Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018


Θ.Ε. 1.2: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Φύλλο εργασίας 1

Στο παρακάτω κείμενο να εντοπίσετε τη στάση του Χριστιανισμού απέναντι στην τεχνολογία και να τη σχολιάσετε.

Τεχνολογία και Θεολογία
«Η τεχνολογία υπόσχεται την ελευθερία, αλλά δεν την εγγυάται. Η τεχνική επαγγέλλεται την απελευθέρωση του ανθρώπου από την ανάγκη, αλλά δεν την εξασφαλίζει. Η τεχνοκρατία μπορεί να επιθυμεί ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας, αλλά δεν είναι σε θέση να σιγουρέψει κανέναν μας για την αίσια έκβαση των εφαρμογών της επιστήμης στην καθημερινή μας ζωή. Υπάρχει κάτι που διαφεύγει από τα όρια της τεχνικής. Αυτό είναι η ανθρώπινη ελευθερία. Το καίριο, κύριο και ζωτικό αίτημα δεν είναι η πρόοδος, η ευημερία, η ανάπτυξη, η ποσοτική αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος ή ακόμα και η βελτίωση των βιοτικών όρων της καθημερινότητας , αλλά είναι η ποιότητα της ζωής μας, η ελευθερία και η ανθρωπιά, δηλαδή η βιωσιμότητα του βίου μας. Το πρόβλημα δεν είναι η μετάβαση από τη "σκάφη" στο ηλεκτρικό πλυντήριο, έστω με "βιολογικό πλύσιμο", αλλά είναι η μετάβαση από την ανάγκη στην ελευθερία, από τον απανθρωπισμό στον εξανθρωπισμό της κοινωνίας μας, από την ποσοτική αύξηση στην ποιοτική ανάπτυξη, από το οικονομικό κέρδος στο οικονομικό όφελος. Αλλιώτικα μπορεί ο "Θαυμαστός, Καινούργιος Κόσμος" να γίνει μια απέραντη φυλακή πολυτελείας ή ένα ευρύχωρο κλουβί ανέσεων. Σε αυτό όμως το αίτημα για τη μετάβαση από την ανάγκη στην ελευθερία κι από την απανθρωπιά στην ανθρωπιά μπορεί να αποδειχθεί δραστική η παρέμβαση της θεολογίας. Εκεί ακριβώς μπορεί σήμερα πια να γίνει λόγος για τις σχέσεις της θεολογίας με την τεχνολογία. Η τεχνική χρειάζεται τη θεολογία μόνο εκεί που υστερεί, σε κάτι το οποίο διαφεύγει των ορίων της.

Κι αυτό που στερείται η τεχνολογία είναι η διασφάλιση της ελευθερίας του ανθρώπου, η κατοχύρωση της ανθρωπιάς του, η εγγύηση της ποιότητας της ζωής του, με δύο λόγια, η νοηματοδότηση της ανθρώπινης ύπαρξης. Το κοινό σημείο θεολογίας και τεχνολογίας είναι ότι κι οι δύο προλογίζουν την ανθρώπινη ελευθερία, ενδιαφέρονται γι’ αυτήν και ασχολούνται άμεσα μαζί της. Η διαφορά τους έγκειται στον τρόπο πρόσβασης: Ενώ η τεχνολογία κινείται στον άξονα της μετάβασης από την ανάγκη στην ελευθερία, η θεολογία λειτουργεί στο πεδίο των σχέσεων της αγάπης με την ελευθερία. Εκείνο που η θεολογία προσθέτει στην απελευθέρωση του ανθρώπου είναι η αγάπη, με την οποία δυναμιτίζει την ανάγκη και προλογίζει την ελευθερία.
»
Μάριος Μπέγζος, Τεχνολογία και Θεολογία, 2009, ηλεκτρ. περιοδικό Αντίφωνο: Επιστήμες, φιλοσοφία, Τέχνες, Θεολογία.








Φύλλο εργασίας 2

Αφού παρακολουθήσετε το απόσπασμά από την ταινία “Μοντέρνοι καιροί” να απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις:

1.     Ποιο πρόβλημα που αφορά τις συνθήκες της σύγχρονης ζωής θέτει ο σκηνοθέτης;
2.  Ποια ηθικά κριτήρια και προϋποθέσεις θα έκαναν τη ζωή των πρωταγωνιστών πιο ανθρώπινη;
























ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΕ ΤΟ "ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ"




ΤΟ “ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ” ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ



   Τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Γενικού Λυκείου Αναβύσσου ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαδραστικής παρέμβασης, πρόληψης και ενημέρωσης από το “Χαμόγελο του παιδιού” για την ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό. Το πρόγραμμα αυτό πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της Ερευνητικής Εργασίας της Α΄ τάξης με θέμα “Ανθρώπινα Δικαιώματα” ύστερα από εισήγηση της καθηγήτριας που διδάσκει το μάθημα, κ. Γεωργούση Ελένης, η οποία διοργάνωσε την εκδήλωση. Στη δράση αυτή συμμετείχαν μαθητές της Α΄τάξης του Λυκείου, ενώ το “Χαμόγελο του παιδιού” εκπροσώπησε η κ. Τεμεκενίδου Πόπη (Ψυχολόγος).
   Βασικός σκοπός της διαδραστικής παρέμβασης ήταν η επισήμανση βασικών ενδείξεων για την κακοποίηση, η ουσιαστική κατανόηση του φαινομένου, η διαχείριση των συναισθημάτων που προκαλούνται, η ανάπτυξη βασικών συμπεριφορών απέναντι στους κινδύνους και η ενημέρωση για το πού και το πώς μπορούμε να ζητήσουμε βοήθεια. Η κ. Τεμεκενίδου, αφού ενημέρωσε τους μαθητές για τις δραστηριότητες του “Χαμόγελου του παιδιού”, τους μίλησε για την εθνική γραμμή SOS για παιδιά 1056, την οποία μπορούν να χρησιμοποιούν σε περίπτωση που χρειάζονται βοήθεια για κάποιο σοβαρό περιστατικό έχοντας τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με ειδικούς ψυχολόγους.
   Στη συνέχεια τους παρουσίασε μία πραγματική ιστορία ενός μαθητή που βίωνε για ένα χρόνο εκφοβισμό από κάποιους συμμαθητές του και αποφάσισε να απευθυνθεί στο “Χαμόγελο του παιδιού” για να ζητήσει βοήθεια. Οι μαθητές παρακολουθώντας αυτήν την περίπτωση, συμμετείχαν βιωματικά και εξέφρασαν τις απόψεις τους για το πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί ένα τέτοιο περιστατικό. Ύστερα από συζήτηση που ακολούθησε, ενημερώθηκαν για τον τρόπο που είναι ανάγκη να διαχειριζόμαστε τέτοιου είδους καταστάσεις λαμβάνοντας το μήνυμα ότι είναι ανάγκη να παίρνουμε θέση στο τι θεωρούμε δίκαιο και τι άδικο.
  
                       
                                                      

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΛΥΡΕΙΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ


           
        ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ ΣΤΟ ΛΥΡΕΙΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ

                                 

   Την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017 οι μαθητές της Α΄τάξης του τμήματος της Ερευνητικής Εργασίας με θέμα «Ανθρώπινα δικαιώματα» και υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Γεωργούση Ελένη, επισκέφτηκαν το Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα.
Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε με σκοπό να γνωρίσουν οι μαθητές από κοντά ένα κέντρο που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των παιδιών με το να φροντίζει για την ομαλή διαβίωσή τους καλύπτοντας τις ανάγκες τους και προσφέροντάς τους μια ζεστή οικογένεια που για διάφορους λόγους στερήθηκαν.
   Το Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα ιδρύθηκε το 1967 από 12 μοναχές και από το 1969 κι έπειτα, το ίδρυμα ευεργετήθηκε με τη σημαντική δωρεά του Καπτά- Μάρκου Λύρα. Τα παιδιά διαβιούν σε διώροφα σπίτια, όλα κτισμένα με δωρεές. Λειτουργούν 6 σπίτια που στεγάζουν 10 με 12 παιδιά το καθένα. Σε κάθε σπίτι μια μοναχή, που τα παιδιά αποκαλούν «μάνα», φροντίζει μια ομάδα παιδιών διαφόρων ηλικιών.
 Ειδικότερα, σκοπός του Ιδρύματος είναι η δωρεάν φροντίδα, ανατροφή, περίθαλψη και εκπαίδευση απροστάτευτων παιδιών που στερούνται γονέων είτε γιατί αυτοί δεν βρίσκονται στη ζωή είτε γιατί έχουν κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.
   Τους μαθητές του σχολείου μας υποδέχτηκαν κάποιες από τις μοναχές και τα παιδιά του Δημοτικού σχολείου του Λυρείου συνοδευόμενα από τη δασκάλα τους. Ακολούθησαν συγκινητικές στιγμές, καθώς οι μαθητές του Λυκείου Αναβύσσου πρόσφεραν δώρα στα παιδιά, συζήτησαν και έπαιξαν μαζί τους. Ακόμα, πρόσφεραν στο Ίδρυμα τρόφιμα που συγκεντρώθηκαν με τη συνδρομή μαθητών και καθηγητών του Λυκείου Αναβύσσου.
   Ύστερα, από αυτήν την πολύτιμη εμπειρία που απόκτησαν, αναχώρησαν με την υπόσχεση να επιστρέψουν σύντομα για να επισκεφτούν και πάλι τους μικρούς φίλους τους.



