Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018

ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΣΕΛΙΔΟΔΕΙΚΤΗ 2018



ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΣΕΛΙΔΟΔΕΙΚΤΗ 2018

   Την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου Καλυβίων η βράβευση των μαθητών που διακρίθηκαν  στο Διαγωνισμό Σελιδοδείκτη 2018 με θέμα “Γνώρισε τον τόπο σου”.
Πρόκειται για το Διαγωνισμό που είχε διοργανώσει ο Δήμος Σαρωνικού σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σαρωνικού και τις Σχολικές Βιβλιοθήκες των: 2ο ΓΕΛ Καλυβίων, ΓΕΛ Αναβύσσου, 2ο Γυμνάσιο Καλυβίων, 4ο Δημοτικό Καλυβίων, 3ο Δημοτικό Καλυβίων και Δημοτικό Κουβαρά. Ο Διαγωνισμός αφορούσε όλους τους μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου του Δήμου Σαρωνικού με στόχο να αποτυπώσουν με πρωτότυπο και ευφάνταστο τρόπο τις τρεις θεματικές ενότητες, οι οποίες ήταν “η βυζαντινή μας κληρονομιά”, “η πατρίδα των Κούρων” και “Σαρωνικός, η θάλασσά μας”.
   Στο Διαγωνισμό αυτό είχαν συμμετάσχει και εννέα μαθητές από το Γενικό Λύκειο Αναβύσσου με έργα από όλες τις θεματικές ενότητες με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Γεωργούση Ελένη (Θεολόγο-Φιλόλογο, υπεύθυνη της Σχολικής Βιβλιοθήκης του ΓΕΛ Αναβύσσου).

Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2018

ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ


ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Για να δείτε την εργασία των μαθητών, πατήστε εδώ.

Για να δείτε την παρουσίαση των μαθητών, πατήστε εδώ.

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Β΄ΛΥΚΕΙΟΥ - Θ.Ε. 1.2 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ


Θ.Ε 1.2 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
ΚΕΙΜΕΝΟ 1
«Στην αρχή ο Θεός δημιούργησε τον ουρανό και τη γη. Η γη όμως ήταν αόρατη και ασχημάτιστη. Ήταν σκοτάδι πάνω από την άβυσσο… Τότε είπε ο Θεός: “Να γίνει φως”. Κι έγινε φως. Ο Θεός είδε ότι το φως ήταν καλό και το χώρισε από το σκοτάδι. Το φως το ονόμασε ημέρα και το σκοτάδι νύχτα. Ήρθε το βράδυ, ήρθε το πρωί. Πρώτη ημέρα. Μετά είπε ο Θεός: “Να γίνει ουράνιος θόλος…”. Έτσι κι έγινε. Κι ονόμασε ο Θεός τον ουράνιο θόλο “ουρανό”. Ήρθε το βράδυ, ήρθε το πρωί. Δεύτερη ημέρα. Τότε είπε ο Θεός: “Να συγκεντρωθούν τα νερά … και να φανεί η στεριά”. Έτσι κι έγινε. Κι ονόμασε ο Θεός “γη” τη στεριά και τα συγκεντρωμένα νερά τα είπε “θάλασσες”. Μετά είπε… : Να πρασινίσει η γη…. Έτσι κι έγινε. Και είδε ο Θεός ότι ήταν καλό. Ήρθε το βράδυ, ήρθε το πρωί. Τρίτη ημέρα.
Τότε είπε ο Θεός: “Να γίνουν φωτεινά σώματα στο στερέωμα του ουρανού…”. Έτσι κι έγινε. Δημιούργησε ο Θεός τα δύο μεγάλα φωτεινά σώματα, το μεγαλύτερο για να κυριαρχεί την ημέρα, και το μικρότερο για να κυριαρχεί τη νύχτα. Δημιούργησε και τ’ αστέρια και τα έβαλε στον ουρανό για να φωτίζουν τη γη… Και είδε ο Θεός ότι ήταν καλό. Ήρθε το βράδυ, ήρθε το πρωί. Τέταρτη ημέρα. Τότε είπε ο Θεός: “Να γεμίσουν τα νερά με πλήθος ψάρια και πλήθος πουλιά να πετούν στον ουρανό…”. Έτσι δημιούργησε ο Θεός … όλα τα είδη των ζωντανών οργανισμών που κολυμπούν και γεμίζουν τα νερά. Επίσης δημιούργησε όλα τα είδη των πτηνών. Και είδε ο Θεός ότι ήταν καλό. Τα ευλόγησε λοιπόν όλα… Ήρθε το βράδυ, ήρθε το πρωί. Πέμπτη ημέρα.
Τότε είπε ο Θεός: “Να βγάλει η γη κάθε είδος ζωντανού οργανισμού: Όλα τα είδη των ζώων, των ερπετών και των θηρίων”. Έτσι κι έγινε. Και είδε ο Θεός ότι ήταν καλό. Μετά είπε ο Θεός: Ας φτιάξουμε τον άνθρωπο…. Ο Θεός είδε τα δημιουργήματά του και ήταν όλα πάρα πολύ καλά… Ήρθε το βράδυ, ήρθε το πρωί. Έκτη ημέρα.
Έτσι ολοκληρώθηκαν ο ουρανός και η γη και ό,τι υπάρχει σ’ αυτά. Μέχρι την έκτη ημέρα ο Θεός είχε τελειώσει το έργο του και την έβδομη μέρα σταμάτησε να δημιουργεί. Την έβδομη ημέρα την ευλόγησε και την καθαγίασε, γιατί αυτή την ημέρα ολοκλήρωσε τη δημιουργία του και αναπαύθηκε. Έτσι, λοιπόν, δημιουργήθηκαν σταδιακά ο ουρανός και η γη». (Γένεση 1, 1-31)

COMENIUS: TRADITION AND YOUNG GENERATION


COMENIUS: TRADITION AND YOUNG GENERATION




        

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (ΛΗΨΗ)
       
Για να δείτε το φωτογραφικό άλμπουμ με τις παρουσιάσεις των σχολείων, πατήστε εδώ.

ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ


ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ

http://epikaira.gr/article/megali-anakalypsi-rixnei-fos-stis-aparxes-toy-voydismou

Για να δείτε την εργασία των μαθητών πατήστε εδώ.

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΕΟΙ


ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΕΟΙ


Για να δείτε την εργασία των μαθητών πατήστε εδώ.

Για να δείτε την παρουσίαση των μαθητών πατήστε εδώ.

ΜΟΝΑΞΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ


ΜΟΝΑΞΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ


Για να δείτε την εργασία των μαθητών πατήστε εδώ.

ΒΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ


ΒΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ

Για να δείτε την εργασία των μαθητών πατήστε εδώ.

ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Για να δείτε την εργασία των μαθητών πατήστε εδώ.

Για να δείτε τα Power Point πατήστε Power Point A  και Power Point B.

ΔΡΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ


ΔΡΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ( BULLYING)
 Οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Αναβύσσου στο πλαίσιο του μαθήματος της Ερευνητικής Εργασίας με θέμα «Ανθρώπινα Δικαιώματα» και υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Ελένη Γεωργούση (Θεολόγο-Φιλόλογο) συμμετείχαν στη δράση του Χαμόγελου του Παιδιού εν όψει της 6ης Μαρτίου Σχολικής Ημέρας Ενάντια στην Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό. Με βασικό μήνυμα το «ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ» οι μαθητές ζωγράφισαν σχετικά θέματα και έφτιαξαν ένα πόστερ με το οποίο φωτογραφήθηκαν στην αυλή του σχολείου εκδηλώνοντας την αντίθεσή τους στο φαινόμενο του bullying.Τα έργα των μαθητών αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Χαμόγελου του Παιδιού.
Ακολουθούν τα έργα των μαθητών.









Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018


Θ.Ε. 1.2: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Φύλλο εργασίας 1

Στο παρακάτω κείμενο να εντοπίσετε τη στάση του Χριστιανισμού απέναντι στην τεχνολογία και να τη σχολιάσετε.

Τεχνολογία και Θεολογία
«Η τεχνολογία υπόσχεται την ελευθερία, αλλά δεν την εγγυάται. Η τεχνική επαγγέλλεται την απελευθέρωση του ανθρώπου από την ανάγκη, αλλά δεν την εξασφαλίζει. Η τεχνοκρατία μπορεί να επιθυμεί ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας, αλλά δεν είναι σε θέση να σιγουρέψει κανέναν μας για την αίσια έκβαση των εφαρμογών της επιστήμης στην καθημερινή μας ζωή. Υπάρχει κάτι που διαφεύγει από τα όρια της τεχνικής. Αυτό είναι η ανθρώπινη ελευθερία. Το καίριο, κύριο και ζωτικό αίτημα δεν είναι η πρόοδος, η ευημερία, η ανάπτυξη, η ποσοτική αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος ή ακόμα και η βελτίωση των βιοτικών όρων της καθημερινότητας , αλλά είναι η ποιότητα της ζωής μας, η ελευθερία και η ανθρωπιά, δηλαδή η βιωσιμότητα του βίου μας. Το πρόβλημα δεν είναι η μετάβαση από τη "σκάφη" στο ηλεκτρικό πλυντήριο, έστω με "βιολογικό πλύσιμο", αλλά είναι η μετάβαση από την ανάγκη στην ελευθερία, από τον απανθρωπισμό στον εξανθρωπισμό της κοινωνίας μας, από την ποσοτική αύξηση στην ποιοτική ανάπτυξη, από το οικονομικό κέρδος στο οικονομικό όφελος. Αλλιώτικα μπορεί ο "Θαυμαστός, Καινούργιος Κόσμος" να γίνει μια απέραντη φυλακή πολυτελείας ή ένα ευρύχωρο κλουβί ανέσεων. Σε αυτό όμως το αίτημα για τη μετάβαση από την ανάγκη στην ελευθερία κι από την απανθρωπιά στην ανθρωπιά μπορεί να αποδειχθεί δραστική η παρέμβαση της θεολογίας. Εκεί ακριβώς μπορεί σήμερα πια να γίνει λόγος για τις σχέσεις της θεολογίας με την τεχνολογία. Η τεχνική χρειάζεται τη θεολογία μόνο εκεί που υστερεί, σε κάτι το οποίο διαφεύγει των ορίων της.

Κι αυτό που στερείται η τεχνολογία είναι η διασφάλιση της ελευθερίας του ανθρώπου, η κατοχύρωση της ανθρωπιάς του, η εγγύηση της ποιότητας της ζωής του, με δύο λόγια, η νοηματοδότηση της ανθρώπινης ύπαρξης. Το κοινό σημείο θεολογίας και τεχνολογίας είναι ότι κι οι δύο προλογίζουν την ανθρώπινη ελευθερία, ενδιαφέρονται γι’ αυτήν και ασχολούνται άμεσα μαζί της. Η διαφορά τους έγκειται στον τρόπο πρόσβασης: Ενώ η τεχνολογία κινείται στον άξονα της μετάβασης από την ανάγκη στην ελευθερία, η θεολογία λειτουργεί στο πεδίο των σχέσεων της αγάπης με την ελευθερία. Εκείνο που η θεολογία προσθέτει στην απελευθέρωση του ανθρώπου είναι η αγάπη, με την οποία δυναμιτίζει την ανάγκη και προλογίζει την ελευθερία.
»
Μάριος Μπέγζος, Τεχνολογία και Θεολογία, 2009, ηλεκτρ. περιοδικό Αντίφωνο: Επιστήμες, φιλοσοφία, Τέχνες, Θεολογία.








Φύλλο εργασίας 2

Αφού παρακολουθήσετε το απόσπασμά από την ταινία “Μοντέρνοι καιροί” να απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις:

1.     Ποιο πρόβλημα που αφορά τις συνθήκες της σύγχρονης ζωής θέτει ο σκηνοθέτης;
2.  Ποια ηθικά κριτήρια και προϋποθέσεις θα έκαναν τη ζωή των πρωταγωνιστών πιο ανθρώπινη;
























ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΕ ΤΟ "ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ"




ΤΟ “ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ” ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ



   Τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Γενικού Λυκείου Αναβύσσου ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαδραστικής παρέμβασης, πρόληψης και ενημέρωσης από το “Χαμόγελο του παιδιού” για την ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό. Το πρόγραμμα αυτό πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της Ερευνητικής Εργασίας της Α΄ τάξης με θέμα “Ανθρώπινα Δικαιώματα” ύστερα από εισήγηση της καθηγήτριας που διδάσκει το μάθημα, κ. Γεωργούση Ελένης, η οποία διοργάνωσε την εκδήλωση. Στη δράση αυτή συμμετείχαν μαθητές της Α΄τάξης του Λυκείου, ενώ το “Χαμόγελο του παιδιού” εκπροσώπησε η κ. Τεμεκενίδου Πόπη (Ψυχολόγος).
   Βασικός σκοπός της διαδραστικής παρέμβασης ήταν η επισήμανση βασικών ενδείξεων για την κακοποίηση, η ουσιαστική κατανόηση του φαινομένου, η διαχείριση των συναισθημάτων που προκαλούνται, η ανάπτυξη βασικών συμπεριφορών απέναντι στους κινδύνους και η ενημέρωση για το πού και το πώς μπορούμε να ζητήσουμε βοήθεια. Η κ. Τεμεκενίδου, αφού ενημέρωσε τους μαθητές για τις δραστηριότητες του “Χαμόγελου του παιδιού”, τους μίλησε για την εθνική γραμμή SOS για παιδιά 1056, την οποία μπορούν να χρησιμοποιούν σε περίπτωση που χρειάζονται βοήθεια για κάποιο σοβαρό περιστατικό έχοντας τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με ειδικούς ψυχολόγους.
   Στη συνέχεια τους παρουσίασε μία πραγματική ιστορία ενός μαθητή που βίωνε για ένα χρόνο εκφοβισμό από κάποιους συμμαθητές του και αποφάσισε να απευθυνθεί στο “Χαμόγελο του παιδιού” για να ζητήσει βοήθεια. Οι μαθητές παρακολουθώντας αυτήν την περίπτωση, συμμετείχαν βιωματικά και εξέφρασαν τις απόψεις τους για το πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί ένα τέτοιο περιστατικό. Ύστερα από συζήτηση που ακολούθησε, ενημερώθηκαν για τον τρόπο που είναι ανάγκη να διαχειριζόμαστε τέτοιου είδους καταστάσεις λαμβάνοντας το μήνυμα ότι είναι ανάγκη να παίρνουμε θέση στο τι θεωρούμε δίκαιο και τι άδικο.