Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΕ ΤΟ "ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ"




ΤΟ “ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ” ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ



   Τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Γενικού Λυκείου Αναβύσσου ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαδραστικής παρέμβασης, πρόληψης και ενημέρωσης από το “Χαμόγελο του παιδιού” για την ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό. Το πρόγραμμα αυτό πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της Ερευνητικής Εργασίας της Α΄ τάξης με θέμα “Ανθρώπινα Δικαιώματα” ύστερα από εισήγηση της καθηγήτριας που διδάσκει το μάθημα, κ. Γεωργούση Ελένης, η οποία διοργάνωσε την εκδήλωση. Στη δράση αυτή συμμετείχαν μαθητές της Α΄τάξης του Λυκείου, ενώ το “Χαμόγελο του παιδιού” εκπροσώπησε η κ. Τεμεκενίδου Πόπη (Ψυχολόγος).
   Βασικός σκοπός της διαδραστικής παρέμβασης ήταν η επισήμανση βασικών ενδείξεων για την κακοποίηση, η ουσιαστική κατανόηση του φαινομένου, η διαχείριση των συναισθημάτων που προκαλούνται, η ανάπτυξη βασικών συμπεριφορών απέναντι στους κινδύνους και η ενημέρωση για το πού και το πώς μπορούμε να ζητήσουμε βοήθεια. Η κ. Τεμεκενίδου, αφού ενημέρωσε τους μαθητές για τις δραστηριότητες του “Χαμόγελου του παιδιού”, τους μίλησε για την εθνική γραμμή SOS για παιδιά 1056, την οποία μπορούν να χρησιμοποιούν σε περίπτωση που χρειάζονται βοήθεια για κάποιο σοβαρό περιστατικό έχοντας τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με ειδικούς ψυχολόγους.
   Στη συνέχεια τους παρουσίασε μία πραγματική ιστορία ενός μαθητή που βίωνε για ένα χρόνο εκφοβισμό από κάποιους συμμαθητές του και αποφάσισε να απευθυνθεί στο “Χαμόγελο του παιδιού” για να ζητήσει βοήθεια. Οι μαθητές παρακολουθώντας αυτήν την περίπτωση, συμμετείχαν βιωματικά και εξέφρασαν τις απόψεις τους για το πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί ένα τέτοιο περιστατικό. Ύστερα από συζήτηση που ακολούθησε, ενημερώθηκαν για τον τρόπο που είναι ανάγκη να διαχειριζόμαστε τέτοιου είδους καταστάσεις λαμβάνοντας το μήνυμα ότι είναι ανάγκη να παίρνουμε θέση στο τι θεωρούμε δίκαιο και τι άδικο.