Σάββατο 13 Μαΐου 2023

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ

Την Παρασκευή 12 Μαΐου 2023 πραγματοποιήθηκε λογοτεχνικός περίπατος στην Πλάκα, στον οποίο συμμετείχαν μαθητές του Γενικού Λυκείου Αναβύσσου στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος φιλαναγνωσίας που διενεργείται στο σχολείο κατά το τρέχον σχολικό έτος. Τη δράση αυτή οργάνωσε η υπεύθυνη καθηγήτρια του προγράμματος, κ. Γεωργούση Ελένη (Θεολόγος-Φιλόλογος), και έλαβαν μέρος και οι καθηγητές κ. Κατωπόδης Γεράσιμος (Φιλόλογος) και κ. Παπά Αικατερίνη (Φυσικός). Ο λογοτεχνικός περίπατος έγινε με τη συνδρομή του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης με οδηγό τον δημοσιογράφο και συγγραφέα κ. Κωνσταντίνο Στοφόρο.

Αρχικά, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν το σπίτι, όπου έζησε ο Γεώργιος Σεφέρης στην οδό Κυδαθηναίων. Πρόκειται για την οικία Σεφεριάδη, ένα από τα ιστορικά παλιά σπίτια της Αθήνας, το οποίο χτίστηκε στη δεκαετία του 1920 και ανήκε στον Στυλιανό Σεφεριάδη (1873-1951), πατέρα του Γιώργου Σεφέρη και της Ιωάννας Τσάτσου. Ο Σεφεριάδης, προβλέποντας το αβέβαιο  μέλλον του Ελληνισμού στη Μικρά Ασία, μετέφερε με την έναρξη του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου το 1914 την οικογένειά του στην Αθήνα, όπου κατοίκησε σε αυτήν την οικία. 

Στη συνέχεια, οι μαθητές πέρασαν έξω από το σπίτι, όπου έζησε και πέθανε ο Κωστής Παλαμάς στην οδό Περιάνδρου. Ο κύριος Στοφόρος αναφέρθηκε στις τελευταίες στιγμές της ζωής του μεγάλου ποιητή τονίζοντας τη σπουδαιότητά του μέσα από την ακόλουθη χαρακτηριστική πρόταση που ειπώθηκε όταν εκείνος πέθανε: «Σε αυτό το φέρετρο ακουμπά όλη η Ελλάδα».

Επόμενος σταθμός του λογοτεχνικού ταξιδιού ήταν η οδός Αφροδίτης, στην οποία διαδραματίστηκε η «Μενεξεδένια Πολιτεία» του Άγγελου Τερζάκη.

Η περιήγηση συνεχίστηκε στην οδό Τριπόδων, που θεωρείται ο παλαιότερος δρόμος της Αθήνας, ο οποίος οδηγούσε στο θέατρο του Διονύσου και πήρε την ονομασία του από τους τρίποδες που υπήρχαν κατά μήκος στην αρχαιότητα, τους οποίους έπαιρναν ως βραβεία οι χορηγοί των θεατρικών αγώνων. Μάλιστα, οι μαθητές είδαν το σπίτι, όπου έζησε ο ποιητής Γεώργιος Δροσίνης, στο οποίο έγραψε και το γνωστό ποίημα «Ανθισμένη αμυγδαλιά». Απέναντι βρίσκεται το σπίτι, όπου γυρίστηκε η ταινία «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα», ενώ στην ίδια γειτονιά έχουν γυριστεί και άλλες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, όπως «Η μοντέρνα σταχτοπούτα» και οι «Διπλοπενιές».

Ο περίπατος συνεχίστηκε στα Αναφιώτικα, τη γνωστή συνοικία της Πλάκας, η οποία δημιουργήθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν εγκαταστάθηκαν εκεί εργάτες από την Ανάφη, οι οποίοι είχαν έρθει στην Αθήνα, για να εργαστούν ως χτίστες στην ανοικοδόμηση της πόλης και στην ανέγερση των ανακτόρων του Όθωνα.  Στη νησιώτικη αυτή συνοικία αναφέρονται ο Κώστας Ουράνης στο ταξιδιωτικό του έργο «Αποχρώσεις», ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στο κείμενό του «Αι Αθήναι ως ανατολική πόλις» αλλά και ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ο οποίος στο «Οδοιπορικό στην Ελλάδα» (1841) γράφει χαρακτηριστικά: «Λίγες οικογένειες μαύρων, δούλοι από τον καιρό της Τουρκοκρατίας, ξετρύπωσαν από τα χαμηλά χωματένια σπίτια τους».

Οι μαθητές ανηφορίζοντας και διαβαίνοντας τα σοκάκια αυτής της γειτονιάς αισθάνθηκαν σαν να βρίσκονται σε νησί στην καρδιά της Αθήνας . Στην κορυφή της συνοικίας αγνάντεψαν τη μαγευτική θέα της Αθήνας και του λόφου του Λυκαβητού.

Κατηφορίζοντας, στην οδό Θεωρίας 2 συνάντησαν το Παλαιό Πανεπιστήμιο, που διαμορφώθηκε από τον αρχιτέκτονα Σταμάτιο Κλεάνθη, στο οποίο και έζησε. Ήταν το πρώτο πανεπιστήμιο που ιδρύθηκε στο ανεξάρτητο κράτος 1837-1841.

Ο περίπατος τελείωσε με την επίσκεψη στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, το οποίο στεγάζεται σε ένα διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο στην Πλάκα. Εκεί οι μαθητές έλαβαν πολλές πληροφορίες για την ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης και ξεναγήθηκαν στις συλλογές σχολικών βιβλίων και σχολικού υλικού που καλύπτουν διάστημα περίπου τριών αιώνων.

Στο τέλος αυτού του ταξιδιού δήλωσαν ενθουσιασμένοι από όσα είδαν και άκουσαν για πρώτη φορά και εντυπωσιάστηκαν από τον τρόπο με τον οποίο η λογοτεχνία ζωντανεύει με παραστατικότητα μνήμες και περιστατικά του παρελθόντος.


ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ




ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΚΥΔΑΘΗΝΑΙΩΝ




ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ




ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ




ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΡΟΣΙΝΗ




ΟΙΚΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ "Η ΔΕ ΓΥΝΗ ΙΝΑ ΦΟΒΗΤΑΙ ΤΟΝ ΑΝΔΡΑ"




ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΤΡΙΠΟΔΩΝ




ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΡΑΓΚΑΒΑ




ΣΤΟ ΡΙΖΟΚΑΣΤΡΟ




ΡΙΖΟΚΑΣΤΡΟ



ΑΝΑΦΙΩΤΙΚΑ. ΕΝΑ "ΝΗΣΙ" ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

 


ΑΝΗΦΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΦΙΩΤΙΚΑ




ΑΝΑΦΙΩΤΙΚΑ




ΑΝΑΦΙΩΤΙΚΑ





ΣΥΖΗΤΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΦΙΩΤΙΚΑ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ




Η ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΑΦΙΩΤΙΚΑ




ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ



ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου