Κυριακή 30 Απριλίου 2023

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΩΝΑΣΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ


Τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε η συμμετοχή μαθητών του σχολείου μας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Ωνάση με τίτλο «Διαδικτυακές Περιηγήσεις στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη». Η ζωντανή διαδικτυακή περιήγηση έγινε στον χώρο της Βιβλιοθήκης του σχολείου μας με τη χρήση της πλατφόρμας Zoom. Έλαβαν μέρος οι μαθητές του προγράμματος της Φιλαναγνωσίας με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Γεωργούση Ελένη (Θεολόγο-Φιλόλογο), καθώς και μαθητές του τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών της Γ΄τάξης. Τη διαδικτυακή περιήγηση πραγματοποίησε η υπεύθυνη της Ωνασείου Βιβλιοθήκης, κ. Βίκυ Γεροντοπούλου.
Αρχικά, αναφέρθηκε στην ιστορία αυτής της Βιβλιοθήκης, η οποία στεγάζεται σε ένα νεοκλασσικό κτίριο κοντά στην Ακρόπολη. Διαθέτει δύο συλλογές βιβλίων (την Ελληνική Βιβλιοθήκη και την Περιηγητική Συλλογή) καθώς και δύο αρχεία (Αρχείο Καβάφη και Αρχείο Ωνάση). Τα βιβλία που παρουσιάστηκαν στους μαθητές χρονολογούνται από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα. Η αρχή έγινε με ένα πιστό αντίγραφο της Βίβλου του Γουτεμβέργιου, εφευρέτη της τυπογραφίας (1455). Μάλιστα, τονίστηκε ότι εκείνη την εποχή άρχισαν να τυπώνονται τα πρώτα βιβλία. Ανάμεσά τους τυπώθηκαν και ελληνικά βιβλία από τους Έλληνες της διασποράς, οι οποίοι έφυγαν από την πρώην Βυζαντινή αυτοκρατορία για την Ιταλία, όπου η Βενετία έγινε το πρώτο τυπογραφικό κέντρο.
Στη συνέχεια, έγινε λόγος για άλλες σημαντικές εκδόσεις που τυπώθηκαν στη Βιέννη τον 18ο αιώνα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή, την οποία οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν και να μελετήσουν, ανακαλύπτοντας τα σύμβολα που τύπωσε ο Ρήγας. Συγκεκριμένα, με τη βοήθεια της εφαρμογής AR(επαυξημένης πραγματικότητας), παρουσιάστηκαν τα σύμβολα και τα μηνύματα που κρύβονται σε αυτόν τον ιστορικό χάρτη.
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της περιήγησης, οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να υποβάλλουν ερωτήσεις στην υπεύθυνη της Ωνασείου Βιβλιοθήκης και να συμμετάσχουν σε έναν δημιουργικό διάλογο σχετικά με τα εκθέματα και τον ρόλο τους στην Ιστορία της Ελλάδας.
Ακολουθούν σχετικό φωτογραφικό υλικό και οδηγίες για τη λειτουργία της εφαρμογής για τη Χάρτα του Ρήγα.


Ωνάσειος Βιβλιοθήκη




Στιγμιότυπο από τη διαδικτυακή περιήγηση




Στιγμιότυπο από τη διαδικτυακή περιήγηση




Η Βίβλος του Γουτεμβέργιου




Εισαγωγή στα Γεωγραφικά και Σφαιρικά του Χρύσανθου Νοταρά




Η Χάρτα του Ρήγα


ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΡΤΑ ΤΟΥ ΡΗΓΑ

1. Κατεβάστε την εφαρμογή από τον ακόλουθο σύνδεσμο: Εφαρμογή για Χάρτα Ρήγα
2. Για να λειτουργήσει η εφαρμογή θα πρέπει να φέρετε την κάμερα του κινητού σας αντικριστά με ένα αντίγραφο της Χάρτας ψηφιακό ή φυσικό. Μπορείτε να δοκιμάσετε με αυτό το φύλλο: Φωτογραφία Χάρτας Ρήγα 
3. Παρακολουθήστε βίντεο με τα σύμβολα που κρύβονται στη Χάρτα του Ρήγα στον ακόλουθο σύνδεσμο:








Δεν υπάρχουν σχόλια: