Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018



ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 
ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ





   Την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018, οι μαθητές της Β΄τάξης του Γενικού Λυκείου Αναβύσσου συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη με θέμα «Σχέσεις και αυτοεκτίμηση». Η δραστηριότητα αυτή διοργανώθηκε από την καθηγήτρια κ. Ελένη Γεωργούση, θεολόγο-φιλόλογο, στο πλαίσιο των μαθημάτων της Φιλοσοφίας και των Θρησκευτικών που διδάσκει.
   Οι μαθητές κατά την επίσκεψή τους στο κτίριο όπου στεγάζεται η Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και παρακολούθησαν σε διαφορετικές αίθουσες το πρόγραμμα από τις εισηγήτριες  κ. Αικατερίνη Σοφιανοπούλου( MSc in Stress Management, Ψυχολόγος) και κ. Αναστασία Σοφιανοπούλου (PhD,Ψυχολόγος, Δρ Κλινικής Ψυχολογίας ΕΚΠΑ).
Σκοπός του προγράμματος ήταν οι μαθητές να βοηθηθούν να γνωρίσουν λίγο περισσότερο τον εαυτό τους, να ξεκλειδώσουν τα θετικά χαρακτηριστικά τους, να τονώσουν τις μεταξύ τους σχέσεις και να αρχίσουν να χτίζουν καλύτερα την αυτοεκτίμησή τους.
   Για την επίτευξη αυτού του σκοπού ερευνήθηκαν τα παρακάτω ερωτήματα:
·      Τι είναι η αυτοεκτίμηση, τι την ενισχύει και τι την αποδυναμώνει;
·      Πώς μπορούμε να διαμορφώσουμε μια θετικότερη εικόνα για τον εαυτό μας;
·      Πώς διαμορφώνουμε υγιείς και ειλικρινείς διαπροσωπικές σχέσεις;
 Οι μαθητές κατά την επεξεργασία των ερωτημάτων έλαβαν μέρος σε βιωματικές ασκήσεις, παρακολούθησαν σχετικό βίντεο, διατύπωσαν τις απόψεις τους και συζήτησαν τρόπους που θα τους βοηθήσουν να τονώσουν την αυτοεκτίμησή τους. Από τη συζήτηση προέκυψε ότι τα βήματα που είναι ανάγκη να ακολουθεί κάποιος για να δυναμώνει την αυτοεκτίμησή του είναι
·      να μιλάει θετικά στον εαυτό του
·      να σκέφτεται τι έχει καταφέρει μέχρι στιγμής
·      να καταγράφει τους στόχους του και να προσπαθεί να τους πετύχει
·      να φαντάζεται τον εαυτό του να τα καταφέρνει
·      να καταγράφει κάθε μέρα τρία πράγματα που τον έκαναν πραγματικά χαρούμενο
   Εκείνο, όμως, που έχει σημασία και κάνει πραγματικά ευτυχισμένο κάποιον είναι η δύναμη της αγάπης που οδηγεί στην επίτευξη υγιών διαπροσωπικών σχέσεων.