Δευτέρα 29 Μαΐου 2023

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ E TWINNING “TEENAGERS DISCOVER THE BENEFITS OF READING BOOKS”





 Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2022-2023 πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Λύκειο Αναβύσσου το ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα e twinning με τίτλο “Teenagers discover the benefits of reading books”. Το πρόγραμμα αυτό δημιούργησε και συντόνισε η εκπαιδευτικός Γεωργούση Ελένη (Θεολόγος-Φιλόλογος) και εγκρίθηκε από την Ελληνική Υπηρεσία Υποστήριξης της δράσης eTwinning. 

Το eTwinning αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσω της οποίας σχολεία από διαφορετικές  ευρωπαϊκές  χώρες  με  τη  χρήση  των  Τεχνολογιών  Πληροφορίας  και  Επικοινωνίας  (ΤΠΕ) συνεργάζονται  ώστε  να  αποκομίσουν  παιδαγωγικά,  κοινωνικά  και  πολιτισμικά  οφέλη.  Το  eTwinning (https://www.etwinning.net) -η Κοινότητα των Σχολείων της Ευρώπης- είναι μια ασφαλής διαδικτυακή πλατφόρμα που παρέχει ευρύ φάσμα δυνατοτήτων για συνεργατικές δραστηριότητες, όπως κοινά έργα σχολείων σε υπερεθνικό αλλά και σε εθνικό επίπεδο. 

Σε αυτό το πρόγραμμα έγινε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιηθούν οι έφηβοι για τα οφέλη της ανάγνωσης των βιβλίων. Αφορμή για την πραγματοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος στάθηκε το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι έφηβοι προτιμούν να περνούν πολλές ώρες στα social media ή στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και αποφεύγουν να διαβάζουν βιβλία. Ωστόσο, η ανάγνωση βιβλίων βοηθάει στην ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας και στην γλωσσική, συναισθηματική και ηθική καλλιέργεια. 

Στόχοι του προγράμματος ήταν οι παρακάτω:

1. Καλλιέργεια θετικής στάσης και αγάπης για τα βιβλία.

2. Η ανάπτυξη της κριτικής και δημιουργικής σκέψης των μαθητών.

3. Γνωριμία και συνεργασία με μαθητές από ευρωπαϊκά σχολεία για την προώθηση της ενότητας και την καλλιέργεια της ευρωπαϊκής συνείδησης.

4. Η γνώση των συγγραφέων και του έργου τους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και η επίγνωση της ποιότητας του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

5. Η δημιουργία ευκαιριών έκφρασης απόψεων και ιδεών για τις αξίες της ζωής που προκύπτουν μέσα από την επαφή των μαθητών με τα λογοτεχνικά βιβλία.

6. Η έκφραση των συναισθημάτων των μαθητών μέσω εικονογράφησης και δραματοποίησης. Ανάπτυξη συναισθηματικής νοημοσύνης.

7. Αισθητική καλλιέργεια των μαθητών.

8. Καλλιέργεια γλωσσικής έκφρασης με έμμεσο και βιωματικό τρόπο.

9. Διεύρυνση του γνωστικού πεδίου των μαθητών.

10. Ενίσχυση της κοινωνικοποίησης μέσω της κατανόησης του πολιτισμού, των κοινωνικών αξιών και των κοινωνικών προβλημάτων.

11. Ανάπτυξη συνεργατικής ικανότητας. Καλλιέργεια της ικανότητας του μαθητή να κατανοεί τα προβλήματα και τις δυσκολίες των άλλων και να αναγνωρίζει τη σημασία της συνεργασίας και της αμοιβαιότητας.

   Με βάση, λοιπόν, αυτό το σκεπτικό οι μαθητές συνεργάστηκαν τόσο μεταξύ τους, όσο και με τους μαθητές άλλων ευρωπαϊκών χωρών ανταλλάσσοντάς απόψεις για τη σημασία της φιλαναγνωσίας και συμμετέχοντας σε ενδιαφέρουσες δράσεις που τους έφεραν σε επαφή με τον χώρο του βιβλίου. Συγκεκριμένα, επέλεξαν κάποια λογοτεχνικά βιβλία που τους άρεσαν και έφτιαξαν ψηφιακές βιβλιοπαρουσιάσεις αποδίδοντας το περιεχόμενο των βιβλίων με σύντομες περιλήψεις, εικόνες, σκίτσα και μουσική.

  Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχαν τα ακόλουθα σχολεία: 

1. Γενικό Λύκειο Αναβύσσου (Ελλάδα)

2. C.N.MIHAI EMINESCU ORADEA(Ρουμανία)


Η συνεργασία των μαθητών πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια του δικτυακού τόπου twinspace της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας Σχολικής Εκπαίδευσης (ESEP). Η επικοινωνία μεταξύ των μαθητών και των καθηγητών έγινε στην αγγλική γλώσσα. 



Τελικό προϊόν του προγράμματος είναι ένα ψηφιακό λογοτεχνικό περιοδικό, το οποίο περιλαμβάνει τις βιντεοπαρουσιάσεις των βιβλίων και το υλικό των δράσεων των μαθητών. 

Για να δείτε το ψηφιακό λογοτεχνικό περιοδικό, επιλέξτε τον σύνδεσμο https://read.bookcreator.com/2gdPsvSalJQMl9Z4ogGaTgy2jOZ2/9l04eH1hQXOwEvVwydjWRQ (αγγλική έκδοση)

https://read.bookcreator.com/2gdPsvSalJQMl9Z4ogGaTgy2jOZ2/2KGfKKgjTaSV-kfrVec7cA (ελληνική έκδοση)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου