Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ



ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ

   Στις 31 Μαρτίου 2016, στις 14:00 μ.μ., πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Λύκειο
Αναβύσσου μια ιδιαίτερη εκδήλωση. Συγκεκριμένα, μαθητές από όλες τις τάξεις του Λυκείου μαζί με την καθηγήτριά τους κ. Ελένη Γεωργούση  (Θεολόγο-Φιλόλογο) διοργάνωσαν μια εκδήλωση που είχε τη μορφή ενός ενδοσχολικού μαθητικού συνεδρίου με θέμα «Θρησκεία και Επιστήμη». Πρόκειται για μια ιδιαίτερη διδακτική τεχνική, όπου οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να λάβουν πρωτοβουλίες, να αυτενεργήσουν, να εργαστούν ομαδικά, να εκφράσουν τις απόψεις τους και να έρθουν σε επαφή και επικοινωνία με την ευρύτερη τοπική κοινωνία.
   Οι μαθητές με το συντονισμό της καθηγήτριάς τους είχαν ξεκινήσει την επεξεργασία του θέματος από την αρχή της σχολικής χρονιάς στο πλαίσιο του μαθήματος των Θρησκευτικών, όπου έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τη σχέση θρησκείας και επιστήμης. Αφού ερεύνησαν τον τρόπο που δραστηριοποιείται η καθεμία, τη δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ τους και το εάν και κατά πόσο ένας επιστήμονας μπορεί παράλληλα να πιστεύει και στο Θεό, κατέγραψαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους και τα παρουσίασαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.
   Ειδικότερα, στην εκδήλωση αυτή πήραν μέρος μαθητές που έκαναν σχετικές εισηγήσεις και η οργανωτική επιτροπή μαθητών που είχε αναλάβει την εγγραφή των συμμετεχόντων, τη διανομή υλικού, την κατανομή των θέσεων στο χώρο της αίθουσας εκδηλώσεων του σχολείου και την οργάνωση μπουφέ για το τέλος της εκδήλωσης. Ακόμα, συμμετείχαν η οργανωτική επιτροπή ερωτήσεων, που συγκέντρωνε ερωτήσεις και απορίες των μαθητών, η δημοσιογραφική ομάδα των μαθητών που κατέγραψε την εκδήλωση με οπτικοακουστικά μέσα, έλαβε συνεντεύξεις και έγραψε σχετικά άρθρα και άλλοι μαθητές ως ακροατές.
   Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση αυτή κατόπιν επιθυμίας των μαθητών είχε προσκληθεί και ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, ο οποίος συνδυάζοντας την επιστήμη και τη θρησκεία στη ζωή του, δέχτηκε με χαρά να απαντήσει σε ερωτήσεις τους για τη σχέση θρησκείας και επιστήμης και δήλωσε ενθουσιασμένος από τον τρόπο οργάνωσης του συνεδρίου και τα αποτελέσματα των ερευνών των μαθητών.
   Επιπλέον, συμμετείχαν η διευθύντρια και οι καθηγητές του σχολείου, διευθυντές και καθηγητές όμορων σχολείων, γονείς και εκπρόσωποι τοπικών φορέων. Επίσης, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο προϊστάμενος της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής κ. Στέφανος Καπέλλας και ο παιδαγωγικός σύμβουλος του σχολείου μας και παράλληλα σύμβουλος Θεολόγων κ. Άγγελος Βαλλιανάτος.
   Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 16:30 μ.μ. και όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν μεταξύ τους και να ανταλλάξουν απόψεις απολαμβάνοντας παράλληλα τα αλμυρά και γλυκά εδέσματα που είχαν ετοιμάσει οι μαθητές του σχολείου.
   Στη συνέχεια ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση, όπως το κατέγραψε η δημοσιογραφική ομάδα των μαθητών.

                                                                        Η υπεύθυνη διοργάνωσης

                                                           Ελένη Γεωργούση (Θεολόγος-Φιλόλογος)










ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ ΣΤΟ CERN




Μία πραγματικά πολύτιμη εμπειρία απέκτησαν μαθητές του Γενικού Λυκείου Αναβύσσου που επισκέφτηκαν το CERN της Ελβετίας, ύστερα από την ευγενική χορηγία της Μητρόπολης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής ως επιβράβευση για την επιτυχή διοργάνωση και διεξαγωγή του ενδοσχολικού μαθητικού συνεδρίου με θέμα «Θρησκεία και Επιστήμη» που είχε πραγματοποιηθεί στο χώρο του σχολείου στις 31 Μαρτίου 2016 με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Γεωργούση Ελένη (Θεολόγο - Φιλόλογο).Οι μαθητές που επισκέφτηκαν το CERN ήταν αριστούχοι μαθητές Θετικών Επιστημών της Β και της Γ΄ τάξης του σχολείου, οι οποίοι είχαν συμμετάσχει στο συνέδριο και σύμφωνα με την πρόταση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής μετέβησαν στο CERN για να ερευνήσουν διεξοδικότερα το θέμα του συνεδρίου.

Η ομάδα των μαθητών αποτελούμενη από την Αδαναλόγλου Θεοδώρα, τον Θεοδωρίδη Φώτη, τη Λακέ Μαντώ, την Πανάγου Ευγενία, τη Χατζηβουκούδη Μυρτώ, τον Ακαρέπη Ανδρέα, την Κονδύλη Λίλα, τη Μακροδημήτρη Κωνσταντίνα, την Προύντζου Ελενα και τη Χατζηλιάδη Νικολέτα, συνοδευόμενη από τη Διευθύντρια του σχολείου κα Σπύρου Χριστίνα και την εκπαιδευτικό κα Γεωργούση Ελένη, μετέβη στη Γενεύη κατά το χρονικό διάστημα 10 έως 13 Ιανουαρίου 2017.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην πόλη της Γενεύης και να δουν από κοντά μεταξύ άλλων

1. τη λίμνη Λε Μαν με το μοναδικό συντριβάνι Jet d? eau, το οποίο με ύψος 140 μέτρα εκτοξεύει 500 λίτρα νερό το δευτερόλεπτο

2. τους Αγγλικούς κήπους με το περίφημο ρολόι από λουλούδια

3.  την κεντρική πλατεία της Γενεύης (Place Neuve), η οποία περιστοιχίζεται από την Όπερα κα το Μέγαρο Μουσικής

4. το πάρκο Parc des Bastions με τα αγάλματα των τεσσάρων ηγετών της μεταρρύθμισης και το Πανεπιστήμιο της πόλης

5.  τον καθεδρικό ναό του Αγίου Πέτρου

6. το Παλάτι των Εθνών, όπου βρίσκεται η ευρωπαϊκή έδρα του Ο.Η.Ε.

7. τον περίφημο Βοτανικό κήπο της Γενεύης.

Στις 12 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη στο CERN (Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Σωματιδιακής Φυσικής), το μεγαλύτερο στον κόσμο ερευνητικό κέντρο του είδους του. Η ίδρυση του το 1954 αποτέλεσε μία από τις πρώτες κοινές ευρωπαϊκές προσπάθειες και συνιστά ένα φωτεινό παράδειγμα διεθνούς συνεργασίας. Τα 12 ιδρυτικά κράτη - μέλη (στα οποία ανήκει και η Ελλάδα), έχουν αυξηθεί σήμερα σε 22. Περίπου 6.500 επιστήμονες, δηλαδή σχεδόν το 50% των επιστημόνων σε όλο τον κόσμο που ασχολούνται με τα σωματίδια, χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις του CERN. Οι επιστήμονες αυτοί εκπροσωπούν 500 Πανεπιστήμια και πάνω από 80 εθνότητες.

Έργο του CERN είναι η διερεύνηση των πλέον θεμελιωδών ερωτημάτων: Τι είναι η ύλη; Από πού προέρχεται; Πώς συγκρατείται για να σχηματίσει άστρα πλανήτες και ανθρώπινα όντα; Ποιά είναι τα συστατικά της ύλης στην πιό στοιχειώδη μορφή; Πώς είναι φτιαγμένο το σύμπαν; Ο κύριος εξοπλισμός του Εργαστηρίου, οι επιταχυντές των σωματιδίων και οι ανιχνευτές, συγκαταλέγονται στα μεγαλύτερα και πολυπλοκότερα επιστημονικά όργανα στον κόσμο. Οι επιταχυντές είναι διατάξεις που επιταχύνουν σωματίδια (ηλεκτρόνια, πρωτόνια κ.α.) σε πολύ μεγάλες ταχύτητες και ενέργειες. Μέσω της σύγκρουσης αυτών των σωματιδίων με ακίνητους στόχους ή μεταξύ τους και της καταγραφής των αποτελεσμάτων των συγκρούσεων με ανιχνευτές, οι Φυσικοί μπορούν να ανακαλύψουν τις δυνάμεις που ασκούνται μεταξύ των σωματιδίων. Στο CERN, οι δέσμες των σωματιδίων χρησιμοποιούνται για να διεισδύσουν μέσα στην καρδιά της ύλης και να δημιουργήσουν καταστάσεις ανάλογες με αυτές που επικρατούσαν λίγο μετά τη Μεγάλη Έκρηξη. Οι ερευνητές του CERN εξετάζουν εκατομμύρια από ασυνήθιστα γεγονότα προσπαθώντας να καταλάβουν πώς, μετά από περίπου 14 δισεκατομμύρια χρόνια, το Σύμπαν κατέληξε σε ό,τι βλέπουμε σήμερα. Για να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα, το CERN έχει κατασκευάσει ένα νέο επιταχυντή, τον Μεγάλο Επιταχυντή Συγκρουόμενων Δεσμών Αδρονίων (Large Hadron Collider LHC) μήκους 27 km σε τούνελ 100 μέτρα κάτω από τη γη διασχίζοντας τα σύνορα Γαλλίας - Ελβετίας που ξεκίνησε την κανονική λειτουργία του τον Οκτώβριο του 2009.

Οι μαθητές, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τους στο CERN, ξεναγήθηκαν στις εκθέσεις «Μικρόκοσμος» και «Universe of Particles», όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν μυστικά του Σύμπαντος μέσα από διαδραστικές δραστηριότητες. Στη συνέχεια, παρακολούθησαν την εισήγηση της κας Χατζηφωτιάδου Δέσποινας, ερευνήτριας Πυρηνικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Bologna της Ιταλίας, η οποία αναφέρθηκε στον τρόπο λειτουργίας του CERN και τα επιτεύγματά του. Έπειτα, ακολούθησε επίσκεψη και ξενάγηση στο Synchrocyclotron, τον πρώτο επιταχυντή του CERN που κατασκευάσθηκε το 1957. Τέλος, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις ενός από τα τέσσερα μεγάλα πειράματα που διεξάγονται στο CERN. Πρόκειται για το πείραμα ATLAS, έναν τεράστιο ανιχνευτή μεγέθους ενός πενταώροφου κτιρίου, που μετρά τις ενέργειες, τις διευθύνσεις καθώς και την ταυτότητα των σωματιδίων που προέρχονται από τις συγκρούσεις δύο δεσμών πρωτονίων. Το πείραμα ATLAS κάνει έρευνες εκτός από το μποζόνιο Higgs και για τις έξτρα διαστάσεις και τα τυχόν υπερσυμμετρικά σωματίδια, σαν συστατικά σκοτεινής ύλης.

Οι μαθητές ύστερα από αυτήν την επίσκεψη δήλωσαν ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι από τις γνώσεις και την εμπειρία που απέκτησαν και ευχαρίστησαν το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο για τη μοναδική ευκαιρία που τους πρόσφερε, ενώ παράλληλα ενημέρωσαν την κοινότητα του σχολείου τους για τα αποτελέσματα των εργασιών τους στο CERN.

Γεωργούση Ελένη (Θεολόγος - Φιλόλογος)

 

Για να δείτε το φωτογραφικό υλικό, πατήστε εδώ.