Κυριακή 19 Μαρτίου 2023

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ ΣΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ “ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΘΑΥΜΑΤΑ: ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΑΥΤΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΜΟΣ”

Στις 17 Μαρτίου 2023, μαθητές της ομάδας Φιλαναγνωσίας του Γενικού Λυκείου Αναβύσσου επισκέφτηκαν το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη για να συμμετάσχουν σε ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα με θέμα τη διαφορετικότητα. Τους μαθητές συνόδευσαν η υπεύθυνη καθηγήτρια  του πολιτιστικού προγράμματος «Η καλλιέργεια της ελληνικής γλώσσας και της φιλαναγνωσίας στο πλαίσιο λειτουργίας της σχολικής Βιβλιοθήκης» κα Γεωργούση Ελένη (Θεολόγος-Φιλόλογος) και ο καθηγητής κος Κατωπόδης Γεράσιμος (Φιλόλογος).

Οι μαθητές συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Δραματοποιώντας θαύματα: Διαφορετικότητα, αυτενέργεια, αντιρατσισμός» το οποίο εισηγήθηκε η κα Φανουράκη Κλειώ (Επίκουρος Καθηγήτρια ΕΚΠΑ).

Σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι η εξοικείωση των μαθητών  με τις έννοιες της διαφορετικότητας, της αυτενέργειας και του σεβασμού για τον άλλο, μέσα από βιωματικές εμπειρίες παιχνιδιού, δραματοποίησης και διερεύνησης. Οι μαθητές έχοντας ως οδηγό την ιστορία του «νεαρού Τζώνυ  με την ουρά» συμμετείχαν σε ελεύθερους και ημικαθοδηγούμενους αυτοσχεδιασμούς με τους οποίους διερεύνησαν την έννοια της πρόσληψης του διαφορετικού σε πολλαπλά πολιτισμικά,ιστορικά, θρησκευτικά, γενετικά/βιολογικά και κοινωνικοπολιτικά πλαίσια. Με ιδιαίτερη προθυμία συμμετείχαν σε ομάδες εργασίες, συνεργάστηκαν άψογα μεταξύ τους και κατάφεραν να δραματοποιήσουν θαυμάσια σενάρια, τα οποία με αξιέπαινη επινοητικότητα κατασκεύασαν αναπαριστώντας σκηνές της καθημερινής ζωής των εφήβων, όπου συχνά έρχονται αντιμέτωποι με το πρόβλημα του ρατσισμού και των διακρίσεων. Στο τέλος, κατέγραψαν τα μηνύματά τους για τη σημασία της διαφορετικότητας και την ανάγκη σεβασμού και αγάπης μεταξύ των ανθρώπων τονίζοντας ότι «είμαστε διαφορετικοί αλλά ισότιμοι».


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ














Σύνταξη άρθρου

Ελένη Γεωργούση (Θεολόγος-Φιλόλογος)

Δεν υπάρχουν σχόλια: