Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ETWINNING ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΤΙΚΕΤΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι το Γενικό Λύκειο Αναβύσσου βραβεύτηκε με την Εθνική Ετικέτα Ποιότητας eTwinning, για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ολοκληρώθηκε κατά τη σχολική χρονιά 2022-2023, με τίτλο “Teenagers discover the benefits of reading books”.  Το πρόγραμμα αυτό δημιούργησε και συντόνισε η εκπαιδευτικός Γεωργούση Ελένη (Θεολόγος-Φιλόλογος) και πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του σχολείου της Ρουμανίας  C.N.Mihai Eminescu Oradea . Oι μαθητές του σχολείου μας συνεργάστηκαν τόσο μεταξύ τους, όσο και με τους μαθητές της Ρουμανίας ανταλλάσσοντάς απόψεις για τη σημασία της φιλαναγνωσίας και συμμετέχοντας σε ενδιαφέρουσες δράσεις που τους έφεραν σε επαφή με τον χώρο του βιβλίου. Συγκεκριμένα, επέλεξαν κάποια λογοτεχνικά βιβλία που τους άρεσαν και έφτιαξαν ψηφιακές βιβλιοπαρουσιάσεις αποδίδοντας το περιεχόμενο των βιβλίων με σύντομες περιλήψεις, εικόνες, σκίτσα και μουσική.
Τελικό προϊόν του προγράμματος είναι ένα ψηφιακό λογοτεχνικό περιοδικό, το οποίο περιλαμβάνει τις βιντεοπαρουσιάσεις των βιβλίων και το υλικό των δράσεων των μαθητών. Για να δείτε το ψηφιακό λογοτεχνικό περιοδικό, πατήστε εδώ.
Η απονομή Ετικέτας Ποιότητας αποτελεί απτή αναγνώριση του υψηλού επιπέδου των eTwinning δραστηριοτήτων των συμμετεχόντων, μαθητών και εκπαιδευτικών, αλλά και της συνεργασίας των σχολείων, όπως προκύπτει από το παρακάτω σχόλιο του Εθνικού Οργανισμού Υποστήριξης E Twinning: 
"Υλοποιήσατε ένα ενδιαφέρον έργο με θέμα τη φιλαναγνωσία, προσεγγίζοντας την αγάπη για το βιβλίο μέσα από ποικίλες δραστηριότητες με τον εταίρο σας. Στα θετικά του σημεία ήταν: - η συμμετοχή των μαθητών σε ευρωπαϊκές ομάδες - οι συνεργατικές δραστηριότητες που κατέληγαν σε κοινά τελικά προϊόντα -Το κοινό τελικό σας προϊόν (λογοτεχνικό περιοδικό). Για όλους τους παραπάνω λόγους σας απονέμεται η Ετικέτα Ποιότητας για το έργο σας! Συγχαρητήρια και καλή συνέχεια στη δημιουργική σας πορεία! 
Με εκτίμηση, ο Εθνικός Οργανισμός Υποστήριξης της δράσης eTwinning."

Τέλος, ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την άψογη συμπεριφορά τους και την ενεργό συμμετοχή τους κατά τη διάρκεια του προγράμματος τους μαθητές του σχολείου μας Ασλάνογλου Γλυκερία-Ιω, Ζανγκ Υξίν, Κοκκίνη Αντωνία, Αυγουστάτο Γεράσιμο, Δαλεζίου Σοφία, Δάκα Ειρήνη, Φώσκολου Ζωή, Στεφανίδου Μαρία, Σουλαντίκα Θεοδώρα, Φιλίππου Μυρτώ, Χατζηκυριάκου Γλυκερία, Χατζηπαρασκευά Κατερίνα, Αθανασίου Παναγιώτα, Καλαμάκη Βασιλική, Καραμαλάκη Σοφία, Παπαγεωργίου ‘Αννα- Μαρία, Νικηφοράκη Σταματίνα, Μαστρογιάννη Ιωάννα, Μυλωνά Χρυσούλα, Νταλιπάι  Γιονάντα, Παρίση Βασιλική και Τσίρου Μαρία.



Δευτέρα 29 Μαΐου 2023

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ E TWINNING “TEENAGERS DISCOVER THE BENEFITS OF READING BOOKS”





 Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2022-2023 πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Λύκειο Αναβύσσου το ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα e twinning με τίτλο “Teenagers discover the benefits of reading books”. Το πρόγραμμα αυτό δημιούργησε και συντόνισε η εκπαιδευτικός Γεωργούση Ελένη (Θεολόγος-Φιλόλογος) και εγκρίθηκε από την Ελληνική Υπηρεσία Υποστήριξης της δράσης eTwinning. 

Το eTwinning αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσω της οποίας σχολεία από διαφορετικές  ευρωπαϊκές  χώρες  με  τη  χρήση  των  Τεχνολογιών  Πληροφορίας  και  Επικοινωνίας  (ΤΠΕ) συνεργάζονται  ώστε  να  αποκομίσουν  παιδαγωγικά,  κοινωνικά  και  πολιτισμικά  οφέλη.  Το  eTwinning (https://www.etwinning.net) -η Κοινότητα των Σχολείων της Ευρώπης- είναι μια ασφαλής διαδικτυακή πλατφόρμα που παρέχει ευρύ φάσμα δυνατοτήτων για συνεργατικές δραστηριότητες, όπως κοινά έργα σχολείων σε υπερεθνικό αλλά και σε εθνικό επίπεδο. 

Σε αυτό το πρόγραμμα έγινε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιηθούν οι έφηβοι για τα οφέλη της ανάγνωσης των βιβλίων. Αφορμή για την πραγματοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος στάθηκε το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι έφηβοι προτιμούν να περνούν πολλές ώρες στα social media ή στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και αποφεύγουν να διαβάζουν βιβλία. Ωστόσο, η ανάγνωση βιβλίων βοηθάει στην ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας και στην γλωσσική, συναισθηματική και ηθική καλλιέργεια. 

Στόχοι του προγράμματος ήταν οι παρακάτω:

1. Καλλιέργεια θετικής στάσης και αγάπης για τα βιβλία.

2. Η ανάπτυξη της κριτικής και δημιουργικής σκέψης των μαθητών.

3. Γνωριμία και συνεργασία με μαθητές από ευρωπαϊκά σχολεία για την προώθηση της ενότητας και την καλλιέργεια της ευρωπαϊκής συνείδησης.

4. Η γνώση των συγγραφέων και του έργου τους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και η επίγνωση της ποιότητας του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

5. Η δημιουργία ευκαιριών έκφρασης απόψεων και ιδεών για τις αξίες της ζωής που προκύπτουν μέσα από την επαφή των μαθητών με τα λογοτεχνικά βιβλία.

6. Η έκφραση των συναισθημάτων των μαθητών μέσω εικονογράφησης και δραματοποίησης. Ανάπτυξη συναισθηματικής νοημοσύνης.

7. Αισθητική καλλιέργεια των μαθητών.

8. Καλλιέργεια γλωσσικής έκφρασης με έμμεσο και βιωματικό τρόπο.

9. Διεύρυνση του γνωστικού πεδίου των μαθητών.

10. Ενίσχυση της κοινωνικοποίησης μέσω της κατανόησης του πολιτισμού, των κοινωνικών αξιών και των κοινωνικών προβλημάτων.

11. Ανάπτυξη συνεργατικής ικανότητας. Καλλιέργεια της ικανότητας του μαθητή να κατανοεί τα προβλήματα και τις δυσκολίες των άλλων και να αναγνωρίζει τη σημασία της συνεργασίας και της αμοιβαιότητας.

   Με βάση, λοιπόν, αυτό το σκεπτικό οι μαθητές συνεργάστηκαν τόσο μεταξύ τους, όσο και με τους μαθητές άλλων ευρωπαϊκών χωρών ανταλλάσσοντάς απόψεις για τη σημασία της φιλαναγνωσίας και συμμετέχοντας σε ενδιαφέρουσες δράσεις που τους έφεραν σε επαφή με τον χώρο του βιβλίου. Συγκεκριμένα, επέλεξαν κάποια λογοτεχνικά βιβλία που τους άρεσαν και έφτιαξαν ψηφιακές βιβλιοπαρουσιάσεις αποδίδοντας το περιεχόμενο των βιβλίων με σύντομες περιλήψεις, εικόνες, σκίτσα και μουσική.

  Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχαν τα ακόλουθα σχολεία: 

1. Γενικό Λύκειο Αναβύσσου (Ελλάδα)

2. C.N.MIHAI EMINESCU ORADEA(Ρουμανία)


Η συνεργασία των μαθητών πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια του δικτυακού τόπου twinspace της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας Σχολικής Εκπαίδευσης (ESEP). Η επικοινωνία μεταξύ των μαθητών και των καθηγητών έγινε στην αγγλική γλώσσα. 



Τελικό προϊόν του προγράμματος είναι ένα ψηφιακό λογοτεχνικό περιοδικό, το οποίο περιλαμβάνει τις βιντεοπαρουσιάσεις των βιβλίων και το υλικό των δράσεων των μαθητών. 

Για να δείτε το ψηφιακό λογοτεχνικό περιοδικό, επιλέξτε τον σύνδεσμο https://read.bookcreator.com/2gdPsvSalJQMl9Z4ogGaTgy2jOZ2/9l04eH1hQXOwEvVwydjWRQ (αγγλική έκδοση)

https://read.bookcreator.com/2gdPsvSalJQMl9Z4ogGaTgy2jOZ2/2KGfKKgjTaSV-kfrVec7cA (ελληνική έκδοση)



ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2022-2023

«Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ»


Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2022-2023 πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Λύκειο Αναβύσσου πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο «Η καλλιέργεια της ελληνικής γλώσσας και της φιλαναγνωσίας στο πλαίσιο λειτουργίας της Σχολικής Βιβλιοθήκης». Το πρόγραμμα αυτό εγκρίθηκε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής με την απόφαση Φ41/29150/14-11-2022).

Συντονίστρια και υπεύθυνη του προγράμματος ήταν η εκπαιδευτικός Γεωργούση Ελένη (Θεολόγος-Φιλόλογος). Στο πρόγραμμα συμμετείχε και ο εκπαιδευτικός Κατωπόδης Γεράσιμος (Φιλόλογος). Έλαβαν μέρος τριάντα μαθητές από την Α΄και Β΄ τάξη του σχολείου.

Οι θεματικές ενότητες του προγράμματος ήταν οι παρακάτω:

1. Ο πλούτος της ελληνικής γλώσσας ( Η ορθογραφία των λέξεων- Ο εμπλουτισμός του λεξιλογίου των μαθητών)

2. Φιλαναγνωσία (οφέλη-σημασία για την καλλιέργεια της ελληνικής γλώσσας)

3. Η επαφή με το βιβλίο (Ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων και ψηφιακή παρουσίασή τους)

4. Δημιουργική γραφή- καλλιτεχνική έκφραση με αφορμή το βιβλίο       

Βασικοί στόχοι του προγράμματος ήταν οι ακόλουθοι:

1. Η καλλιέργεια θετικής στάσης και αγάπης για το βιβλίο.

2. Η ανάπτυξη της κριτικής και δημιουργικής σκέψης των μαθητών.

3. Η καλλιέργεια της δημιουργικής φαντασίας μέσα από τη νοητική αναπαράσταση των αφηγούμενων γεγονότων και καταστάσεων.

4. Η δημιουργία ευκαιριών για έκφραση απόψεων και ιδεών για τις αξίες της ζωής που προκύπτουν μέσα από την επαφή των μαθητών με τα λογοτεχνικά βιβλία.

5. Η έκφραση των συναισθημάτων των μαθητών διαμέσου της εικονογράφησης και της δραματοποίησης. Ανάπτυξη συναισθηματικής νοημοσύνης.

6. Αισθητική καλλιέργεια μαθητών.

7. Καλλιέργεια γλωσσικής έκφρασης με έμμεσο και βιωματικό τρόπο.

8. Διεύρυνση γνωστικού πεδίου μαθητών. 

9. Ενίσχυση της κοινωνικοποίησης μέσα από την κατανόηση του πολιτισμού, των κοινωνικών αξιών και των κοινωνικών προβλημάτων.

10. Ανάπτυξη συνεργατικής ικανότητας. Καλλιέργεια της δυνατότητας του μαθητή να κατανοεί τα προβλήματα και τις δυσκολίες των άλλων και να αναγνωρίζει τη σημασία για συνεργασία και αμοιβαιότητα. 

Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω δραστηριότητες:

1. «Εργαστήρι ορθογραφίας της ελληνικής γλώσσας» στον χώρο της Σχολικής Βιβλιοθήκης, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ασχοληθούν με την ορθογραφία ελληνικών λέξεων, να γνωρίσουν κανόνες ορθογραφίας και να τους εμπεδώσουν με την ανάθεση και τη διεκπεραίωση σχετικών εργασιών. Στο εργαστήρι αυτό προσκλήθηκαν και συμμετείχαν μαθητές από όλες τις τάξεις του σχολείου. Η ανταπόκρισή τους ήταν εντυπωσιακή, καθώς έδειξαν ενδιαφέρον περίπου πενήντα μαθητές.

      


2. Η εκμάθηση της ελληνικής ως ξένης γλώσσας για μαθητές που προέρχονται από ξενόγλωσσα σχολεία.

3. Λειτουργία του εκπαιδευτικού ομίλου «Καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας των εφήβων». Στο πλαίσιο αυτού του ομίλου οι μαθητές κατάφεραν να προσεγγίσουν τον όρο και τη σημασία της φιλαναγνωσίας μέσα από ομαδοσυνεργασίες και τη χρήση της Σχολικής Βιβλιοθήκης, όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν πολλά λογοτεχνικά βιβλία και να επιλέξουν κάποια από αυτά, ώστε να τα διαβάσουν και να τα παρουσιάσουν με τη χρήση ψηφιακών μέσων. Ακόμα, στα βιβλία αυτά εντόπισαν ενδιαφέρουσες απόψεις, τις οποίες συζήτησαν μεταξύ τους με τον συντονισμό της υπεύθυνης καθηγήτριας του ομίλου, κας Γεωργούση Ελένης. Επίσης, εξασκήθηκαν στη δημιουργική γραφή και έγραψαν διάφορα είδη κειμένων (ποιήματα και πεζά) εκφράζοντας τις απόψεις τους για διάφορα θέματα. Για περισσότερες πληροφορίες επιλέξτε τον σύνδεσμο http://lyk-anavyss.att.sch.gr/?p=5109

4. Συμμετοχή των μαθητών στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα e-twinning “Teenagers discover the benefits of reading books”, το οποίο σχεδίασε και συντόνισε η υπεύθυνη καθηγήτρια κ. Γεωργούση Ελένη. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, οι μαθητές συνεργάστηκαν με συνομηλίκους τους από ευρωπαϊκά σχολεία στο θέμα της φιλαναγνωσίας και συμμετείχαν σε διάφορες δράσεις που είχαν ως αποτέλεσμα να διευρύνουν τους πνευματικούς τους ορίζοντες στον χώρο του βιβλίου και να γνωρίσουν Ευρωπαίους Λογοτέχνες και την κουλτούρα άλλων χωρών. Τελικό προϊόν της συνεργασίας αυτής ήταν ένα ηλεκτρονικό λογοτεχνικό περιοδικό με ψηφιακές παρουσιάσεις διαφόρων βιβλίων. Για περισσότερες πληροφορίες επιλέξτε τον σύνδεσμο http://lyk-anavyss.att.sch.gr/?p=5096     ή   https://selidesthriskeutikon.blogspot.com/2023/05/e-twinning-teenagers-discover-benefits.html                     


    

5. Επίσκεψη μαθητών στη Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας «Γαλιλαία» (28-2-2023), όπου ενημερώθηκαν για την ίδρυση, την αποστολή και το έργο της. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι μαθητές διατύπωσαν τις απόψεις τους για την αναγκαιότητα προσφοράς βοήθειας σε βαριά ασθενείς συνανθρώπους μας. Μάλιστα, συσχέτισαν τον πόνο της αρρώστιας και τον φόβο του θανάτου με σχετικά μυθιστορήματα και κατέγραψαν με ευσύνοπτο και συγκινητικό τρόπο τις σκέψεις τους στο βιβλίο εντυπώσεων της «Γαλιλαίας». Για περισσότερες πληροφορίες επιλέξτε τον σύνδεσμο http://lyk-anavyss.att.sch.gr/ p=4990 ή https://selidesthriskeutikon.blogspot.com/2023/03/blog-post.html

      

6. Επίσκεψη μαθητών στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Δραματοποιώντας θαύματα: διαφορετικότητα, αυτενέργεια, αντιρατσισμός» (17-3-2023). Κατά τη διεξαγωγή του προγράμματος, οι μαθητές, έχοντας ως οδηγό την ιστορία του «νεαρού Τζώνυ με την ουρά», συμμετείχαν σε ελεύθερους και ημικαθοδηγούμενους αυτοσχεδιασμούς, συνεργάστηκαν άψογα μεταξύ τους και κατάφεραν να δραματοποιήσουν θαυμάσια σενάρια αναπαριστώντας σκηνές της καθημερινής ζωής των εφήβων, όπου συχνά έρχονται αντιμέτωποι με το πρόβλημα του ρατσισμού και των διακρίσεων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα πρόσφερε στους μαθητές μια διαφορετική οπτική ανάγνωσης των προσωπικών εμπειριών που καταγράφονται στα λογοτεχνικά βιβλία, καθώς, όπως δήλωσαν πολλοί, τους αρέσει να δραματοποιούν στο μυαλό τους διάφορες ιστορίες που διαβάζουν. Για περισσότερες πληροφορίες επιλέξτε τον σύνδεσμο http://lyk-anavyss.att.sch.gr/?p=5009 ή https://selidesthriskeutikon.blogspot.com/2023/03/blog-post_19.html

                   


7. Διαδικτυακή περιήγηση στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη (20-3-2023). Κατά τη διάρκεια της περιήγησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στον χώρο της Βιβλιοθήκης του σχολείου με τη χρήση της πλατφόρμας Zoom, οι μαθητές γνώρισαν την ιστορία της Ωνάσειου Βιβλιοθήκης και πολλά βιβλία από τον 15ο έως και τον 19ο αιώνα, τα οποία τους παρουσιάστηκαν από την υπεύθυνη κ. Βίκυ Γεροντοπούλου. Για περισσότερες πληροφορίες επιλέξτε τον σύνδεσμο http://lyk-anavyss.att.sch.gr/?p=5034 ή https://selidesthriskeutikon.blogspot.com/2023/04/blog-post.html


                    

8. Λογοτεχνικός περίπατος στην Πλάκα με τη συνδρομή του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και οδηγό τον δημοσιογράφο και συγγραφέα, κ. Κωνσταντίνο Στοφόρο (12-5-2023). Κατά τη διάρκεια του περιπάτου οι μαθητές επισκέφτηκαν τα σπίτια σπουδαίων Ελλήνων Λογοτεχνών, όπως του Γεωργίου Σεφέρη, του Κωστή Παλάμά και του Γεώργιου Δροσίνη. Επιπλέον, είδαν τις τοποθεσίες, από τις οποίες εμπνεύστηκαν πολλοί Λογοτέχνες και έγραψαν τα έργα τους, ενώ μεταξύ άλλων είχαν την ευκαιρία να ακούσουν σχετικά αποσπάσματα που διάβασε ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Στοφόρος. Για περισσότερες πληροφορίες επιλέξτε τον σύνδεσμο http://lyk-anavyss.att.sch.gr/?p=5052 ή https://selidesthriskeutikon.blogspot.com/2023/05/blog-post.html


9. Λογοτεχνικό περιοδικό

Για να διαβάσετε το περιοδικό που δημιούργησαν οι μαθητές στο πλαίσιο του προγράμματος, πατήστε εδώ.

                                        


                                                                                                                                            




Σάββατο 13 Μαΐου 2023

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ

Την Παρασκευή 12 Μαΐου 2023 πραγματοποιήθηκε λογοτεχνικός περίπατος στην Πλάκα, στον οποίο συμμετείχαν μαθητές του Γενικού Λυκείου Αναβύσσου στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος φιλαναγνωσίας που διενεργείται στο σχολείο κατά το τρέχον σχολικό έτος. Τη δράση αυτή οργάνωσε η υπεύθυνη καθηγήτρια του προγράμματος, κ. Γεωργούση Ελένη (Θεολόγος-Φιλόλογος), και έλαβαν μέρος και οι καθηγητές κ. Κατωπόδης Γεράσιμος (Φιλόλογος) και κ. Παπά Αικατερίνη (Φυσικός). Ο λογοτεχνικός περίπατος έγινε με τη συνδρομή του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης με οδηγό τον δημοσιογράφο και συγγραφέα κ. Κωνσταντίνο Στοφόρο.

Αρχικά, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν το σπίτι, όπου έζησε ο Γεώργιος Σεφέρης στην οδό Κυδαθηναίων. Πρόκειται για την οικία Σεφεριάδη, ένα από τα ιστορικά παλιά σπίτια της Αθήνας, το οποίο χτίστηκε στη δεκαετία του 1920 και ανήκε στον Στυλιανό Σεφεριάδη (1873-1951), πατέρα του Γιώργου Σεφέρη και της Ιωάννας Τσάτσου. Ο Σεφεριάδης, προβλέποντας το αβέβαιο  μέλλον του Ελληνισμού στη Μικρά Ασία, μετέφερε με την έναρξη του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου το 1914 την οικογένειά του στην Αθήνα, όπου κατοίκησε σε αυτήν την οικία. 

Στη συνέχεια, οι μαθητές πέρασαν έξω από το σπίτι, όπου έζησε και πέθανε ο Κωστής Παλαμάς στην οδό Περιάνδρου. Ο κύριος Στοφόρος αναφέρθηκε στις τελευταίες στιγμές της ζωής του μεγάλου ποιητή τονίζοντας τη σπουδαιότητά του μέσα από την ακόλουθη χαρακτηριστική πρόταση που ειπώθηκε όταν εκείνος πέθανε: «Σε αυτό το φέρετρο ακουμπά όλη η Ελλάδα».

Επόμενος σταθμός του λογοτεχνικού ταξιδιού ήταν η οδός Αφροδίτης, στην οποία διαδραματίστηκε η «Μενεξεδένια Πολιτεία» του Άγγελου Τερζάκη.

Η περιήγηση συνεχίστηκε στην οδό Τριπόδων, που θεωρείται ο παλαιότερος δρόμος της Αθήνας, ο οποίος οδηγούσε στο θέατρο του Διονύσου και πήρε την ονομασία του από τους τρίποδες που υπήρχαν κατά μήκος στην αρχαιότητα, τους οποίους έπαιρναν ως βραβεία οι χορηγοί των θεατρικών αγώνων. Μάλιστα, οι μαθητές είδαν το σπίτι, όπου έζησε ο ποιητής Γεώργιος Δροσίνης, στο οποίο έγραψε και το γνωστό ποίημα «Ανθισμένη αμυγδαλιά». Απέναντι βρίσκεται το σπίτι, όπου γυρίστηκε η ταινία «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα», ενώ στην ίδια γειτονιά έχουν γυριστεί και άλλες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, όπως «Η μοντέρνα σταχτοπούτα» και οι «Διπλοπενιές».

Ο περίπατος συνεχίστηκε στα Αναφιώτικα, τη γνωστή συνοικία της Πλάκας, η οποία δημιουργήθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν εγκαταστάθηκαν εκεί εργάτες από την Ανάφη, οι οποίοι είχαν έρθει στην Αθήνα, για να εργαστούν ως χτίστες στην ανοικοδόμηση της πόλης και στην ανέγερση των ανακτόρων του Όθωνα.  Στη νησιώτικη αυτή συνοικία αναφέρονται ο Κώστας Ουράνης στο ταξιδιωτικό του έργο «Αποχρώσεις», ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στο κείμενό του «Αι Αθήναι ως ανατολική πόλις» αλλά και ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ο οποίος στο «Οδοιπορικό στην Ελλάδα» (1841) γράφει χαρακτηριστικά: «Λίγες οικογένειες μαύρων, δούλοι από τον καιρό της Τουρκοκρατίας, ξετρύπωσαν από τα χαμηλά χωματένια σπίτια τους».

Οι μαθητές ανηφορίζοντας και διαβαίνοντας τα σοκάκια αυτής της γειτονιάς αισθάνθηκαν σαν να βρίσκονται σε νησί στην καρδιά της Αθήνας . Στην κορυφή της συνοικίας αγνάντεψαν τη μαγευτική θέα της Αθήνας και του λόφου του Λυκαβητού.

Κατηφορίζοντας, στην οδό Θεωρίας 2 συνάντησαν το Παλαιό Πανεπιστήμιο, που διαμορφώθηκε από τον αρχιτέκτονα Σταμάτιο Κλεάνθη, στο οποίο και έζησε. Ήταν το πρώτο πανεπιστήμιο που ιδρύθηκε στο ανεξάρτητο κράτος 1837-1841.

Ο περίπατος τελείωσε με την επίσκεψη στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, το οποίο στεγάζεται σε ένα διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο στην Πλάκα. Εκεί οι μαθητές έλαβαν πολλές πληροφορίες για την ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης και ξεναγήθηκαν στις συλλογές σχολικών βιβλίων και σχολικού υλικού που καλύπτουν διάστημα περίπου τριών αιώνων.

Στο τέλος αυτού του ταξιδιού δήλωσαν ενθουσιασμένοι από όσα είδαν και άκουσαν για πρώτη φορά και εντυπωσιάστηκαν από τον τρόπο με τον οποίο η λογοτεχνία ζωντανεύει με παραστατικότητα μνήμες και περιστατικά του παρελθόντος.


ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ




ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΚΥΔΑΘΗΝΑΙΩΝ




ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ




ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ




ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΡΟΣΙΝΗ




ΟΙΚΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ "Η ΔΕ ΓΥΝΗ ΙΝΑ ΦΟΒΗΤΑΙ ΤΟΝ ΑΝΔΡΑ"




ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΤΡΙΠΟΔΩΝ




ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΡΑΓΚΑΒΑ




ΣΤΟ ΡΙΖΟΚΑΣΤΡΟ




ΡΙΖΟΚΑΣΤΡΟ



ΑΝΑΦΙΩΤΙΚΑ. ΕΝΑ "ΝΗΣΙ" ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

 


ΑΝΗΦΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΦΙΩΤΙΚΑ




ΑΝΑΦΙΩΤΙΚΑ




ΑΝΑΦΙΩΤΙΚΑ





ΣΥΖΗΤΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΦΙΩΤΙΚΑ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ




Η ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΑΦΙΩΤΙΚΑ




ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ



ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ




Κυριακή 30 Απριλίου 2023

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΩΝΑΣΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ


Τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε η συμμετοχή μαθητών του σχολείου μας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Ωνάση με τίτλο «Διαδικτυακές Περιηγήσεις στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη». Η ζωντανή διαδικτυακή περιήγηση έγινε στον χώρο της Βιβλιοθήκης του σχολείου μας με τη χρήση της πλατφόρμας Zoom. Έλαβαν μέρος οι μαθητές του προγράμματος της Φιλαναγνωσίας με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Γεωργούση Ελένη (Θεολόγο-Φιλόλογο), καθώς και μαθητές του τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών της Γ΄τάξης. Τη διαδικτυακή περιήγηση πραγματοποίησε η υπεύθυνη της Ωνασείου Βιβλιοθήκης, κ. Βίκυ Γεροντοπούλου.
Αρχικά, αναφέρθηκε στην ιστορία αυτής της Βιβλιοθήκης, η οποία στεγάζεται σε ένα νεοκλασσικό κτίριο κοντά στην Ακρόπολη. Διαθέτει δύο συλλογές βιβλίων (την Ελληνική Βιβλιοθήκη και την Περιηγητική Συλλογή) καθώς και δύο αρχεία (Αρχείο Καβάφη και Αρχείο Ωνάση). Τα βιβλία που παρουσιάστηκαν στους μαθητές χρονολογούνται από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα. Η αρχή έγινε με ένα πιστό αντίγραφο της Βίβλου του Γουτεμβέργιου, εφευρέτη της τυπογραφίας (1455). Μάλιστα, τονίστηκε ότι εκείνη την εποχή άρχισαν να τυπώνονται τα πρώτα βιβλία. Ανάμεσά τους τυπώθηκαν και ελληνικά βιβλία από τους Έλληνες της διασποράς, οι οποίοι έφυγαν από την πρώην Βυζαντινή αυτοκρατορία για την Ιταλία, όπου η Βενετία έγινε το πρώτο τυπογραφικό κέντρο.
Στη συνέχεια, έγινε λόγος για άλλες σημαντικές εκδόσεις που τυπώθηκαν στη Βιέννη τον 18ο αιώνα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή, την οποία οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν και να μελετήσουν, ανακαλύπτοντας τα σύμβολα που τύπωσε ο Ρήγας. Συγκεκριμένα, με τη βοήθεια της εφαρμογής AR(επαυξημένης πραγματικότητας), παρουσιάστηκαν τα σύμβολα και τα μηνύματα που κρύβονται σε αυτόν τον ιστορικό χάρτη.
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της περιήγησης, οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να υποβάλλουν ερωτήσεις στην υπεύθυνη της Ωνασείου Βιβλιοθήκης και να συμμετάσχουν σε έναν δημιουργικό διάλογο σχετικά με τα εκθέματα και τον ρόλο τους στην Ιστορία της Ελλάδας.
Ακολουθούν σχετικό φωτογραφικό υλικό και οδηγίες για τη λειτουργία της εφαρμογής για τη Χάρτα του Ρήγα.


Ωνάσειος Βιβλιοθήκη




Στιγμιότυπο από τη διαδικτυακή περιήγηση




Στιγμιότυπο από τη διαδικτυακή περιήγηση




Η Βίβλος του Γουτεμβέργιου




Εισαγωγή στα Γεωγραφικά και Σφαιρικά του Χρύσανθου Νοταρά




Η Χάρτα του Ρήγα


ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΡΤΑ ΤΟΥ ΡΗΓΑ

1. Κατεβάστε την εφαρμογή από τον ακόλουθο σύνδεσμο: Εφαρμογή για Χάρτα Ρήγα
2. Για να λειτουργήσει η εφαρμογή θα πρέπει να φέρετε την κάμερα του κινητού σας αντικριστά με ένα αντίγραφο της Χάρτας ψηφιακό ή φυσικό. Μπορείτε να δοκιμάσετε με αυτό το φύλλο: Φωτογραφία Χάρτας Ρήγα 
3. Παρακολουθήστε βίντεο με τα σύμβολα που κρύβονται στη Χάρτα του Ρήγα στον ακόλουθο σύνδεσμο:








Κυριακή 19 Μαρτίου 2023

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ ΣΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ “ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΘΑΥΜΑΤΑ: ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΑΥΤΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΜΟΣ”

Στις 17 Μαρτίου 2023, μαθητές της ομάδας Φιλαναγνωσίας του Γενικού Λυκείου Αναβύσσου επισκέφτηκαν το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη για να συμμετάσχουν σε ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα με θέμα τη διαφορετικότητα. Τους μαθητές συνόδευσαν η υπεύθυνη καθηγήτρια  του πολιτιστικού προγράμματος «Η καλλιέργεια της ελληνικής γλώσσας και της φιλαναγνωσίας στο πλαίσιο λειτουργίας της σχολικής Βιβλιοθήκης» κα Γεωργούση Ελένη (Θεολόγος-Φιλόλογος) και ο καθηγητής κος Κατωπόδης Γεράσιμος (Φιλόλογος).

Οι μαθητές συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Δραματοποιώντας θαύματα: Διαφορετικότητα, αυτενέργεια, αντιρατσισμός» το οποίο εισηγήθηκε η κα Φανουράκη Κλειώ (Επίκουρος Καθηγήτρια ΕΚΠΑ).

Σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι η εξοικείωση των μαθητών  με τις έννοιες της διαφορετικότητας, της αυτενέργειας και του σεβασμού για τον άλλο, μέσα από βιωματικές εμπειρίες παιχνιδιού, δραματοποίησης και διερεύνησης. Οι μαθητές έχοντας ως οδηγό την ιστορία του «νεαρού Τζώνυ  με την ουρά» συμμετείχαν σε ελεύθερους και ημικαθοδηγούμενους αυτοσχεδιασμούς με τους οποίους διερεύνησαν την έννοια της πρόσληψης του διαφορετικού σε πολλαπλά πολιτισμικά,ιστορικά, θρησκευτικά, γενετικά/βιολογικά και κοινωνικοπολιτικά πλαίσια. Με ιδιαίτερη προθυμία συμμετείχαν σε ομάδες εργασίες, συνεργάστηκαν άψογα μεταξύ τους και κατάφεραν να δραματοποιήσουν θαυμάσια σενάρια, τα οποία με αξιέπαινη επινοητικότητα κατασκεύασαν αναπαριστώντας σκηνές της καθημερινής ζωής των εφήβων, όπου συχνά έρχονται αντιμέτωποι με το πρόβλημα του ρατσισμού και των διακρίσεων. Στο τέλος, κατέγραψαν τα μηνύματά τους για τη σημασία της διαφορετικότητας και την ανάγκη σεβασμού και αγάπης μεταξύ των ανθρώπων τονίζοντας ότι «είμαστε διαφορετικοί αλλά ισότιμοι».


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ














Σύνταξη άρθρου

Ελένη Γεωργούση (Θεολόγος-Φιλόλογος)

Κυριακή 5 Μαρτίου 2023

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ ΣΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ “ΓΑΛΙΛΑΙΑ”






Μια πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συνάντηση πραγματοποίησαν μαθητές του Γενικού Λυκείου Αναβύσσου, οι οποίοι επισκέφτηκαν τη Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας “Γαλιλαία” την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023.  Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος των Θρησκευτικών και του πολιτιστικού προγράμματος για τη Φιλαναγνωσία με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Γεωργούση Ελένη (Θεολόγο-Φιλόλογο).
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την ίδρυση, την αποστολή και το έργο της Γαλιλαίας από τον κ. Τσοτάκο Σπύρο (Κοινωνικό Λειτουργό-Ψυχολόγο).
Η “Γαλιλαία” ιδρύθηκε το 2010  υπό την σκέπη της  Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής υλοποιώντας το όραμα του Μητροπολίτη της, κ. Νικολάου σύμφωνα με τον οποίο «Σκοπός μας είναι να ανακουφίσουμε τον πόνο, να αγκαλιάσουμε τη δυσκολία, να μοιραστούμε το βάρος με τον ασθενή και την οικογένειά του και να συμπαρασταθούμε με κάθε δυνατό μέσο».
Για τον σκοπό αυτό η “Γαλιλαία” προσφέρει Ανακουφιστική Φροντίδα σε ασθενείς με καρκίνο και νόσο του κινητικού νευρώνα (ALS):
Στο σπίτι των ασθενών που διαμένουν στην περιοχή των Μεσογείων και της Λαυρεωτικής
Στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας και Απασχόλησης
Στον Ξενώνα Ανακουφιστικής Φροντίδας (Hospice) για ασθενείς που διαμένουν στο λεκανοπέδιο Αττικής
Η Μονάδα στελεχώνεται από εξειδικευμένη Διεπιστημονική Ομάδα λειτουργών υγείας και πλήθος εκπαιδευμένων εθελοντών και παρέχει τις υπηρεσίες της δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στην ιστοσελίδα της Μονάδας   ( www.galilee.gr ).
Οι μαθητές κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης διατύπωσαν τα ερωτήματά τους και εξέφρασαν τις απόψεις τους σχετικά με τη σημασία υποστήριξης ανθρώπων που βιώνουν τον πόνο της αρρώστιας και τον φόβο του θανάτου. Θεώρησαν μάλιστα αξιόλογη τη βοήθεια που παρέχεται από τη Μονάδα τόσο στους ασθενείς όσο και στην οικογένειά τους με στόχο τη στήριξη, τη φροντίδα, την ανακούφιση και την ελπίδα.
Ακολουθούν κάποιες απόψεις των μαθητών, όπως τις κατέγραψαν στο βιβλίο εντυπώσεων της Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας «Γαλιλαία».

«Το έργο της ανακουφιστικής μονάδας είναι άκρως σημαντικό και απαραίτητο, όχι μόνο για τους νοσούντες, αλλά γενικότερα για την ανθρωπότητα. Αποτελεί πηγή ελπίδας για την κοινωνία, διότι κατανοούμε όλοι ότι πάντα υπάρχουν διέξοδοι και πάντα μπορούμε να επιλύουμε καταστάσεις που φαινομενικά είναι συνταρακτικές και τρομακτικές. Μαζί οι άνθρωποι αντέχουν τα πάντα! Ευχαριστούμε!»

«Ευχαριστούμε πολύ για το έργο σας που βοηθάει, όχι μόνο στην ανακούφιση των ασθενών και των κοντινών τους ανθρώπων αλλά και στην κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση όλων των ανθρώπων να βοηθούν έμπρακτα άτομα που βρίσκονται σε ανάγκη».

«Πολλά μπράβο στο σημαντικότατο έργο που προσφέρει η Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη να έχουν τέτοιους ανθρώπους κοντά τους σε τέτοιου είδους δύσκολες καταστάσεις της ζωής τους. Καλή δύναμη στους νοσούντες και ευχόμαστε τα καλύτερα σε όλους όσους συμβάλλουν στο έργο και στους ασθενείς. Ευχαριστούμε για την όμορφη ενημέρωση. Καλή συνέχεια!

                                                     Γεωργούση Ελένη (Θεολόγος-Φιλόλογος)










Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2023

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ (Μ.Α.Φ.) “ΓΑΛΙΛΑΙΑ”

Η Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας (ΜΑΦ) «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» διοργάνωσε διαγωνισμό ζωγραφικής με στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών στην εθελοντική διακονία και τις αρχές της Ανακουφιστικής Φροντίδας, καθώς και την έκφραση των εικαστικών τους δεξιοτήτων. Το θέμα του Διαγωνισμού ήταν: «Ανακουφιστική Φροντίδα, ας μην αφήσουμε κανέναv χωρίς  τη  φροντίδα  που  χρειάζεται στην ασθένεια».

Μαθητές του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το έργο της Γαλιλαίας στο πλαίσιο του μαθήματος των Θρησκευτικών από την καθηγήτρια κ. Γεωργούση Ελένη (Θεολόγο-Φιλόλογο) και να προετοιμαστούν για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό. Η Μ.Α.Φ. «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» ιδρύθηκε το 2010 υπό την σκέπη της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής  για την  παροχή δωρεάν Ανακουφιστικής Φροντίδας σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο και νόσο του κινητικού νευρώνα (ALS) υλοποιώντας το όραμα του Μητροπολίτη της κ. Νικολάου: «Σκοπός μας είναι να ανακουφίσουμε τον πόνο, να αγκαλιάσουμε τη δυσκολία, να μοιραστούμε το βάρος με τον ασθενή και την οικογένειά του και να συμπαρασταθούμε με κάθε δυνατό μέσο». Με αφετηρία αυτό το όραμα οι μαθητές αποτύπωσαν τις ιδέες τους σε σκίτσα που έφτιαξαν για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό. Στις 27 Δεκεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε εορταστική εκδήλωση και τελετή βράβευσης των νικητών. Όλοι οι μαθητές έλαβαν συγχαρητήρια για τις δημιουργίες τους και τιμήθηκαν με έπαινο συμμετοχής και αναμνηστικά δώρα.

Ακολουθούν τα έργα των μαθητών του σχολείου μας, με τα οποία συμμετείχαν στον διαγωνισμό.


Πετρίτση Παναγιώτα, Μαθήτρια Α τάξης Γενικού Λυκείου Αναβύσσου


Πατσέλος Δημήτριος, Μαθητής Α τάξης Γενικού Λυκείου Αναβύσσου


Νταλιπάι Γιονάντα, Μαθήτρια Β τάξης Γενικού Λυκείου Αναβύσσου


Πρέντι Ειρήνη, Μαθήτρια Β τάξης Γενικού Λυκείου Αναβύσσου



Τούντα Κυριακή, Μαθήτρια Β τάξης Γενικού Λυκείου Αναβύσσου