                                           



ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 
ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ





   Την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018, οι μαθητές της Β΄τάξης του Γενικού Λυκείου Αναβύσσου συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη με θέμα «Σχέσεις και αυτοεκτίμηση». Η δραστηριότητα αυτή διοργανώθηκε από την καθηγήτρια κ. Ελένη Γεωργούση, θεολόγο-φιλόλογο, στο πλαίσιο των μαθημάτων της Φιλοσοφίας και των Θρησκευτικών που διδάσκει.
   Οι μαθητές κατά την επίσκεψή τους στο κτίριο όπου στεγάζεται η Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και παρακολούθησαν σε διαφορετικές αίθουσες το πρόγραμμα από τις εισηγήτριες  κ. Αικατερίνη Σοφιανοπούλου( MSc in Stress Management, Ψυχολόγος) και κ. Αναστασία Σοφιανοπούλου (PhD,Ψυχολόγος, Δρ Κλινικής Ψυχολογίας ΕΚΠΑ).
Σκοπός του προγράμματος ήταν οι μαθητές να βοηθηθούν να γνωρίσουν λίγο περισσότερο τον εαυτό τους, να ξεκλειδώσουν τα θετικά χαρακτηριστικά τους, να τονώσουν τις μεταξύ τους σχέσεις και να αρχίσουν να χτίζουν καλύτερα την αυτοεκτίμησή τους.
   Για την επίτευξη αυτού του σκοπού ερευνήθηκαν τα παρακάτω ερωτήματα:
·      Τι είναι η αυτοεκτίμηση, τι την ενισχύει και τι την αποδυναμώνει;
·      Πώς μπορούμε να διαμορφώσουμε μια θετικότερη εικόνα για τον εαυτό μας;
·      Πώς διαμορφώνουμε υγιείς και ειλικρινείς διαπροσωπικές σχέσεις;
 Οι μαθητές κατά την επεξεργασία των ερωτημάτων έλαβαν μέρος σε βιωματικές ασκήσεις, παρακολούθησαν σχετικό βίντεο, διατύπωσαν τις απόψεις τους και συζήτησαν τρόπους που θα τους βοηθήσουν να τονώσουν την αυτοεκτίμησή τους. Από τη συζήτηση προέκυψε ότι τα βήματα που είναι ανάγκη να ακολουθεί κάποιος για να δυναμώνει την αυτοεκτίμησή του είναι
·      να μιλάει θετικά στον εαυτό του
·      να σκέφτεται τι έχει καταφέρει μέχρι στιγμής
·      να καταγράφει τους στόχους του και να προσπαθεί να τους πετύχει
·      να φαντάζεται τον εαυτό του να τα καταφέρνει
·      να καταγράφει κάθε μέρα τρία πράγματα που τον έκαναν πραγματικά χαρούμενο
   Εκείνο, όμως, που έχει σημασία και κάνει πραγματικά ευτυχισμένο κάποιον είναι η δύναμη της αγάπης που οδηγεί στην επίτευξη υγιών διαπροσωπικών σχέσεων.