Δευτέρα 29 Μαΐου 2023

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ E TWINNING “TEENAGERS DISCOVER THE BENEFITS OF READING BOOKS”





 Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2022-2023 πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Λύκειο Αναβύσσου το ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα e twinning με τίτλο “Teenagers discover the benefits of reading books”. Το πρόγραμμα αυτό δημιούργησε και συντόνισε η εκπαιδευτικός Γεωργούση Ελένη (Θεολόγος-Φιλόλογος) και εγκρίθηκε από την Ελληνική Υπηρεσία Υποστήριξης της δράσης eTwinning. 

Το eTwinning αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσω της οποίας σχολεία από διαφορετικές  ευρωπαϊκές  χώρες  με  τη  χρήση  των  Τεχνολογιών  Πληροφορίας  και  Επικοινωνίας  (ΤΠΕ) συνεργάζονται  ώστε  να  αποκομίσουν  παιδαγωγικά,  κοινωνικά  και  πολιτισμικά  οφέλη.  Το  eTwinning (https://www.etwinning.net) -η Κοινότητα των Σχολείων της Ευρώπης- είναι μια ασφαλής διαδικτυακή πλατφόρμα που παρέχει ευρύ φάσμα δυνατοτήτων για συνεργατικές δραστηριότητες, όπως κοινά έργα σχολείων σε υπερεθνικό αλλά και σε εθνικό επίπεδο. 

Σε αυτό το πρόγραμμα έγινε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιηθούν οι έφηβοι για τα οφέλη της ανάγνωσης των βιβλίων. Αφορμή για την πραγματοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος στάθηκε το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι έφηβοι προτιμούν να περνούν πολλές ώρες στα social media ή στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και αποφεύγουν να διαβάζουν βιβλία. Ωστόσο, η ανάγνωση βιβλίων βοηθάει στην ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας και στην γλωσσική, συναισθηματική και ηθική καλλιέργεια. 

Στόχοι του προγράμματος ήταν οι παρακάτω:

1. Καλλιέργεια θετικής στάσης και αγάπης για τα βιβλία.

2. Η ανάπτυξη της κριτικής και δημιουργικής σκέψης των μαθητών.

3. Γνωριμία και συνεργασία με μαθητές από ευρωπαϊκά σχολεία για την προώθηση της ενότητας και την καλλιέργεια της ευρωπαϊκής συνείδησης.

4. Η γνώση των συγγραφέων και του έργου τους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και η επίγνωση της ποιότητας του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

5. Η δημιουργία ευκαιριών έκφρασης απόψεων και ιδεών για τις αξίες της ζωής που προκύπτουν μέσα από την επαφή των μαθητών με τα λογοτεχνικά βιβλία.

6. Η έκφραση των συναισθημάτων των μαθητών μέσω εικονογράφησης και δραματοποίησης. Ανάπτυξη συναισθηματικής νοημοσύνης.

7. Αισθητική καλλιέργεια των μαθητών.

8. Καλλιέργεια γλωσσικής έκφρασης με έμμεσο και βιωματικό τρόπο.

9. Διεύρυνση του γνωστικού πεδίου των μαθητών.

10. Ενίσχυση της κοινωνικοποίησης μέσω της κατανόησης του πολιτισμού, των κοινωνικών αξιών και των κοινωνικών προβλημάτων.

11. Ανάπτυξη συνεργατικής ικανότητας. Καλλιέργεια της ικανότητας του μαθητή να κατανοεί τα προβλήματα και τις δυσκολίες των άλλων και να αναγνωρίζει τη σημασία της συνεργασίας και της αμοιβαιότητας.

   Με βάση, λοιπόν, αυτό το σκεπτικό οι μαθητές συνεργάστηκαν τόσο μεταξύ τους, όσο και με τους μαθητές άλλων ευρωπαϊκών χωρών ανταλλάσσοντάς απόψεις για τη σημασία της φιλαναγνωσίας και συμμετέχοντας σε ενδιαφέρουσες δράσεις που τους έφεραν σε επαφή με τον χώρο του βιβλίου. Συγκεκριμένα, επέλεξαν κάποια λογοτεχνικά βιβλία που τους άρεσαν και έφτιαξαν ψηφιακές βιβλιοπαρουσιάσεις αποδίδοντας το περιεχόμενο των βιβλίων με σύντομες περιλήψεις, εικόνες, σκίτσα και μουσική.

  Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχαν τα ακόλουθα σχολεία: 

1. Γενικό Λύκειο Αναβύσσου (Ελλάδα)

2. C.N.MIHAI EMINESCU ORADEA(Ρουμανία)


Η συνεργασία των μαθητών πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια του δικτυακού τόπου twinspace της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας Σχολικής Εκπαίδευσης (ESEP). Η επικοινωνία μεταξύ των μαθητών και των καθηγητών έγινε στην αγγλική γλώσσα. 



Τελικό προϊόν του προγράμματος είναι ένα ψηφιακό λογοτεχνικό περιοδικό, το οποίο περιλαμβάνει τις βιντεοπαρουσιάσεις των βιβλίων και το υλικό των δράσεων των μαθητών. 

Για να δείτε το ψηφιακό λογοτεχνικό περιοδικό, επιλέξτε τον σύνδεσμο https://read.bookcreator.com/2gdPsvSalJQMl9Z4ogGaTgy2jOZ2/9l04eH1hQXOwEvVwydjWRQ (αγγλική έκδοση)

https://read.bookcreator.com/2gdPsvSalJQMl9Z4ogGaTgy2jOZ2/2KGfKKgjTaSV-kfrVec7cA (ελληνική έκδοση)



ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2022-2023

«Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ»


Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2022-2023 πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Λύκειο Αναβύσσου πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο «Η καλλιέργεια της ελληνικής γλώσσας και της φιλαναγνωσίας στο πλαίσιο λειτουργίας της Σχολικής Βιβλιοθήκης». Το πρόγραμμα αυτό εγκρίθηκε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής με την απόφαση Φ41/29150/14-11-2022).

Συντονίστρια και υπεύθυνη του προγράμματος ήταν η εκπαιδευτικός Γεωργούση Ελένη (Θεολόγος-Φιλόλογος). Στο πρόγραμμα συμμετείχε και ο εκπαιδευτικός Κατωπόδης Γεράσιμος (Φιλόλογος). Έλαβαν μέρος τριάντα μαθητές από την Α΄και Β΄ τάξη του σχολείου.

Οι θεματικές ενότητες του προγράμματος ήταν οι παρακάτω:

1. Ο πλούτος της ελληνικής γλώσσας ( Η ορθογραφία των λέξεων- Ο εμπλουτισμός του λεξιλογίου των μαθητών)

2. Φιλαναγνωσία (οφέλη-σημασία για την καλλιέργεια της ελληνικής γλώσσας)

3. Η επαφή με το βιβλίο (Ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων και ψηφιακή παρουσίασή τους)

4. Δημιουργική γραφή- καλλιτεχνική έκφραση με αφορμή το βιβλίο       

Βασικοί στόχοι του προγράμματος ήταν οι ακόλουθοι:

1. Η καλλιέργεια θετικής στάσης και αγάπης για το βιβλίο.

2. Η ανάπτυξη της κριτικής και δημιουργικής σκέψης των μαθητών.

3. Η καλλιέργεια της δημιουργικής φαντασίας μέσα από τη νοητική αναπαράσταση των αφηγούμενων γεγονότων και καταστάσεων.

4. Η δημιουργία ευκαιριών για έκφραση απόψεων και ιδεών για τις αξίες της ζωής που προκύπτουν μέσα από την επαφή των μαθητών με τα λογοτεχνικά βιβλία.

5. Η έκφραση των συναισθημάτων των μαθητών διαμέσου της εικονογράφησης και της δραματοποίησης. Ανάπτυξη συναισθηματικής νοημοσύνης.

6. Αισθητική καλλιέργεια μαθητών.

7. Καλλιέργεια γλωσσικής έκφρασης με έμμεσο και βιωματικό τρόπο.

8. Διεύρυνση γνωστικού πεδίου μαθητών. 

9. Ενίσχυση της κοινωνικοποίησης μέσα από την κατανόηση του πολιτισμού, των κοινωνικών αξιών και των κοινωνικών προβλημάτων.

10. Ανάπτυξη συνεργατικής ικανότητας. Καλλιέργεια της δυνατότητας του μαθητή να κατανοεί τα προβλήματα και τις δυσκολίες των άλλων και να αναγνωρίζει τη σημασία για συνεργασία και αμοιβαιότητα. 

Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω δραστηριότητες:

1. «Εργαστήρι ορθογραφίας της ελληνικής γλώσσας» στον χώρο της Σχολικής Βιβλιοθήκης, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ασχοληθούν με την ορθογραφία ελληνικών λέξεων, να γνωρίσουν κανόνες ορθογραφίας και να τους εμπεδώσουν με την ανάθεση και τη διεκπεραίωση σχετικών εργασιών. Στο εργαστήρι αυτό προσκλήθηκαν και συμμετείχαν μαθητές από όλες τις τάξεις του σχολείου. Η ανταπόκρισή τους ήταν εντυπωσιακή, καθώς έδειξαν ενδιαφέρον περίπου πενήντα μαθητές.

      


2. Η εκμάθηση της ελληνικής ως ξένης γλώσσας για μαθητές που προέρχονται από ξενόγλωσσα σχολεία.

3. Λειτουργία του εκπαιδευτικού ομίλου «Καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας των εφήβων». Στο πλαίσιο αυτού του ομίλου οι μαθητές κατάφεραν να προσεγγίσουν τον όρο και τη σημασία της φιλαναγνωσίας μέσα από ομαδοσυνεργασίες και τη χρήση της Σχολικής Βιβλιοθήκης, όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν πολλά λογοτεχνικά βιβλία και να επιλέξουν κάποια από αυτά, ώστε να τα διαβάσουν και να τα παρουσιάσουν με τη χρήση ψηφιακών μέσων. Ακόμα, στα βιβλία αυτά εντόπισαν ενδιαφέρουσες απόψεις, τις οποίες συζήτησαν μεταξύ τους με τον συντονισμό της υπεύθυνης καθηγήτριας του ομίλου, κας Γεωργούση Ελένης. Επίσης, εξασκήθηκαν στη δημιουργική γραφή και έγραψαν διάφορα είδη κειμένων (ποιήματα και πεζά) εκφράζοντας τις απόψεις τους για διάφορα θέματα. Για περισσότερες πληροφορίες επιλέξτε τον σύνδεσμο http://lyk-anavyss.att.sch.gr/?p=5109

4. Συμμετοχή των μαθητών στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα e-twinning “Teenagers discover the benefits of reading books”, το οποίο σχεδίασε και συντόνισε η υπεύθυνη καθηγήτρια κ. Γεωργούση Ελένη. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, οι μαθητές συνεργάστηκαν με συνομηλίκους τους από ευρωπαϊκά σχολεία στο θέμα της φιλαναγνωσίας και συμμετείχαν σε διάφορες δράσεις που είχαν ως αποτέλεσμα να διευρύνουν τους πνευματικούς τους ορίζοντες στον χώρο του βιβλίου και να γνωρίσουν Ευρωπαίους Λογοτέχνες και την κουλτούρα άλλων χωρών. Τελικό προϊόν της συνεργασίας αυτής ήταν ένα ηλεκτρονικό λογοτεχνικό περιοδικό με ψηφιακές παρουσιάσεις διαφόρων βιβλίων. Για περισσότερες πληροφορίες επιλέξτε τον σύνδεσμο http://lyk-anavyss.att.sch.gr/?p=5096     ή   https://selidesthriskeutikon.blogspot.com/2023/05/e-twinning-teenagers-discover-benefits.html                     


    

5. Επίσκεψη μαθητών στη Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας «Γαλιλαία» (28-2-2023), όπου ενημερώθηκαν για την ίδρυση, την αποστολή και το έργο της. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι μαθητές διατύπωσαν τις απόψεις τους για την αναγκαιότητα προσφοράς βοήθειας σε βαριά ασθενείς συνανθρώπους μας. Μάλιστα, συσχέτισαν τον πόνο της αρρώστιας και τον φόβο του θανάτου με σχετικά μυθιστορήματα και κατέγραψαν με ευσύνοπτο και συγκινητικό τρόπο τις σκέψεις τους στο βιβλίο εντυπώσεων της «Γαλιλαίας». Για περισσότερες πληροφορίες επιλέξτε τον σύνδεσμο http://lyk-anavyss.att.sch.gr/ p=4990 ή https://selidesthriskeutikon.blogspot.com/2023/03/blog-post.html

      

6. Επίσκεψη μαθητών στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Δραματοποιώντας θαύματα: διαφορετικότητα, αυτενέργεια, αντιρατσισμός» (17-3-2023). Κατά τη διεξαγωγή του προγράμματος, οι μαθητές, έχοντας ως οδηγό την ιστορία του «νεαρού Τζώνυ με την ουρά», συμμετείχαν σε ελεύθερους και ημικαθοδηγούμενους αυτοσχεδιασμούς, συνεργάστηκαν άψογα μεταξύ τους και κατάφεραν να δραματοποιήσουν θαυμάσια σενάρια αναπαριστώντας σκηνές της καθημερινής ζωής των εφήβων, όπου συχνά έρχονται αντιμέτωποι με το πρόβλημα του ρατσισμού και των διακρίσεων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα πρόσφερε στους μαθητές μια διαφορετική οπτική ανάγνωσης των προσωπικών εμπειριών που καταγράφονται στα λογοτεχνικά βιβλία, καθώς, όπως δήλωσαν πολλοί, τους αρέσει να δραματοποιούν στο μυαλό τους διάφορες ιστορίες που διαβάζουν. Για περισσότερες πληροφορίες επιλέξτε τον σύνδεσμο http://lyk-anavyss.att.sch.gr/?p=5009 ή https://selidesthriskeutikon.blogspot.com/2023/03/blog-post_19.html

                   


7. Διαδικτυακή περιήγηση στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη (20-3-2023). Κατά τη διάρκεια της περιήγησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στον χώρο της Βιβλιοθήκης του σχολείου με τη χρήση της πλατφόρμας Zoom, οι μαθητές γνώρισαν την ιστορία της Ωνάσειου Βιβλιοθήκης και πολλά βιβλία από τον 15ο έως και τον 19ο αιώνα, τα οποία τους παρουσιάστηκαν από την υπεύθυνη κ. Βίκυ Γεροντοπούλου. Για περισσότερες πληροφορίες επιλέξτε τον σύνδεσμο http://lyk-anavyss.att.sch.gr/?p=5034 ή https://selidesthriskeutikon.blogspot.com/2023/04/blog-post.html


                    

8. Λογοτεχνικός περίπατος στην Πλάκα με τη συνδρομή του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και οδηγό τον δημοσιογράφο και συγγραφέα, κ. Κωνσταντίνο Στοφόρο (12-5-2023). Κατά τη διάρκεια του περιπάτου οι μαθητές επισκέφτηκαν τα σπίτια σπουδαίων Ελλήνων Λογοτεχνών, όπως του Γεωργίου Σεφέρη, του Κωστή Παλάμά και του Γεώργιου Δροσίνη. Επιπλέον, είδαν τις τοποθεσίες, από τις οποίες εμπνεύστηκαν πολλοί Λογοτέχνες και έγραψαν τα έργα τους, ενώ μεταξύ άλλων είχαν την ευκαιρία να ακούσουν σχετικά αποσπάσματα που διάβασε ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Στοφόρος. Για περισσότερες πληροφορίες επιλέξτε τον σύνδεσμο http://lyk-anavyss.att.sch.gr/?p=5052 ή https://selidesthriskeutikon.blogspot.com/2023/05/blog-post.html


9. Λογοτεχνικό περιοδικό

Για να διαβάσετε το περιοδικό που δημιούργησαν οι μαθητές στο πλαίσιο του προγράμματος, πατήστε εδώ.

                                        


                                                                                                                                            




Σάββατο 13 Μαΐου 2023

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ

Την Παρασκευή 12 Μαΐου 2023 πραγματοποιήθηκε λογοτεχνικός περίπατος στην Πλάκα, στον οποίο συμμετείχαν μαθητές του Γενικού Λυκείου Αναβύσσου στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος φιλαναγνωσίας που διενεργείται στο σχολείο κατά το τρέχον σχολικό έτος. Τη δράση αυτή οργάνωσε η υπεύθυνη καθηγήτρια του προγράμματος, κ. Γεωργούση Ελένη (Θεολόγος-Φιλόλογος), και έλαβαν μέρος και οι καθηγητές κ. Κατωπόδης Γεράσιμος (Φιλόλογος) και κ. Παπά Αικατερίνη (Φυσικός). Ο λογοτεχνικός περίπατος έγινε με τη συνδρομή του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης με οδηγό τον δημοσιογράφο και συγγραφέα κ. Κωνσταντίνο Στοφόρο.

Αρχικά, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν το σπίτι, όπου έζησε ο Γεώργιος Σεφέρης στην οδό Κυδαθηναίων. Πρόκειται για την οικία Σεφεριάδη, ένα από τα ιστορικά παλιά σπίτια της Αθήνας, το οποίο χτίστηκε στη δεκαετία του 1920 και ανήκε στον Στυλιανό Σεφεριάδη (1873-1951), πατέρα του Γιώργου Σεφέρη και της Ιωάννας Τσάτσου. Ο Σεφεριάδης, προβλέποντας το αβέβαιο  μέλλον του Ελληνισμού στη Μικρά Ασία, μετέφερε με την έναρξη του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου το 1914 την οικογένειά του στην Αθήνα, όπου κατοίκησε σε αυτήν την οικία. 

Στη συνέχεια, οι μαθητές πέρασαν έξω από το σπίτι, όπου έζησε και πέθανε ο Κωστής Παλαμάς στην οδό Περιάνδρου. Ο κύριος Στοφόρος αναφέρθηκε στις τελευταίες στιγμές της ζωής του μεγάλου ποιητή τονίζοντας τη σπουδαιότητά του μέσα από την ακόλουθη χαρακτηριστική πρόταση που ειπώθηκε όταν εκείνος πέθανε: «Σε αυτό το φέρετρο ακουμπά όλη η Ελλάδα».

Επόμενος σταθμός του λογοτεχνικού ταξιδιού ήταν η οδός Αφροδίτης, στην οποία διαδραματίστηκε η «Μενεξεδένια Πολιτεία» του Άγγελου Τερζάκη.

Η περιήγηση συνεχίστηκε στην οδό Τριπόδων, που θεωρείται ο παλαιότερος δρόμος της Αθήνας, ο οποίος οδηγούσε στο θέατρο του Διονύσου και πήρε την ονομασία του από τους τρίποδες που υπήρχαν κατά μήκος στην αρχαιότητα, τους οποίους έπαιρναν ως βραβεία οι χορηγοί των θεατρικών αγώνων. Μάλιστα, οι μαθητές είδαν το σπίτι, όπου έζησε ο ποιητής Γεώργιος Δροσίνης, στο οποίο έγραψε και το γνωστό ποίημα «Ανθισμένη αμυγδαλιά». Απέναντι βρίσκεται το σπίτι, όπου γυρίστηκε η ταινία «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα», ενώ στην ίδια γειτονιά έχουν γυριστεί και άλλες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, όπως «Η μοντέρνα σταχτοπούτα» και οι «Διπλοπενιές».

Ο περίπατος συνεχίστηκε στα Αναφιώτικα, τη γνωστή συνοικία της Πλάκας, η οποία δημιουργήθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν εγκαταστάθηκαν εκεί εργάτες από την Ανάφη, οι οποίοι είχαν έρθει στην Αθήνα, για να εργαστούν ως χτίστες στην ανοικοδόμηση της πόλης και στην ανέγερση των ανακτόρων του Όθωνα.  Στη νησιώτικη αυτή συνοικία αναφέρονται ο Κώστας Ουράνης στο ταξιδιωτικό του έργο «Αποχρώσεις», ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στο κείμενό του «Αι Αθήναι ως ανατολική πόλις» αλλά και ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ο οποίος στο «Οδοιπορικό στην Ελλάδα» (1841) γράφει χαρακτηριστικά: «Λίγες οικογένειες μαύρων, δούλοι από τον καιρό της Τουρκοκρατίας, ξετρύπωσαν από τα χαμηλά χωματένια σπίτια τους».

Οι μαθητές ανηφορίζοντας και διαβαίνοντας τα σοκάκια αυτής της γειτονιάς αισθάνθηκαν σαν να βρίσκονται σε νησί στην καρδιά της Αθήνας . Στην κορυφή της συνοικίας αγνάντεψαν τη μαγευτική θέα της Αθήνας και του λόφου του Λυκαβητού.

Κατηφορίζοντας, στην οδό Θεωρίας 2 συνάντησαν το Παλαιό Πανεπιστήμιο, που διαμορφώθηκε από τον αρχιτέκτονα Σταμάτιο Κλεάνθη, στο οποίο και έζησε. Ήταν το πρώτο πανεπιστήμιο που ιδρύθηκε στο ανεξάρτητο κράτος 1837-1841.

Ο περίπατος τελείωσε με την επίσκεψη στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, το οποίο στεγάζεται σε ένα διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο στην Πλάκα. Εκεί οι μαθητές έλαβαν πολλές πληροφορίες για την ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης και ξεναγήθηκαν στις συλλογές σχολικών βιβλίων και σχολικού υλικού που καλύπτουν διάστημα περίπου τριών αιώνων.

Στο τέλος αυτού του ταξιδιού δήλωσαν ενθουσιασμένοι από όσα είδαν και άκουσαν για πρώτη φορά και εντυπωσιάστηκαν από τον τρόπο με τον οποίο η λογοτεχνία ζωντανεύει με παραστατικότητα μνήμες και περιστατικά του παρελθόντος.


ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ




ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΚΥΔΑΘΗΝΑΙΩΝ




ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ




ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ




ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΡΟΣΙΝΗ




ΟΙΚΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ "Η ΔΕ ΓΥΝΗ ΙΝΑ ΦΟΒΗΤΑΙ ΤΟΝ ΑΝΔΡΑ"




ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΤΡΙΠΟΔΩΝ




ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΡΑΓΚΑΒΑ




ΣΤΟ ΡΙΖΟΚΑΣΤΡΟ




ΡΙΖΟΚΑΣΤΡΟ



ΑΝΑΦΙΩΤΙΚΑ. ΕΝΑ "ΝΗΣΙ" ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

 


ΑΝΗΦΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΦΙΩΤΙΚΑ




ΑΝΑΦΙΩΤΙΚΑ




ΑΝΑΦΙΩΤΙΚΑ





ΣΥΖΗΤΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΦΙΩΤΙΚΑ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ




Η ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΑΦΙΩΤΙΚΑ




ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ



ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