεκτονική του και γνώρισαν την ιστορία του.Η περιήγηση συνεχίστηκε στο Ερεχθείο, όπου δεσπόζουν οι εντυπωσιακές Καρυάτιδες. Μάλιστα, οι μαθητές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προέλευσή τους και τη σημερινή τους κατάσταση. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη βοήθεια ψηφιακών αναπαραστάσεων που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, έγινε αισθητό το μεγαλείο του ιερού χώρου της Ακροπόλεως. Σχηματίστηκε η εντύπωση ότι τα μνημεία παραμένοντας ζωντανά κατά τη διάρκεια των αιώνων, είχαν να αφηγηθούν πολλές περιπέτειες και να τονίσουν την επιβλητική παρουσία της θεάς Αθηνάς. Το κολοσσιαίο άγαλμα της Αθηνάς Προμάχου, το οποίο υποδεχόταν τους επισκέπτες κατά την είσοδό τους στην Ακρόπολη, καθώς και το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς που φιλοξενούταν στον Παρθενώνα, αποτελούν μάρτυρες της εξαιρετικής τιμής που απέδιδαν οι αρχαίοι Έλληνες στη θεά, η οποία τους προστάτευε από τους κινδύνους.
Στο τέλος αυτής της περιήγησης οι μαθητές δήλωσαν ενθουσιασμένοι από όσα είδαν και άκουσαν και εντυπωσιάστηκαν από τον τρόπο με τον οποίο τα μνημεία ζωντανεύουν  μνήμες και περιστατικά του παρελθόντος.

Επιμέλεια άρθρου: Γεωργούση Ελένη (Θεολόγος- Φιλόλογος)



Ψηφιακή αναπαράσταση Προπυλαίων



Ψηφιακή αναπαράσταση του Παρθενώνα



Αναπαράσταση της Αθηνάς Προμάχου



Αναπαράσταση του χρυσελεφάντινου αγάλματος της Αθηνάς



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου